Hosszú út áll az orosz ellenzék előtt

2019. augusztus 12. 22:03

Mark Galeotti
The Moscow Times
Putyin bizonyos tekintetben olyan most, mint Gorbacsov.

„Ha az ellenzék ki akarja használni azt a lehetőséget, ami most megvan neki, akkor plauzibilis és átgondolt politikai követeléseket kell megfogalmaznia, amelyek a Kreml számára is elfogadhatók.

Nem 1991-ben vagyunk. Pillanatnyilag az elit legnagyobb félelme a rendszerszintű összeomlás, noha a jelenlegi vonallal ők sem teljesen elégedettek.

A biztonsági erők fegyelmezettek és egyelőre nem úgy tűnik, hogy nem akarják eljátszani a szerepüket az elnyomás drámájában. Ami a gazdaságot illeti, az csigalassú, de nincs válságban: a mostani politikai zűrzavar közepette a Fitch BBB szintre módosította Oroszország befektetési besorolását, arra a szintre, ahol az Krím annektálása előtt volt. A Fitch méltatta az ország makrogazdasági intézkedéseit, alacsony külföldi adósságát és stabil pénzügyi helyzetét, hozzátéve, hogy Oroszország most jobban viselne egy esetleges új amerikai szankciócsomagot.

A Kreml pozíciója erős. Noha senki sem ismerné be, Putyin bizonyos tekintetben olyan most, mint Gorbacsov. Nem akar egy véreskezű junta főnöke lenni. Legitimitást akar odahaza és külföldön, kalandjai, a feketegazdaság és a látványprojektek finanszírozására pedig egy működő gazdaságra van szüksége, amely nagyban függ azoktól, akik a rohamrendőrök pajzsainak túloldalán vannak.

De Putyin egyben az 1980-as évek gyermeke is, aki pontosan ismeri a villámgyors rendszerszintű összeomlás terrorját, amelyet az NDK-ban és a Szovjetunióban is átélt. Még az eddigi tüntetéseken látott legszörnyűbb erőszak is semmiség ahhoz képest, amit elszabadíthatna – és el is szabadítana, ha ezt látná az egyetlen alternatívának az anarchiával szemben.

A tüntetőkkel szembeni kihívás tehát nem csak az, hogy megőrizzék a lelkesedésüket és bátorságukat egyrészt az őrizetbevételekkel és fenyegetésekkel, másrészt a zenei- és saslikfesztiválokkal szemben. Talán még ennél is nehezebb lesz azonosítani azokat a célokat, amelyek lassan, de biztosan előmozdítják az ügyüket, miközben a hatóságok sem érzik úgy, hogy nem urai a helyzetnek. Az ellenzék oldalán áll a lelkesedés és az igazság. A hatóságokén a gátlástalanság és a kozmonauták. Ezek ellen okosan, előrelátóan kell játszani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megértem az álmaidat, de arra még várni kell, hogy hülye demokrácia lózungokkal Amerika rátegye a kezét az orosz természeti javakra. Oroszországban nem lesz még egy nyugaton kinevelt Lenin, aki káoszba taszítja az országot. Ez ellen éppen Putyin ismeri legjobban az ellenszert.

Mert minden hülye duma ellenére az orosz természeti kincseken van lényeg. Putyin nem fog menekülni, előbb fognak menekülni azok, akik ismét megkísérelnék a jelcini idők mintájára idegen kézre adni az országot.

Csak azt kell megérteni, hogy az orosz emberek jobban bíznak mindenkori vezetőikben, mint a világból jövő hülye demokrácia szólamokban. Még Sztálin alatt is megvédték az országukat, mert számukra ez volt a lényeg, pedig meglett volna rá az esély, hogy elzavarják a diktátort. De náluk nem divat a kollaborálás.

Az oroszok az országukat nem fogják átadni a nyugatnak. És ez a lényeg, ott nem lesz külföldi privatizáció. Ha kell, Kínával fognak össze és akkor Amerika tehet, amit akar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés