Itt egy több mint százéves film a régi Budapestről!

2019. július 14. 08:21

A 20. század első éveiben készült felvételen megelevenedik a régi idők Budapestje – az akkor alig pár éves Országházzal és Halászbástyával, a frissen átadott, díszes Erzsébet híddal, a háborúk előtti, pompás régi királyi palotával, a még meglévő Tabánnal, no és a kor városlakóival, korzózó fiatalokkal, piacozó paraszt- és polgárasszonyokkal egyetemben.

2019. július 14. 08:21

A felvétel YouTube-feltöltője, Benedictus21 a következőket írja a videó alatt:

„Nagyon ritka régi felvétel Budapestről, ami 1906 és 1909 között készülhetett, mivel a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (jelenlegi BM) épületének még csak a Fürdő (ma József Attila) utcai szárnya áll. Forrás: Gaumont Pathé Archives 2000GS 02649 és 0000GR 10051.

A felvétel készítésének helyszínei szerintem:
-valamelyik dunaparti szálloda
-Március 15. tér
-Erzsébet híd
-Döbrentei tér
-Gellérthegy (itt több helyről is készült felvétel a kilátásról)
-a krisztinavárosi látkép József főherceg palotájának környékéről lett felvéve (egykori Lovarda utca?),
-pesti látkép a sikló felső állomásának környékéről
-Halászbástya
-a 8:05-nél lévő felvétel, amin a Víziváros látható, nem tudom honnan készült pontosan, talán Hunyadi János út?
-rakpart a Batthyány tér és a Szilágyi Erzsébet tér között (hajós felvétel)
-Clark Ádám tér
-Parlament
-városligeti szökőkút”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. július 17. 08:42
Egyébként Budapesten a cigányok, akik a XX.sz. elején éltek, azok főleg muzsikuscigányok voltak, zömmel a VI-VII-VIII-IX. ker.-ben lakva, viszonylag "jobb" de nem mai értelemben vett "jó" lakáskörülmények között.
syphax
2019. július 17. 08:38
Nyilván nem véletlenűl, merthogy 100%-ig biztos, hogy ott akkor NEM VOLTAK cigányok. Legföljebb vidékről "fölkerült" alkalmi munkákból, cselédkedésből élő szegény magyar alföldi vagy erdélyi emberek élhettek így ott--jobb híján.
syphax
2019. július 17. 08:26
".. a magyarok másutt is barlangokat választottak volna lakhatásuk megoldására." Pontositok. a CIGÁNYMAGYAROK vagy a MAGYAR CIGÁNYOK vagy a nagyon szegény magyarok. Mint ahogyan Cserépfalu, Andornaktálya, Noszvaj környékén EZ MA IS UGYANIGY VAN. Meg lehet nézni.
teljesenertelmetlen
2019. július 15. 16:38
És ha ma Bp-re jön egy turista, akkor kb. ezeket nézi meg. Minden állt már 100 évvel ezelőtt, ami említésre méltó Bp-en.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik