Bocsánatot kért a miniszter, aki kirúgta Scrutont a szavait meghamisító interjú miatt

2019. július 16. 19:24

Megint együtt dolgozna vele.

James Brokenshire brit építésügyi miniszter bocsánatot kért Roger Scruton konzervatív filozófustól, amiért elbocsátották a minisztérium esztétikai bizottságából, miután a baloldali New Statesman egy, a gondolatait kiforgató interjút jelentetett meg vele – írja az Inside Housing.

Július a lap is bocsánatot kért Scrutontól, elismerve: az interjú „Scruton professzor nézeteit nem tükrözte megfelelően”.

Mint írták, ugyan Scruton valóban azt mondta, hogy Kínában robotokat csinálnak az emberekből, s hogy „minden kínai a másik másolata, s ez igen ijesztő”, de azt elfelejtették hozzátenni, hogy Scruton nem a kínai népre, hanem a kínai népet elnyomó kommunista rezsimre gondolt, mint ennek okára.

A cikkben Magyarország is szóba került, minthogy Scruton megjegyezte: „bárki, aki nem veszi észre, hogy van Magyarországon Soros-birodalom, nincs tisztában a tényekkel”; ugyanakkor interjúalanyuk azon félmondatát már kifelejtették a megjelentetett szövegből, hogy „ez nem szükségszerűen a zsidók birodalma; ez a feltételezés nonszensz”. Hozzáteszik, hogy a brit gondolkodó elismerte, hogy van Magyarországon antiszemitizmus.

Az építésügyi miniszter Scrutonnak írt levelében bocsánatot kért a filozófus kirúgásának körülményeiért, különösképpen azért, mert olyan gondolatok miatt bocsátották el, amelyeket rosszul idéztek. Brokenshire azt is hangsúlyozta: szívesen együttműködnének a jövőben Scrutonnal az esztétikai bizottság munkájában.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151727

Ajánljuk még a témában