Sokan meghaltak egy börtönlázadásban Brazíliában

2019. július 30. 11:49
A rabok kis időre két őrt is túszul ejtettek, de őket később épségben elengedték.

Ötvenhétre emelkedett a brazíliai börtönlázadás halálos áldozatainak a száma. Az erőszak helyi idő szerint hétfő reggel indult, és órákig tartott, közben az intézmény tetején, arcukat eltakaró, késekkel felfegyverzett rabokat lehetett látni, az épületből pedig sűrű füst szállt fel - írja a euronews. A legtöbb halálesetet fulladás okozta, miután a rabok felgyújtották a börtön több szárnyát is. A hatóságok szerint bandák közötti rivalizálás miatt robbantak ki az összecsapások. 

A rabok kis időre két őrt is túszul ejtettek, de őket később épségben elengedték. A hozzátartozók kétségbeesve várnak minden hírt, mivel még nem kapták meg az áldozatok névsorát.

Csak annyit mondhatunk, hogy a helyszín egészen kísérteties. Sokakat lefejeztek, vagy a tűzben veszítették életüket, de mostanra minden helyreállt. A rabokat szétválasztottuk és most listát készítünk a halottakról, illetve a túlélőkről” – számolt be a helyi emberi jogi szervezet elnöke, Evander Fontenele.

Brazíliában 3 évtized alatt a fogvatartottak száma megtriplázódott és 750 ezerre nőtt. Az altamirai intézményben is több mint kétszer annyian voltak, mint a megengedett. Az igazságügyi miniszter azt ígérte, hogy mielőbb azonosítani fogják az elkövetőket, és mindent megtesznek majd, hogy ne ismétlődhessen meg az eset.

A brazil börtönhelyzet egyre brutálisabb: májusban ötvenöten haltak meg egy börtönlázadásban az ország nyugati részében, tavaly pedig ötvennégy ember szökött meg az egyik intézményből egy hasonló incidens után. 

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés