Kína: Ne játsszon a tűzzel Amerika!

2019. július 12. 13:42
A kínai külügyminiszter élesen bírálta Amerikát a Tajvannal kötött fegyvereladási szerződés miatt.

Határozottan elítélte a kínai külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok fegyvereket adott el Tajvannak. Vang Ji budapesti látogatásán úgy nyilatkozott: az USA-nak nem szabadna kapcsolatban állnia Tajvannal, Washingtonnak tiszteletben kell tartania az Egy-Kína elvet. A külügyminiszter hangsúlyozta: senki sem állhat Kína újraegyesítésének útjába, ami egyébként Kína belügye. Hozzátette: ha az Egyesült Államok továbbra is bele akar szólni Kína belügyeibe, az vissza fog rá ütni. 

A washingtoni védelmi minisztérium július 9-én jelentette be, hogy elfogadott egy Tajvannal kötendő 2.2 milliárd dollár értékű fegyvereladási szerződést. Ennek keretében 108 tankot, 250 Stinger rakétát, valamint a hozzájuk kapcsolódó felszereléseket szállítanának az ázsiai szigetországnak. Peking szinte azonnal tiltakozott a szerződés ellen, amit „a Kína szuverenitásának és biztonsági érdekeinek súlyos megsértésének” tartott. Az Egyesült Államok hivatalosan elismeri az úgynevezett „Egy Kína-elvet”, ami szerint Washington hivatalosan csak Kínával tart fenn kapcsolatot, Tajvannal (azaz a Kínai Köztársasággal) azonban nem. Kína saját területének tartja Tajvant, amit akár erővel is vissza kell kapcsolni a szárazföldi Kínához. 

A Pentagon korábban azzal védekezett, hogy a tervezett fegyvereladás nem befolyásolja a régió biztonsági helyzetét. A washingtoni képviselőháznak 30 napja van arra, hogy kifogásokkal éljenek a tranzakció ellen.   

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mivel Kína a legnagyobb hitelező, súlya van annak, amit mond.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés