Úzvölgye: a magyar fél igazát támasztja alá egy friss tanulmány

2019. július 19. 13:33

Az úzvölgyi temetőben eltemetett, románnak tekintett katonák közül több nem szolgált a román hadseregben.

2019. július 19. 13:33

Egy friss tanulmány szerint az úzvölgyi temetőben eltemetett, románnak tekintett katonák közül több nem szolgált a román hadseregben, így a dokumentum a magyar fél igazát támasztja alá – hangzott el pénteken az M1 aktuális csatornán.

Pászkán Zsolt Románia-szakértő elmondta, a tanulmányt a román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) adta ki, ezzel megmutatva, hogy vannak olyan intézmények Romániában, amelyeknél a szakmai becsület fontosabb, mint a vélt nemzetpolitikai érdekek kiszolgálása.

Hangsúlyozta: jelenleg az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatban a magyar és román fél között nem valódi történelmi vita zajlik, hanem

a magyar fél történelmi érvekkel próbál kivédeni egy politikai, etnikai támadást. 

A román politika szokása, hogy gondok idején előrángatják „a magyar ügyet”, és azt éreztetik, hogy a magyarokkal szemben bármit, bármikor megtehetnek – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Úzvölgyében történtekkel is azt akarják bizonyítani, hogy a magyar közösség sokadrangú tagja a romániai társadalomnak.

A moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Június első csütörtökén több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni azt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pusikas
2019. július 20. 02:13
Egyszer s mindenkorra helyre kellene tenni a nyugat által sokszor és érdemtelenül támogatott szőröstalpúakat . Mire várnak még? A honfitársaink minden nap megszenvedik az elnyomást. Mi meg belefulladunk a nagy toleranciába. Ja és még nácik is vagyunk......
OberEnnsinnen
2019. július 19. 15:01
Magyarnak lenni - örök feladat!!! Sosincs vége... sosincs feladás.
balbako_
2019. július 19. 14:27
Az tesz be nekik, hogy két román nevű, de magyar hadseregben szolgáló katona is volt a sírokban. Ergo ezek bizony magyar katonasírok.
Kup Lung
2019. július 19. 14:16
Itt a szakmai érvek sajnos nem segítenek a román politikára jellemző aljas húzásokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik