Gigaméretű banki adatlopásra derült fény

2019. július 30. 6:57
Százmilliónál több ügyfél minden személyes adatához hozzájutott az a hekker az FBI szerint, aki a Capital One nevű bank hálózatába tört be napokkal ezelőtt.

Több mint százmillió amerikai és hatmillió kanadai banki ügyfél személyes adataihoz jutott hozzá egy számítógépes hekker – közölte hétfőn a Capital One amerikai bank, hozzátéve, hogy a tettest már őrizetbe vette a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A pénzintézet tíz nappal ezelőtt észlelte, hogy támadás érte a számítógépes rendszerét. A hekker az ügyfelek nevéhez, címéhez és telefonszámához jutott hozzá, de hitelszámláikat nem törte fel. Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint a hatóságok az esettel összefüggésben hétfőn őrizetbe vettek egy seattle-i technológiai vállalat volt 22 éves szoftvermérnökét.

Az incidens miatt az idei évben mintegy 100-150 millió dollár pluszkiadása lesz a Capital One-nak, amely az Egyesült Államok tizedik legnagyobb bankja.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A digitális rendszerek hatékonyságának növekedésével
párhuzamosan a bűnözők hatékonysága is nő.

Csak az adatdiverzifikálás segít.

Ez is a bűnözés hatékonyságának növekedése. Csak ebben az
esetben a bűnöző maga az adatgyűjtő.

Te amúgy mikor vontál utoljára négyzetgyököt? Mert én évtizedek óta nem vetemedtem ilyesmire számológéppel sem...

Talán menne, bár föl kéne kötnöm a gatyaszárat. A Pitagorasz-tételt azért anno jól belém verték. Ha meggondolom, hogy mit használok a középiskolás matekból, leginkább a több ismeretlenes egyenleteket.

Azért elég sok matek van középiskolában, ne gyászold a matekoktatást :-) Csak én utána más irányba mentem...

Ha belegondolok, 1988-ban érettségiztem... Orrba-szájba deriváltam, integráltam is, meg a logaritmus is tutira ment. Csak azóta mindez kilépett az életemből. Aszondod, manapság nem is tanítják? Megnézek valami matek-könyvet.

Na!!! Számológép, ami nem tud köbgyököt vonni? Most egy mobilapp a számológépem, de az is tud!

Jó, de az 1988-as Sharp számológépem is tudta. Szétnyúztam azt a jószágot.

Volt az is, de az tényleg ócska. A tuti a Sharp volt, nem tudom, most hol lehet. Nosztalgiából telepítettem az appot sinussal, logaritmussal, meg mindenfélével, többek között köbgyökkel is, de már nem használom :-(

A 4 alapművelet meg visszavezethető a 2-es számrendszerben ÉS és VAGY műveletkere. Én meg azt tanultam meg egyszer. Órai feladatként sajátkezűleg megtanítottam egy eljárást ÉS és VAGY műveletekkel összeadni.

Input két szám, output az összegük, és nem használhatsz csak "és" és "vagy" kapcsolatokat. Annyi könnyítés, hogy a számokat leküldheted 2-es számrendszerben.

Érdekes feladat, csak már megoldották egy ideje :-)

Ettől függetlenül nem mindegy, hogy hány gombot kell megnyomnod ahhoz, hogy ilyesmiből kijöjjön egy szám köbgyöke...

Hümm. Én mondjuk ilyet sose gondoltam, mert a 8 jegyű függvénytáblázat az nem kétszer olyan vastag, mint a 4 jegyű... De persze fogalmam sem volt, meg azóta sincs, milyen algoritmusok futnak le ténylegesen. Azt most már sejtem, hogy hogyan ad össze egy számológép...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában