A svéd a legnépszerűbb idegen nyelv Svédországban?

2019. augusztus 16. 22:46
A Duolingo app adatai szerint igen.

Az idegennyelv-tanulásra szolgáló applikáció adatai általában megfelelnek a sztereotípiáknak – a legtöbb helyen Európában angolul tanulnak Duolingóval, az angol nyelvű és az északi országok körében a spanyol a legnépszerűbb, a Balkánon pedig a német a legkeresettebb.

Mi a helyzet azonban Svédországgal? A Duolingo egy 2016-os posztjában az alábbiakkal magyarázza a jelenséget: Svédországban az elmúlt időszakban nagyban megnőtt a bevándorlók aránya, 2015-ben hatból egy svéd lakos Svédországon kívül született, ez az oka annak, hogy a svéd felhasználók 28%-a svédül tanul az alkalmazással.

Kép forrása: Maps on the web/Tumblr

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha világosságban kívánunk haladni, érdemes már célirányosan készült, objektív, hitelesített statisztikát bemutatni, mert az is fellelhető a neten is, a laikusok számára is, persze ez helyett akár nyelvi app. statisztikáihoz kötött saját sejtetéseket is bemutathatunk, csak kérdés közben, hogy a kinek mi a valódi célja? A manipuláció vagy a mind objektívebb, mind tényszerszerűbb tájékoztatás?
Kérdezem azért is, mert a Doulingot magam is használtam s kíváncsiságból a magyart is beállítottam magam számára.)

"Az uniós tagállamok területén élő, harmadik ország állampolgárságával rendelkező külföldiek száma 2017. január 1-jén 21,6 millió volt, ami az EU-28 népességének 4,2%-át jelenti. Ugyanebben az időpontban 16,9 millió uniós polgár élt másik tagállamban, mint amelyben állampolgársággal rendelkezett.

2017. január 1-jén 36,9 millió olyan ember élt az EU-28-ban, aki e területen kívül született, és 20,4 millió volt azok száma, akik az Unió területén születtek, de később másik uniós tagállamba költöztek. Az EU-28 tagállamok közül csak Magyarországon, Írországban, Luxemburgban, Szlovákiában és Cipruson haladta meg a más uniós tagállamokban született lakosok száma a harmadik országban születettekét.

Luxemburgban a legmagasabb, Lengyelországban a legkisebb a külföldiek aránya

Az Európai Unió tagállamai közül abszolút értékben a legtöbb külföldi Németországban (9,2 millió), az Egyesült Királyságban (6,1 millió), Olaszországban (5,0 millió), Franciaországban (4,6 millió) és Spanyolországban (4,4 millió) élt 2017. január 1-jén. Az ebben az öt tagállamban élő külföldiek együttesen az összes uniós tagállamban élő külföldiek teljes számának 76%-át adták, teljes lakosságuk pedig az EU-28 népességének 63%-át tette ki.

Viszonylagos értékben kifejezve az uniós tagállamok közül a külföldiek aránya Luxemburgban volt a legmagasabb, ahol elérte a teljes népesség 48%-át. Cipruson, Észtországban, Lettországban, Ausztriában, Írországban, Belgiumban, Máltán és Németországban is nagy arányban éltek külföldiek (a rezidens népesség legalább 10%-a). Ezzel szemben a külföldiek aránya nem érte el az 1%-ot Lengyelországban, Romániában (mindkettő 0,6%) és Litvániában (0,7%).

Külföldiek aránya ország teljes lakosságához mérten az EU-ban:
Luxemburg 45,7%
Ciprus 20,3%
Austria 18,8%
Svédország 17,8%
Írország 16,6%
Belgium 16,5%
...
Magyarország 5.2%

Nem EU-s országok:
Liechtenstein 65,2%
Svájc 28,4%

A külföldiek a legtöbb tagállamban zömében nem uniós állampolgárok

2016-ban a legtöbb tagállamban az ott élő külföldiek túlnyomórészt nem uniós országok állampolgárai voltak , ennek ellenkezője csak Belgiumra, Írországra, Ciprusra, Luxemburgra, Magyarországra, Máltára, Hollandiára, Szlovákiára és az Egyesült Királyságra igaz. Lettország és Észtország esetében a harmadik országbeli állampolgárok nagyarányú jelenléte elsősorban az elismert nemállampolgárok nagy számának tudható be: ezek jellemzően a korábbi Szovjetunió állampolgárai, akik huzamosan az adott tagállamban tartózkodnak, de nem kaptak ott állampolgárságot."

folyt.:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migration_and_migrant_population_statistics/hu

Örülhetnek a svédek, mert ezek a bevándorlók legalább tanulnak.

Németül tanulni az egyik legjobb befektetés itt, KözépEurópában.

A cigány szavakat a szlengben vannak jelen. Kivéve a "roma"
szót, mert ez a hivatalos jogi nyelvben is megjelenik.

Minden ellenkező híresztelés ellenére a "szegregáció" szó nem cigány eredetű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés