Nemi egyenlőtlenség

2019. augusztus 16. 14:39

Bencsik András
Demokrata
Hátrányos nemi megkülönböztetéssel vádolnak Németországban egy fiúkórust, amiért nem akarnak felvenni egy lányt maguk közé.

„Ekkor pediglen nem szakadt le az ég: »Hátrányos nemi megkülönböztetéssel vádolnak Németországban egy több mint ötszáz éves fiúkórust, amiért nem akarnak felvenni egy lányt maguk közé. Egy berlini anya perre megy, mert annyira felháborodott azon, hogy a kilencéves lányát nem vették fel. Döntését azzal indokolta a nő, hogy a zenei intézet nem követi a modern világ történéseit, és felháborítja, hogy egy fiúkórusnak nem lehet női tagja. A szülő szerint az énekescsoport vezetése által hozott döntések, melyek szerint csak fiúk lehetnek a kórus tagjai, megsértik a német alkotmányt, a lányát pedig hátrányosan megkülönböztették. Így nem teljesülnek a nemi egyenlőség feltételei«… És így tovább, adta hírül a 888.hu.

Hirtelenjében a legendás bécsi fiúkórus, a Wiener Sängerknaben jut az ember eszébe. A fiú­kórus kereken négyszáz, tíz és tizennégy év közötti tagja évente világszerte 300 koncerten lép fel, közel félmillió néző előtt. Az angyalhangú kórust szintén több mint ötszáz éve, 1498-ban alapította meg I. Miksa császár a Wiener Hofmusikkapelle részeként. Föl sem vetődött a felséges császárban, hogy majdan egy több mint ötszáz éves fiúkórusban, lett légyen bécsi avagy berlini, lány is énekelni akarjon. Miért is akarna? Elvégre, így okoskodhatott őfelsége, egy fiúkórusban ugyebár fiúk énekelnek, ellenben egy lánykórusban lányok.

Mit gondolunk vajon, az 554 éves berlini fiúkórus vezetője mit válaszolt a hülye anyának? Azt mondta talán, hogy kedves anyuka, az a helyzet, hogy az ön kislánya, már megbocsásson, de leány, míg ellenben ebben a kórusban fiúk énekelnek? Nem, ilyen válasz ma Németországban állásvesztéssel, visszaesőknél akár szabadságvesztéssel járhat. A kórus igazgatója ezért ekképpen válaszolt: nem teljesen amiatt utasították el a lányt, mert a gyengébbik nemhez tartozik. Ha kimagasló tehetség lett volna, és nagyon szorgalmasnak tűnik, akkor még az is lehet, hogy befogadják. És – hogy visszatérjünk a kezdőmondathoz – ekkor sem szakadt le az ég, bár őfelsége, I. Miksa császár a sírjában aggasztó tempóban kezdett forogni. Szóval énekelhetett volna a lány a fiúkórusban, elvégre kinek van joga eldönteni, hogy ez a lány a végtelen genderállapotok melyik fiókjába tartozik, ha nem saját magának és anyukájának?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmebaj, ami ebben a kérdskörben " bezzeg-Nyugaton zajlik.

Természetesen ez csak egy udvarias kifogás volt az igazgató részéről. Bármilyen tehetséges lett volna, akkor sem vették volna fel.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. augusztus 17. 9:19

Megdöbbentő és nevetséges, hogy egy egyszerű ténykérdés - a fiúkórus attól fiúkórus, hogy nincsenek lánytagjai - bírósági eset lehet.

Mivel fiúkórusról van szó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában