Laposa Bence: Hőskorként fogunk emlékezni a mostani balatoni pezsgésre

2019. augusztus 13. 11:59
„Ha húsz éve megelégedtünk volna a szép kilátással, ha az első borainknál megálltunk volna, akkor nem itt tartanánk most.” Gyarapodó családi borászat menedzsere, aktív badacsonytomaji önkormányzati képviselő és a régiós civil összefogást szervező Balaton KÖR elnöke: Laposa Bence bizonyosan nem unatkozik – viszont minden nagyívű tervet józan belátással mérlegel.

Az interjú az Északipart magazinnal együttműködésben készült; portréfotók: Szabó Miklós

 

Nem a Laposa Birtok teraszán találkozunk ezúttal Laposa Bencével – pedig a Badacsony déli lejtőjén fekvő, az egész Balatonra szélesvásznú panorámával nyíló terasz az ország egyik legszebb helyszíne, amire egyre több látogató csodálkozik rá leesett állal.

 

De van-e ideje Laposa Bencének, hogy a saját teraszán hátradőljön és a csodát élvezze? „Háát, nem...” – ismeri el beletörődő félmosollyal. „El kell mennem Badacsonyból, ha kicsit pihenni szeretnék. De más hazai vagy külföldi helyeken mindig tud érni egy-egy impulzus, amit itthon fel tudok aztán használni. Ugyanakkor persze mi is örülünk annak, ha a vendégeink jó élményeket szereznek nálunk.” Laposa Bence szerint a birtok fekvése egy adottság, de ez nem elég: komoly tartalommal és minőséggel kell továbbfejleszteni ezt az adottságot. „Ha húsz éve megelégedtünk volna a szép kilátással, ha az első borainknál megálltunk volna, akkor nem itt tartanánk most.”

 

 

A Laposa-birtok a Badacsony déli oldalán

 

Hosszú és alapos építkezés előzte meg a mostani birtok kialakulását: Bence édesanyja badacsonyi, édesapja, Dr. Laposa József pedig tájépítészként mindig is a magyar szőlészet-borászat, a szőlőhegyek kutatója volt. A család sokáig Budapesten élt, de a rendszerváltás utáni években komoly hobbiként elkezdték a badacsonyi szőlőbirtok fejlesztését, majd a kétezres években a Laposa-gyerekek beszállásával beindult a nagyszabású, professzionális családi vállalkozás. Ennek eredményeként ma szerte az országban beszerezhetünk magunknak egy-egy jóféle Laposa-bort.

„Édesapám a legutolsó borvidék legutolsó gazos parcelláját is ismeri.”

„Ebben a világban nőttem fel, a szőlő és a bor korai élmény volt nekem.” És mindig is vonzotta a szőlészet-borászat világa? „Nekem szerencsére kimaradt az, amikor a szülők megutáltatják a gyerekkel a szőlőművelést” – mondja nevetve. Mi több, már gimnazista korában egyértelmű volt, hogy borász akar lenni, és utána a keszthelyi egyetemre, majd Badacsonyba vezetett az útja a Budapesten felnőtt srácnak, agrármérnökként végezve. „Az első, egyedül Badacsonyban töltött évek azért kemények voltak” – emlékezik vissza Laposa Bence.

 

Most már inkább testvérét, Zsófit nevezi borásznak, önmagát pedig a családi vállalkozás menedzserének tartja, aki összefogja a szerteágazó tevékenységeket. „Világ életemben szerettem és motivált azt, amikor egy lépést hátralépve egy nagyobb összképet látok és azzal foglalkozom” – vallja. Az elmúlt évek alatt nőtte ki magát és vált közismertté a saját borászatuk. „Dinamikusan fejlődünk: harminc hektár fölött van a saját művelésű ültetvényünk, háromszázezer palack körül jár az éves termelés, és folyamatosan fejlesztjük a vendéglátást is.”

 

 

A Balatoni Kör

 

Egy fecske nem csinál nyarat – sok fecske viszont nagyon is.

És ebbe az irányba halad a Balaton Laposa szerint. „A korábbi években, mondjuk úgy, nagy vákuum volt a balatoni vendéglátásban – most már igyekszem óvatosan fogalmazni, tanulva a korábbi vitákból” – mondja mosolyogva. „Szerencsére a Balaton körül most már nagyon sok jó, izgalmas, eredeti, jópofa hely működik, mindenki kicsit más karaktert épít. Fantasztikus pezsgés van. Ez olyan időszak a Balatonnál, amire egyszer hőskorként fogunk visszaemlékezni.” Úgy látja, most már több olyan mikrorégió van a Balaton körül, ahol megvalósult a régóta óhajtott egész éves „szezon”. Ez szerinte egy új dimenzió, egy egészen új fejezet kezdete lehet a Balatonnál. Igaz, a pangó hétköznapok és több mint telt házas hétvégék ritmusa nem a legkönnyebb kihívás a vállalkozóknak.

 

Laposa Bence most már ötödik éve a Balatoni KÖR elnöke, ami baráti társaságból indult el, de most már egy kiterjedt érdekvédelmi egyesületté nőtte ki magát. „Az volt a cél, hogy a Balatont érintő dolgokban mondjuk el a véleményünket, segítsük a döntéshozókat és hozzunk létre saját projekteket.” Emellett a Balaton körül dolgozó és vállalkozó személyiségek párbeszédét is elősegítette a kör, nagyon hasznos belső fórum jött létre. Az egységes BalatonBort is ők indították el, több tucat borászat jelentkezett a közös munkára. A szezon eleji Balaton napja és a téli Balaton-átcsúszás is a körhöz köthető.

 

 

Az új Hableány

 

És hogyan állnak a szemléletváltással Badacsonyban? A lemaradás évei után most már itt is elindult a kísérletezés és a tudatos építkezés. A Laposa-birtok volt az egyik úttörő: „Nálunk minden a bor köré épül, és igyekszünk ehhez helyi, illetve magyar alapanyagokból gasztronómiai körítést adni”.

Badacsonyban valóban volt honnan elindulni és nagyot lépni előre.

A parton és a hegyen is sok helyen megmaradt a retró hangulat, a rendezetlen, elavult összkép – vetjük fel Laposa Bencének. „Én pozitív próbálok lenni: sok olyan vállalkozó van, aki már elindult egy irányba és kezd tartalmat adni, előremutatóan fejleszteni.” Ugyanakkor leszögezi: „Akármilyen főteret építhetünk, akármilyen díszkövet választunk hozzá, a nap végén a tartalom lesz a meghatározó”. Köveskált hozza fel példaként, ahol épp a környék egyik kevésbé jellegzetes falva lett a magyar vidéki gasztronómia egyik zarándokhelye. „Intő és fontos példa ez mindenki számára. Az elvégzett munka és létrehozott termék, az ezzel elért hitelesség a lényeg.”

 

Laposáék idei nagy dobása az új Hableány megnyitása volt Badacsony kultikus modernista étteremépületében. „Már egy évtizede eladó volt, elgondolkodtunk rajta, hogyan lehetne hasznosítani, és végül megvettük.” Átmeneti jelleggel megnyitották a Kishableányt, amit annyira megszerettek Laposáék, hogy fájt is a szívük, amikor a végső átalakítás miatt be kellett zárni. S hogy mi most az új Hableány? „Egy teljes, komplex borászati központ, ahol a bor termelésétől annak elfogyasztásáig mindennek helyt ad.” Badacsony központi helyén egy a vendégek minden igényét kielégítő élményborászatot hoztak létre. Ez épp elég feladatot is jelent az eddigi üzletágak és helyszínek mellé a Laposa-birodalomnak, ezért most új nagyszabású terveik nincsenek – bár a Hableány tetején szálláshely-fejlesztésben azért gondolkodnak.

 

 

Laposa Bence 2014 óta a badacsonytomaji önkormányzat tagja: úgy látja, most már az önkormányzati fejlesztések is a környezet rendbetételét és minőségi ugrását szolgálják. „Van egy olyan egységes akarat a képviselő-testületben, ami meg akarja oldani a problémákat. Évek óta éjjel-nappal ezen dolgozunk, és ez láthatóvá is fog válni a kikötő környékétől a fenti Kisfaludy útig.”

„Innen már csak előre fogunk lépni.”

Hamarosan itt az őszi önkormányzati választás, Laposa Bence pedig maradna a helyi politikában. „A megkezdett munkát kár lenne veszni hagyni, büszke vagyok az elért eredményekre. Ugyan volt pár elszalasztott lehetőség, de a mostani képviselő-testület jól együtt tudott dolgozni és nagy dolgokat vitt végbe, korábban nem látott mértékű forrásokat bevonva Badacsonytomaj fejlesztésébe.”

 

Laposa Bence szerint nyugodt, építkező légkörben telt az elmúlt öt év, és ismét megméretteti magát képviselőjelöltként a városi választáson – a képviselő-testület összes tagja újraindul, egységesen új polgármesterjelöltet támogatva.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek: bárhol, bármikor, bárhogyan."
(Hamvas Béla)

Éljen a jó magyar bor, éljenek a jó magyar borászok!

Amiről nem szól Rajcsányi Gellért írása.

"Szocialista politikai hátszéllel felépült, esztétikailag megkérdőjelezhető és a Heti Válasz tudomása szerint jogszerűtlenül engedélyezett nagyberuházás a Badacsony oldalán - avagy hogyan csúszott félre a Laposa Borászat fejlesztése, és miért védtelen a legszebb magyar szőlőhegy. "
http://valasz.hu/itthon/tokein..

Na ja!
„Akinek Isten a barátja, könnyen üdvözül” (Reményik Sándor: Akik a mennyezetet nézik)

Csúsztatás.

Amiről szó van az a volt pártüdülő a Club Aliga, amelyet 2007 évben privatizáltak. A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. Tiborcz István tulajdona, a cég tavaly augusztusban vásárolta be magát az Appeninn Holdingba, amelynek legnagyobb részvényese a Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó fémjelezte Konzum-csoport.
A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., melynek tulajdonosa Tiborcz István csak résztulajdonos 20,59 %-al.
További tulajdonosok: Konzum Nyrt. 18,7 %, Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap 13,68 %, Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap 5,11 %, Közkézhányad 41,92 %.
A Club Aliga területén az Appeninn Holding továbbra is turisztikai célú fejlesztéseket kíván megvalósítani a korábbi tulajdonos által készített évtizedes fejlesztési tervek felülvizsgálatát követően. Amennyiben szükséges a társaság új fejlesztési koncepciót dolgoz ki az ingatlan hasznosítására, amelynek során párbeszédre törekszik a települési önkormányzattal, illetve az üdülőtulajdonosokkal is.

https://www.napi.hu/ingatlan/b..

Ebből eredően az a strand, amely a volt Club Aliga tulajdonába volt strand, magántulajdonú. Ettől függetlenül az önkormányzat tulajdonába lévő strand továbbra is működik.

Egyetértve. Lehetne még az írásodat bővíteni, de a lényegen az sem változtatna, csak a szavakat szaporítaná.

A vegyes hsz-eket olvasva, a témában járatlanként, annyi:
Virágozzék minden virág.
De jó szaga, pontosabban: illata legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés