Fekete-Győr: Az eurózónához való csatlakozás kötelezettség

2019. augusztus 14. 9:14
A Momentum Mozgalom elnöke az ATV kedd esti műsorában arról is beszélt, hogy a jelöltjeik túlnyomó többségét mentálisan is felkészítették a várható lejáratókampányokra.

Egymással vitázott Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, erről kérdezték őt az ATV kedd esti Egyenes Beszéd című műsorában.

Fekete-Győr elmondta, szerinte nem volt túlzó az a kijelentése, hogy „olyanok közé állt, akik lopnak”. Szerinte ez történt a jogot végzett miniszterrel, hogy egy olyan „elvtelen, gerinctelen politikai közösség” része lett, amely a magántulajdont semmibe vette, „lenyúlta a magánnyugdíj-megtakarításokat”. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, szerinte számítanak az ehhez hasonló viták, hiszen „ha Fideszre vagy Orbán Viktorra nézek, egyoldalúan, a saját propagandájukon keresztül kommunikál az emberekkel; és nincs ott mellettük közvetlenül egy másik hang, egy másik vélemény, egy másik álláspont”.

A Momentum elnöke megjegyezte: Gulyás Gergelyt szembesítette azzal, hogy „mi a fészkes fenének” költ a magyar kormány 600 milliárd forintot új harckocsikra és helikopterekre. Mikor a műsorvezető felvetette, hogy ez a NATO miatt van, a Momentum elnöke úgy replikázott, hogy az eurózónához való csatlakozás is kötelezettség, és hogy szerinte „az egészségügy még rosszabb állapotban van”.

Egy napokban megjelent véleményében Fekete-Győr leírta, hogy 2011-ig volt Fidesz-szimpatizáns; az ezzel kapcsolatban érkezett felvetésre, miszerint mi volt az a pont, amikor a pártjába belépő fiatalok csalódtak a Fideszben, Fekete-Győr úgy fogalmazott, mindenkinél más volt az a fordulópont, amikor úgy érezte, hogy elpártol a Fidesztől, és a Momentumba megy. „Mindenkinél más volt az utolsó csepp: van, akinél a plakátkampány, a külföldi szervezetekkel, az ENSZ-szel szemben, valakinél a CEU ügye verte ki a biztosítékot – na az például egy fontos fordulópont volt – voltak az Akadémia vegzálása miatt a Fideszt elhagyó fiatalok.”

Azzal kapcsolatban, hogy nem ismert neveket indít a Momentum az őszi választásokon, Fekete-Győr elmondta, a jelöltjeik 95%-a átlagember, szakácsok, pedagógusok, mentősök, ezért nekik több felkészülésre volt szükségük, de már elmondhatja, hogy teljesen felkészültek az előttük álló feladatokra. És a lejáratókampányokra is: mentálisan és jogilag is felkészítik a jelöltjeiket.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mostmár valószínűleg jobb kívül maradni. Az Únió irányvonala egyre több dologban nem vállalható. Az afrikai, közel-keleti betelepítési törekvések még NEM lettek egyszer s mindenkorra érvénytelenítve.Ez egy harc, ami még nem dőlt el. Ilyenkor jobb a lazább kötelék.

Volt idő, mikor közel álltunk a lehetőséghez, ezt Fegyőrék mentorai elszúrták.

Éppen a jelen bizonytalan helyzet miatt az ésszerű fegyverkezés elengedhetetlen. Nem lett volna szabad a három MSZP-SZDSZ ciklus alatt a honvédséget a fegyverzettel együtt leépíteni. Ha valami rosszul megy nem az egydüli megoldás a gyors megszüntetés, hanem meg lehet próbálkozni azzal is, h. rosszul helyett JÓL csinálják.Ez esetükben elképzelhetetlennek és kivihetetlennek bizonyult, bár újrázási vágyuk töretlen.

Ukrajna valaha szintén elképzelhetetlen lett volna. Elég közel van. A román vezetés őrültségére, melyben rendszer, AZ van, hetente van példa. Románia még közelebb van és igencsak sok a magyar ott még mindig és aki eddig nem ment el közülük, az már nem is igen fog.

" Az eurózónához való csatlakozás kötelezettség"

A napelem meg atomerőmű.

Szar alak vagy. Tudom, hogy tudod, hogy tudom.

Majd ha FeGyőr megjelenik a házamnál, hogy elveszi, akkor nem fogja annyival megúszni, mint a szerkesztőségbe hatolásánál, meg a rendőrség füstbombázásánál. Rögtönítélő bírósággal fogja magát szembe találni.

Megnéztem a videót. Azt hittem, hogy felsorol pár érvet az euró bevezetés mellett, de csak annyit tudott mondani, hogy nem kéne fegyverekre költeni a pénzt, pedig ez NATO kötelezettség is, hanem az euró bevezetésére kéne fordítani azt az összeget (?), mert az EU-s kötelezettség.

Hogy is mondja, ha csak ennyi szól az euró mellett, hogy az Ejus közelettség, amit egy sor régi- és új tagállam megszeg, egyébként (bezzegsvédek, bezzegdánok, pl.) az borzasztóan gyenge. Egyértelműen látszik, hogy az euró bevezetése egy sor tagállamnak inkább problémákat okoz, mint sem megold (görögök, olaszok, spanyolok, franciák?).

A Momentumnak mi az álláspontja a határontúli magyarok állampolgárságával kapcsolatban? Mert ez is kulcskérdés, és a Fidesz 2004 óta elég következetes állásponton van ebben a kérdésben is.

" jelöltjeik 95%-a"

Mind a 4-nek a 95%-a? :)))))

Jó, tudom, képviselőtestületi jelöltek is vannak, meg egyes helyeken listás jelöltek, de azért vicces az egész országban cirka 4 db polgármesterjelölttel vigéckedni... :)))))

Továbbá milyen hazug már az a narratíva, miszerint a Momentum egyfajta "csalódott fideszesek" pártja lenne?

Miközben
- az egész projektről - a Donáth-féle vezetői állományt is beleértve - sugárzik a ballibség,
- a Fidesznek semmilyen mértékben nem csökkent a népszerűsége az állítólagos "elpártolás" idején
- áááá, nem is folytatom...

Ennyi. :))

Megjegyzem: a V4-ekben pl. egyetlen országban van euró, és ott sem feltétlenül boldogok tőle...

Vicc az egész.
Sajnos a ballib ismerőseimnek is ez az "ellopták a nyugdíjat!!" típusú agit-prop szöveg az egyik vesszőparipája...

Miközben ugye ha valamikor ajvékolni kellett volna, az az volt, amikor az MSZP-SZDSZ egy tollvonással adóbevételek milliárdjait csoportosította át pénzügyi intézetekhez, évtizedekre előre... miközben pedig EGYIDEJŰLEG soha nem látott mértékűre duzzasztották az államadósságot.

A Fidesz-kormány mindezt a károkozást reparálta.

Az euró bevezetésének időzítését – a maastrichti kritériumokon felül – legalább három további dimenzió figyelembevételével fontos értékelni – írta Nagy Márton, az MNB alelnöke és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója egy korábbi közös publikációban.

Az első, hogy a tartós pénzügyi egyensúlytalanságok megelőzésére és feloldására továbbra sem működnek övezeti szintű mechanizmusok, ezért a reálgazdasági ciklusok összhangja mellett a pénzügyi ciklusokat is harmonizálni kell.

A második, hogy az euróövezetben a versenyképességi hiányosságok hosszabb távon is fennmaradhatnak, ezért ezek kezelésére rugalmas munka- és árupiacra van szükség.

Végezetül a gazdasági ciklusok kezelésére megfelelő fiskális mozgástérre és hatékony makroprudenciális eszköztárra van szükség.
https://www.vg.hu/penzugy/penz..

Mivel e három feltétel együtt nem teljesül, így felesleges tervezni a bevezetést.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. augusztus 14. 15:06

"Megnehezítheti a válságkezelést, ugyanakkor felpörgetheti a gazdaságot az euróövezethez való csatlakozás."

Én is ezt szoktam mondani. Lehet, hogy a felívelő szakaszokban növekedési áldozattal, és átváltási kényelmetlenséggel jár a saját valuta, de válság idején jól jöhet.

Nem vitatom, hogy Németország, meg a Benelux államok jól jártak az Euróval, tán még a franciák, meg a finnek is, de a többieknél már koránt sem ilyen egyértelmű a kép.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. augusztus 14. 15:23
hátakkor | 2019. augusztus 14. 16:07

"Németország, meg a Benelux államok jól jártak az Euróval,"

Nos ez egy másik tényezőnek az eredménye.
Ezek az országok fejlett gazdasági szerkezettel, fejlett technológiával rendelkeztek. A 100 egységnyi bérköltség növekedést meghaladta a GDP növekedés. Ezt ezen túl elősegítette a fejletlen, vagy fejlődő országok csatlakozása, melynek során az előbb említett országok versenyelőnyt élveztek és ez is növelte a teljesítőképességüket. Ez vonatkozik a termelő árupiacra és a pénzpiacra egyaránt.

Magyarország jelenleg ezen az úton kb a felénél jár. Szerintem nem annak kell elsősorban a célnak lenni, hogy az eurót bevezetésük, hanem annak, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége alkalmas legyen az euró bevezetésére.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. augusztus 14. 15:24
Megtalálta | 2019. augusztus 14. 15:32

Még annyi. Aki ezt nem érti, nem lát tovább az orránál, az úgy fog járni ahogy Görögország járt, jár.

Igen, egyetértek. Pont ezt hiányoltam ebből a riportból is. Egyszerűen nincsenek érvek az euró mellett. Az egyik érv az, hogy belépéskor vállaltuk, ami gyakorlatilag nem érv, mert nehogy már csak azért bevezessük, nehogy megdorgáljanak minket. Akkor is, ha nekünk ez hátrányos.

A másik érv, hogy az átváltás, meg az árfolyamkockázat. De ezek önmagukban szintén sovány érvek, különösen azok fényében, ami történik a Dél-Európai országokban történések fényében.

Szóval az euró pártiak még igazán érvelni sem tudnak amellett, hogy miért kellene bevezetni az eurót.

Válaszok:
hátakkor | 2019. augusztus 14. 17:35

"érv, hogy az átváltás"

Van benne ráció, de csak akkor ha továbbgondoljuk.

2002 évben amikor megalakult a Medgyessy kormány arról volt szó, hogy 2007-től euróval fogunk fizetni, melynek az esélye akkor valóban megvolt ha csak a Maastrichti feltételt vesszük alapul. Ezért az MNB erős sávba tartotta a forint árfolyamát, amely elősegítette a külső devizában történő eladósodat. Ennek nem volt volna súlyos következménye, ha a bevezetés megtörténik, mivel az átváltás is kedvező árfolyamon mehetett volna végbe. A kormány azonban nem tartotta be a feltételek teljesítését. A költségvetés hiánya 3 %-on felül folyamatosan növekedett. A felvett hitelre a kamatok és felár egyre jobban növekedett és a vége majdnem csőd lett. A problémát tetézte, hogy a felvett hitelek nem a reálgazdaság fejlesztésére lettek felhasználva, amelyek hosszú távon növelték volna a termelés volumenét és termelékenységet, hatékonyságot. Ez vezetett oda, hogy a forint-euró árfolyam 300 fölé ugrott, amikor kiderült, hogy esély sincs az euró bevezetésére. Valamelyest a probléma azonnali megjelenését enyhítette az IMF/EKB hitel, de a lejárattal ez megszűnt. E korábbi történetnek pedig jelenleg is létezik a negatív hatása.

Röviden. Nem mindegy, hogy mikor és milyen feltételek mellett történik meg az átváltás.

"ugyanakkor felpörgetheti a gazdaságot az euróövezethez való csatlakozás."
Felpörgetheti, de Taljánföldön épp lepörgette.

"ugyanakkor felpörgetheti a gazdaságot az euróövezethez való csatlakozás."
Felpörgetheti, de Taljánföldön épp lepörgette.
................

Lepörgette? Az euró volt az oka, vagy esetleg valami más? Például; gyurcsányi vírus.

Válaszok:
hátakkor | 2019. augusztus 14. 17:34

A taljánok csak azt látják, hogy mióta Euro az egyetlen fizetőeszközük, pont azóta zéró a növekedés.

Kanada sem vezette be az USA dollárt.

Na, ez is cukrászdát akar nyitni Bécsben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés