Ítélet született a srebrenicai holland békefenntartók ügyében

2019. július 19. 10:53

A most született ítélet szerint a holland békefenntartók felelőssége 10% körüli.

2019. július 19. 10:53

A holland legfelsőbb bíróság helybenhagyta a korábban eljáró bíróságok ítéletét, miszerint a Srebrenica környékén állomásozó holland katonák felelősek voltak a népirtás egy részéért – adta hírül a BBC. 

Az 1995-ös mészárlás során nyolcezer muszlimot mészároltak le a boszniai szerb erők Srebrenica városában. A város közelében működő ENSZ-létesítményt holland békefenntartók őrizték. 

Az ügyben korábban született ítéletek nagyon különböző mértékű felelősséget állapítanak meg. Egy 2017-es ítélet szerint a teljes felelősség a hollandokat terheli, hiszen tudhatták volna, hogy a szerbek meg fogják ölni a muszlimokat. A legfelsőbb bíróság egyik elöljárója idén januárban irracionálisnak nevezte ezt az ítéletet. A most született ítélet szerint a holland békefenntartók felelőssége 10% körüli: ennyi lett volna a valószínűsége, hogy meg tudják akadályozni a népirtást a boszniai városban.

Az MTI később arról számolt be, hogy a holland kormány egy közleményt adott ki, amiben elfogadta az ítéletet. „Az állam elismeri felelősségét a károkért a legfelsőbb bíróság által meghatározott mértékben” – írta a védelmi minisztérium.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2019. július 20. 08:39
"Mindegyikünknek tíz tölténye volt összesen" - volt már olyan, hogy 'utolsó töltény a csőben', de megpróbálták a lehetetlent.
Zsolt75
2019. július 19. 21:26
Rögtönítélő...
TAVIROZSA
2019. július 19. 14:09
Valahogy az az érzésem, hogy a hollandokat csak baleknak küldték oda, ez persze nem menti fel őket a felelősség alól és a szerbeket a vérengzés miatt !!
Kemenesfalvi
2019. július 19. 13:00
Ezek szerint minden 10. békafenntartó bűnös. Sorsolás lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik