Frank Tibor: Skóciának érdekében állna a kiválás

2019. július 24. 12:30
A skótoknak „jól felfogott" érdeke lenne a kilépés, hogy aztán újra beléphessenek az EU-ba.

Miután a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelét támogató Boris Johnson lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, a skótok „jól felfogott” érdeke az Egyesült Királyságból való kilépés, hiszen Skóciaként újból beléphetnének az Európai Unióba – vélekedett Frank Tibor külpolitikai elemző szerdán az M1 aktuális csatornán. Emlékeztetett: a kiválást segítené, hogy a skótok olajat találtak a partjaiknál, ami viszonylag hirtelen gazdaggá tette a területet. Megjegyezte: az Egyesült Királyságból való kilépésről már volt népszavazás Skóciában, akkor a szavazók 45 százaléka támogatta a kilépést.

Kitért arra is: Nagy-Britanniában megrögzött unióellenes körök vannak, amelyek nem mérték fel a Brexit következményeit, és sok választó a Brexit-szavazás előtt azzal sem volt tisztában, hogy „mi az Európai Unió”. Az angolok évszázadok óta úgynevezett fényes izolációban élnek, nem igazán van rálátásuk az európai politikára; még mindig úgy gondolják, hogy külön birodalomhoz tartoznak, valószínűleg ezért is döntöttek a Brexit mellett – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az angol politikai és gazdasági vezetés többsége régóta úgy véli, hogy az EU ebben a formában nem előnyös nekik. Az EU fő haszonélvezője Németország, amely hatalmának kontrollok közé szorítása évszázada az angol politika egyik legfontosabb célja, viszont a mostani felállásban egyre inkább lecsúsznak a németek mögött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés