Klímavédelmi területeket hoznak létre Bécsben

2019. augusztus 16. 12:56
Ezeken a részeken az új építésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat.

Az osztrák főváros tudatos intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait – írta az octogon.hu. Legutóbb elkészíttette a város hőségtérképét és klímavédelmi területek létrehozása mellett döntött. Ezeken a területeken az újépítésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat.

Se olajra, se földgázra nem lesz szükség abban az évi 8000 újépítésű önkormányzati lakásban, amelyek Bécs újonnan kialakított klímavédelmi területein fognak épülni a következő években. A globális felmelegedés mérséklésére ezekben az épületekben hűtésre, fűtésre és melegvíz előállítására megújuló energiaforrásokat használnak majd, például napenergiát vagy biomasszát. Bécs külvárosában már működik egy ilyen lakóépület, ahol a fűtéshez és a klimatizáláshoz geotermikus energiát használnak, a hőszivattyút pedig szélenergia működteti.

Az osztrák főváros 2020 közepéig számos ilyen területet alakít ki a kerületekben, ahol a jövőt a megújúló környezetbarát energiahordozók jelentik és a környezet adta adottságok kerülnek előtérbe. Ezeken a területeken a fosszilis energia felhasználása már a múlté, és ez éppúgy vonatkozik a középületekre mint a lakóházakra. Birgit Hebein főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok elmondta:

Fontos, hogy ezek ne luxuskörülményeknek számítsanak, hanem általánosak és mindenki számára elérhetőek legyenek.”

Bécs elkészíttette a város hőségtérképét is, hogy megtudja, hol vannak a legforróbb területek, hol található a legkevesebb zöldterület, és hol él a gyermekek és idősek többsége, a kánikulai napok ugyanis őket viselik meg a legjobban. Kiderült, hogy a város legforróbb területei Favoritenben, Ottakringben, a Landstraßén és Margaretenben találhatók, mintegy 47 000 gyerekkel és időssel.

Most már pontosan tudjuk, hogy hol kell cselekednünk. Egyrészt gyors, rövidtávú intézkedéseket tehetünk, másrészt ügyelünk arra, hogy a hosszútávú projektek során fákat ültessünk, padokat állítsunk fel a pihenéshez és a beszélgetéshez, zöldterületeket létesítsünk és vízi játszótereket alakítsunk ki” – nyilatkozta Birgit Hebein.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hőszivattyús hűtés-fűtés nem új dolog. Azért nem szokták alkalmazni, mert baszott drága. Az meg, hogy a hőszivattyút napelemről meg szélkerekekről akarják meghajtani, legyen az ő bajuk.

Ez is tipikusan olyan "megoldás", amit egy-egy helyen, lokálisan meg lehet csinálni, komoly költségek és erőfeszítés árán, de széleskörűen alkalmazni nem lehet. A gazdag országok megengedhetik maguknak, olya egy-egy ilyen pilot-projektet megcsináljanak, majd felvágjanak rá, de a világ továbbra is a fosszilis energiahordozókon fog üzemelni.

Ami a zöldfelületet, meg a parkosítást illeti, ha közlekedni is akarnak, akkor nem tudom, hogy varázsolnak oda zöldfelületet, ahol előtte még út vagy járda volt. vagy lerombolnak pár háztömböt? Vagy mégis hogyan akarják megvalósítani. Könnyű mondani, hogy növeljük a zöldfelületet, de kinek vagy minek a kárára?

Ja, és még annyi, hogy a zöldfelületek karbantartása költséges. Többe kerül, mint a szilárd útburkolaté, mert sűrűbben kell vele foglalkozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés