Orbán Viktor: A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott

2019. július 27. 10:40
Összefoglalta az elmúlt harminc év politikai küzdelmeit, és a migráció elleni uniós szintű küzdelmet jelölte ki feladatként Orbán Viktor, aki a hagyományoknak megfelelően beszédet mondott idén is Tusványoson. Kitért az illiberális demokrácia fogalmára is, amit szerinte alaptalanul démonizálnak.

Sok évre visszanyúló hagyomány, hogy a Bálványosi Szabadegyetem zárónapján Orbán Viktor összefoglalja politikai-kormányzati koncepcióját. Ezek a beszédek az utóbbi években a világsajtó érdeklődését is felkeltették. 2014-ben az illiberális államról osztotta meg gondolatait, tavaly pedig külpolitikai mérleget vont (szó esett az ukrán jogállamiságról és Oroszország szerepéről is).

A miniszterelnök pénteken érkezett a rendezvény helyszínére, szombaton pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének és Tőkés Lászlónak a társaságában lépett a szabadegyetem nagyszínpadára.

Orbán politikai visszatekintéssel kezdte előadását, végigvezette a Fidesz megalakulásától egészen a jelen helyzetig azokat a politikai küzdelmeket és célokat, amikben részt vállalt.

Mi volt a feladatunk? Kivívni az ország függetlenségét és szabadságát, erre mentek rá a diákéveink, és aztán a 89 és 91 közti két évünk” – kezdte. Úgy folytatta, hogy meg kellett teremteni a demokratikus jogi és politikai intézményrendszert; ezt Orbán „első rendszerváltásnak, liberális rendszerváltásnak" nevezte.

Szót ejtett az SZDSZ-ről is, kiemelve, hogy a liberálisok nem kapták meg a kormányzás és cselekvés lehetőségét 1990-ben. Hozzátette:

Adjunk hálát a jóistennek, hogy nekünk nem az SZDSZ drámája jutott."

A jelenhez érve leszögezte: „A nemzeti rendszer nemzetközi elfogadottságának folyamatos megkérdőjelezésével is meg kellett küzdenünk."

A harmincadik házassági évfordulón megkérdeztem a feleségem, hogy megkérjem-e újra a kezét, mire azt válaszolta: ne kockáztass – okozott derültséget Orbán, analógiaként hozva a rendszerváltó munka újrakezdésének kérdéséhez.

A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott a magyar nemzet megerősítésére.

Az önrendelkezésünket visszaszereztük, az IMF hazament, határainkat sikeresen védtük meg

a migrációval szemben – összegzett Orbán.

A jelen politikai klímáját elemezve arról beszélt, hogy az EP-ben sikerült elgáncsolni Soros embereit, és véget kell vetni annak, hogy az Európai Bizottság politikai támadásokat intézzen a tagállamok ellen. A csúcsjelölti rendszerre is kitért, szerinte itt csak visszatértek az eredeti célokhoz, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező párt elnöke legyen az EP elnöke.

Feladatnak nevezte az uniós migrációs politika megváltoztatását, és kijelentette, hogy „munkahelyek és adócsökkentés kell", illetve nincs szükség a feltétel nélküli alapjövedelemre.

A jövőbe tekintve úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak új útvonalat kell terveznie 2020-21-re. Új gazdaságvédelmi akciótervekre is szükség lesz – tette hozzá.

Lesznek csatáink a jogállamiság kérdésében is"; folytatta, és itt megemlítette Varga Judit minisztert, hozzáfűzve, hogy ehhez „jó idegek kellenek, hogy ne nevessük ki ellenfeleinket” – fogalmazott a közönség általános derültségére. Emlékeztetett rá, hogy Finnország egy például olyan ország, ahol nincs alkotmánybíróság, külön bizottság látja el e feladatot, az akadémia pedig az oktatási kormányzat irányítása alatt áll.

Orbán az illiberális demokrácia kifejezés démonizálásáról

is beszélt, szerinte alaptalan nemzetközi támadások kereszttüzében áll e fogalom, miközben a keresztény szabadság talaján álló berendezkedésről van szó, ami Magyarországon is létrejött. Először a Gyalog galoppot idézte (ahol senki sem mer kimondani egy közismert szót), majd Nagy Lászlót, aki szerint Magyarország ne legyen a Nyugat feneke, de a Kelet homloka sem.

Ki az illiberális? – tette fel a kérdést ezt követően. Aki védi nemzeti kultúráját, és elutasítja a nemzetközi birodalomépítést – szögezte le a miniszterelnök.

A Magyarországot ért támadásokat is érintette beszéde végén, amik egyrészt a migrációs krízisben testesülnek meg, másrészt az Unión belüli támadásokban. „Epeömlésszerű gyűlöletbeszédet zúdítanak ránk” – summázta Orbán.

Beszédét azzal zárta, hogy

a liberális világkép elleni keresztény küzdelem a jövő fő feladata.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – búcsúzott végül a miniszterelnök.

Összesen 500 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

NEM érdekel! Írj a hvg-re, ott vannak a liberalfasiszta társaid.

Ő nem is érti az elhangzottakat.

Ő nem is érti az elhangzottakat.

Megnéztem Orbán Viktor miniszterelnök úr beszédét. Egyetlen olyan magyar politikus, akinek van érdemi víziója, aki hiteles személyiség, aki retorikailag is messze fölötte áll minden téren törpe, ripacs, gyökértelen, nemzetidegen, külföldi zsoldban álló, tehetségtelen, gerinctelen ellenfeleinek.

Óriási a kontraszt minden téren Orbán és ellenfelei között, Orbán javára. Ezért is ez a féktelen gyűlölet balliberális oldalról.

Megnéztem a sajátjai között, a hvg-n:-)))) ott sem bírják:-)))

Válaszok:
ThunderDan | 2019. július 27. 12:16

Már megint nincsen vita, nincsenek érvek, indokok, pusztán a személyeskedés. Én ezeknek a hiányában adok X-et:-)))))

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. július 27. 13:50

Ebből is látszik, hogy ütős beszéd volt:-) habár nem biztos, hogy megértették, mert nem a beszéddel vitatkoznak, csak gyulolkodnek. Ennél nagyobb örömük ne legyen:-)))

Készülj a csalódásra. Csak szólok, hogy mentálisan ne reccsenj meg:-)

Valodi!

te embernek egy aljas féreg vagy. Politikai hozzászólásaid is súlyos személyiségzavarodat támasztják alá, de az, hogy a tragikus sorsú Szögi Lajos nevét veszed a szádra, már végképp felháborító. takarodj erről a portálról!

Most képzeld el... egy "olvasni nem tudó ostobától "kap ki a nagyonprogresszív, nagyonokos, nagyonfejlett balliberális oldal 13 éve zsinórban, újra és újra...

Ez a bojkottáló hülyegyerek? :)

Szerintem hasznos idióta. :))) Én még támogatnán is, hogy terjessze a bojkottos nézeteit - szigorúan a ballibek között. :)

Pont hogy a példád világít rá a gazdaságvédelmi akciótervek indokoltságára, LOL.

Ugyanis igen, egy egészséges (vagy jelenleg még annak tűnő) embernek is szüksége van orvosra. Ez ma már köztudomású.

"Vesd már össze a Kádár-kolbászt az Orbán Viktor által töltöttel, aztán falatozz!"

A kádár-kolbász a gumibot volt.
2006-ban pedig gyurcsány-kolbász (vipera) volt és azzal verték a tüntetőket liberálisan és demokratikusan.

Nektek úgy sem jó semmi. Még az október 13-ába is beleköttök.
A kórház adott ki közleményt, nekem az a mérvadó.

Jézus nagybetű.
Nem felakasztották, hanem keresztre feszítették.
Nem "jólator", hanem jobb lator.

Érdekes a jelzős szerkezeted, ugye azért megnyugtatsz, hogy nem vagy értelmiségi........bár ki tudja, a vitakultúra nem ismer határokat.

Egyébként mi a véleményed a minden oldali korrupcióról? Nálatok ugye nincs? Csak butaságok, hogy Hellert idézzem, amikor a balliberális oldal kormányzásáról beszélt, míg Orbán tökreteszi az országot, mondotta Heller. Ejnye elvtárs....

A Mandiner miért enged meg ilyen tartalmú hozzászólást, vagy szükség van egy náci jobbikos vélemény bemutatására?

Olvass Kenneth S. Abramowitzot, aki szerint kétfajta ember létezik: a normális és az abnormális. Te az utóbbi kategóriába tartozol elvtárs.

A stílusodból mindjárt gondoltam, hogy inkább a Teleki-tér közelében, s nem Lipóciában élsz.

Csak kíváncsiságból kérdezem, meg tudsz nevezni olyan politikust, akinek beszédei megfelelnek a Te elvárásaidnak? Csak, hogy tudjunk összehasonlítást végezni.

Egy tény, Orbán Viktor most is világosan megrajzolta a nemzeti érdekeket, a nemzeti konzervatív és a balliberális értékrendek különbözőségét.

Orbán Viktor a nemzeti érdekek képviseletén dolgozik. Arról beszélt, ami a magyarság, az itt élő, nemzetalkotó népek, zsidók, cigányok, horvátok, ruszinok, románok, szerbek, németek, szlovákok, görögök, lengyelek számára is abszolút prioritást élvez. Magyarország érdekei mindenek felett.

S miről szól az ellenzéki krédó? A globális érdekek mentén szerveződő Európa mindenek, így a nemzeti érdekek felett áll. Az egyik a népet, a másik a nemzetközi nagytőkét képviseli. Ennyi, erről szól a politikai jelmezbe öltöztetett történet.

Ezen horgadnak fel az ellenzéki pártok, s a szavazóik. Akik között sok tisztességes, de megtévesztett, a balliberális média által manipulált ember van.

Vagyis a képlet: Orbán Viktor, a kormány Magyarország érdekérvényesítésén dolgozik, a balliberális ellenzék a nemzetközi nagytőke érdekeinek képviseletén, Brüsszel sunyi, szolgai, önfeladó kiszolgálásán.

Hamis az, hogy Európa, mai globális érdekekhez szabott érdekei azonosak Magyarország érdekeivel.

Critical man!

Miért reagálsz/reagáltok/ a láthatóan kábszeres Blogi provokációira?

Igen, utoljára az MSZP-SZDSZ koalíció kormányzott keresztény szellemben.....

Teljesen jogos a migráció elleni harc középpontba állítása: itt ugyanis Európa léte a tét. Aki egy kicsit is felelősséget érez a hazája iránt, az nem támogatja. Aki nem akar pokollá változott közéletet magának, az ne támogassa!

A migráció szempontjából az EU ellenséges hazánkkal szemben. Egyébként, más témákban, valóban nem szoktam használni a harc szót, hanem inkább az EU-n belüli politikai nézetkülönbségről írok, mely plurális demokráciában teljesen normális dolog.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés