Putyin kész tárgyalni Ukrajnával

2019. július 11. 19:28
Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy csak az új ukrán kormány megalakulása után lehet szó a találkozóról.

Oroszország bármilyen formában kész tárgyalásokat folytatni Ukrajnával, de a találkozót jól elő kell készíteni, és Kijevben meg kell alakulnia az új kormánynak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában.

Putyin újságírói kérdésre reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatára, hogy tartsanak találkozót a kelet-ukrajnai helyzetről Németország, Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia részvételével.

Ukrajnában július 21-én tartják a parlamenti választásokat. „Soha nem utasítottunk el egyetlen javasolt formátumot sem, így a normandia formátum (Németország, Franciaország, Oroszország, Ukrajna) kibővítését sem” – hangsúlyozta Putyin. „De először is ezt a normandiai formátumot és legfelső szintű találkozót jól elő kell készíteni, ez nyilvánvaló” – tette hozzá. „Másodszor – folytatta – bármiről is beszélni csak az új ukrán kormány végleges megalakulása és az ukrajnai parlamenti választások lezárulása után lehet”

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Theresa May brit miniszterelnök hamarosan befejezi tevékenységét ebben a tisztségben. „Őt milyen minőségben hívják meg a találkozóra? Egyáltalán egyetért-e vele? Nem világos” – mondta. „Hogyan reagál az amerikai kormányzat? Nem tudjuk” – magyarázta.„Hogyan reagál Németország, Franciaország? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket meg kell vizsgálni” – fejezte be nyilatkozatát az orosz elnök.

Volodimir Zelenszkij július 8-án egy Facebook-bejegyzésben azzal a javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy találkozzanak Minszkben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország vezetőinek részvétele mellett. Fehéroroszország üdvözölte a javaslatot.

Ukrajna öt éve háborúban áll a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szakadárokkal. A két hónapja beiktatott Volodimir Zelenszkij a konfliktus megoldását elsődleges kérdésként kezeli. Oroszország tagadja, hogy közvetlenül érintett lenne a konfliktusban, és csak a közvetítő szerepét ismeri el. A kelet-ukrajnai konfliktusban eddig mintegy 13 ezren haltak meg az ENSZ becslése szerint. A háború 2014 elején kezdődött, amikor Ukrajnában megbuktatták az oroszbarát Viktor Janukovics akkori államfőt, és a helyére egy Nyugat-barát vezetés lépett. 

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés