Válasz Hont Andrásnak (és TGM-nek)

2019. augusztus 12. 15:24

Lovasi András
HVG
Hogy is mondta a Taxisofőrben a garniszálló portása De Nirónak? „Ha neked ettől áll fel cowboy...”

„Kedves Hont András!

TGM cikke egy interjúmban használt jelzős szerkezet (»szélsőliberális hörgés«) ihlette pamflet, egy szerző-előadó esetében inkább a szerzeményeit vagy például a színpadi tevékenységét szokták kritikával illetni. Ezt egy lekezelő félmondattal letudta a szerző. Pedig ha jobban utánanéz, milyen dalok hangzottak el Tusványoson, talán jobban megérti részvételünk további motivációit (természetesen a NER-hez dörgölőzésen kívül), - ha kíváncsi lett volna rá. (De nem volt.) Itt küldöm az egyik Tusványoson »dudorászott« dalunkat: 

Ha nem akarja fárasztani 4 percig velünk magát, akkor lehet ennyi is elég:

Ma még hadd szóljon nincsen gond
Csak a kutyák ugrálnak rátok a láncok végén
Ma még nyaljátok egymás seggét
Körbe ott van a piros pont
Belül mindőtök morogva ül a saját részén

Kevésbé íródott virágnyelven, mint például a »Ha én rózsa volnék«, és valószínű kevesebbszer játsszák majd a Fidelitas-gyűléseken, mint a Bródy-dalt a KISZ-táborokban anno, mentségemre szóljon, hogy az egész popműfaj társadalmi mozgósító ereje (is) fájdalmasan megkopott azóta, és mivel nem az Arany-féle velszi bárdok mártírhalála jutott osztályrészemül Tusnádon, hanem életben hagyott ez a ravasz NER, továbbra sincs jobb ötletem, mi a fene lehetne ezen kívül a dolgunk nekünk, énekeseknek. Úgyhogy dudorászunk ahol lehet, Pécsett, Tusványoson, ahová, ameddig hívnak, mindenhol ugyanazt. Önök meg persze, csak írjanak útmutatásokat nekünk tovább, hová nem megy, kinek nem énekel egy bárd, főleg, ha nem velszi, ha épp kritikának akarják hívni, hát hívják annak. Hogy is mondta a Taxisofőrben a garniszálló portása De Nirónak? »Ha neked ettől áll fel cowboy...«

Tisztelettel: LA

U.i.: Szeretném felhívni a figyelmét a kutya motívum következetes használatára!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

TGM-ék a tolerancia, a szeretet és a szolidaritás jegyében szívesen megmondják, hogy kinek, mit , hol és kivel szabad csinálniuk.

Bandinak küldeném-e számot (hogy küldje tovább TGM-nek, meg akit illet):

"...
Jó, persze, ezek is szálak, és össze-vissza elvezetnek
Egy könnyebb úthoz, és a végén délibábos célkeresztek
Egy percig sem fogod élvezni, és a semmiért majdnem meghalsz
És később tényleg, de úgy, hogy magadban feldöntöd az összes asztalt
Mert ott munkál az iszonyú kétség, hogy nem voltál a helyes úton
Soha egyetlen percig sem, és most itt az idő, hogy múljon
Minden mindenestől úszít, ez irgalmatlan bénaság
Nagy levegő, napfény, víz, csönd és összecsukható fák
..
"

Ha rock-metál szemszögből nézzük, akkor nem szembe mész az M7-en, hanem már rajta vagy (esetleg jössz róla lefelé:)), miközben az alterosok valahol Alsóőrsnél dugóznak a 71-esen:)
Lovasit én sem bírom nagyon, viszont a (régebbi) munkái máig tetszenek, és komolyan méltónak érzem a Kossuth-díjra, mint kortárs költőt (nem röhög). A millió kispál-epigont és tini-divat-alterost viszont verés utáni Slayer-hallgatásra kötelezném:)

Na ja, a 30Y, Sziámi, Európa Kiadó, meg a hasonszőrűek nagyon tudnak fájni annak, akik zenét akarnak hallgatni, nem érfelvágni hippidumára:)
Lovasi ebben is több volt (már amíg csak négy húrért felelt:-), egészen masszív basszust tett a zenébe. És szerencsére ismerte a korlátait:)

Érdekes, Lovasi egyszer egy műsorban éppen az R.E.M.-et emlegette. Mármint olyan kontextusban, hogy bezzeg Amerikában lehetséges "alterként" világsztárrá válni (igaz). Szóval egyfajta magyar R.E.M.-ként tekintett a Kispálra, persze kissé kesernyésen. :)

Egyébként szerintem az első három-négy Kispál-album teljesen vállalható, a magyar zenei színtéren egyenesen kimagaslónak mondanám. (Utána persze jött a "sztárság", meg a "kifinomult" hangzás, meg a nyekergés...:d)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés