Antiszemita támadás miatt bezárt a vilniusi zsinagóga

2019. augusztus 7. 13:31
Két litván partizán miatt, akik egyszerre voltak szovjet- és zsidóellenesek, több szóbeli fenyegetés érte a litván zsidó közösséget.

Antiszemita fenyegetések miatt határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát. A litvániai zsidó közösség azt közölte; a felszított feszültségek, a politikai pártok és képviselőik antiszemita nyilatkozatainak megtűrése nyomán nem tudják garantálni a zsinagógába betérők biztonságát – számolt be az esetről az Euronews.

A litvániai zsidó közösség elnöke úgy fogalmazott; „azok a fiatalok, akik csak televízióban láttak háborút, akiknek a szülei nem beszéltek nekik róla, akik nem olvastak a borzalmairól. Azoknak egyszerűen elképzelésük sincs a helyzetünkről, az áldozatokról, a következő generációról. Okkal félünk.”

Mint az hírcsatorna megtudta, az ügy a Litvánia szovjet megszállása ellen folytatott harc két egykori vezéralakjának emlékével függ össze. Ugyanis a helyi könyvtár faláról levették Jonas Noreika emléktábláját, ill. tnevezték a Kazys Skirpa utcát. Ők a szovjetellenes szerepük mellett mindketten antiszemita tevékenységükről is ismertek. Az eset miatt felizzott a zsidóellenes hangulat – tették hozzá.

„Nagyon egyértelműen kell állást foglalnunk azokról a személyekről, akik tetteikkel, aláírásukkal, felelősségvállalásukkal, bármilyen módon együttműködtek totalitárius rendszerekkel” – jelentette ki Vilnius polgármestere. A nacionalista erők felvonulást szerveznek szerdára „Litvánia szabadságharcosai” emlékének támogatására. Litvánia a második világháborúban zsidó közösségének 90 százalékát elvesztette.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Európai Unió rasszizmus ellenes ügynöksége képtelen definiálni az antiszemitizmus fogalmát - jelentette be Blanca Tapia, az ügynökség szóvívője.
(Jewish Telegraphic Agency, 2013. december 4.)

Ami nem meghatározható, annál persze bármi lejjebb lehet.

Akkoe miért használják a nem-létezőt lépten-nyomon?

Churchill 1919. június 6-án táviratozott a térségben állomásozó brit katonaság tábornokának, Gough-nak Helsinkibe:
"Tekintettel arra a kiemelkedő szerepre, amit a zsidók játszanak a vörös terrorban és a vörös rendszerben (az Orosz Birodalomban), különleges veszélye van a zsidók elleni pogromoknak és ezt a veszélyt keményen el kell hárítani."
Litvánia ebben az időben még küzdött a Szovjet-oroszországtól való elszakadásért.

Érthetetlen, hogy az EU szerint nem értelmezhető jelenség világot átfogó vizsgálatára az USA egész intézményt alapított közpénzen. Habonyson és Mészárosson van ott is?

Egy biztos: a szkíták területe megegyezik a kazárokéval, akik felvették a zsidó vallást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés