Von der Leyen köteleződjön el egy jogállamiságot védő mechanizmus mellett!

2019. július 11. 22:34

Cseh Katalin
Facebook

Elvárjuk a világos elköteleződést a klímavédelem iránt.

„Köszönjük Ursula von der Leyennek, az Európai Néppárt bizottsági elnökjelötjének, hogy válaszolt a kérdéseinkre! Dacian Cioloş, a Renew Europe frakcióvezetőjével ma nyílt levélben tájékoztattuk von der Leyen minisztert a frakció prioritásairól és elvárásairól a Bizottsági elnökjelölt felé.

Főbb elvárásaink, a teljesség igénye nélkül:

1. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a Bizottság elnöke nagyon világosan elköteleződjön egy, a jogállamiságot védő mechanizmus létrehozása mellett. Ennek a mechanizmusnak tartalmaznia kell egy szankciórendszert is a jogsértések kezelésére, és annak biztosítása érdekében, hogy minden tagállamban tiszteletben tartsák az alapvető európai értékeket és európai jogszabályokat.

2. Létre kell hozni egy intézményt az európai demokrácia állapotának felmérésére (Conference for Europe). Az új rendszernek helyettesítenie kell a csúcsjelölti rendszert egy közvetlenebb, demokratikusabb rendszerrel, amelyben valóban érvényesül az európai polgárok akarata.

3. Elvárjuk a világos elköteleződést a klímavédelem iránt, és hogy támogassa azt a célt, hogy 2030-ra jelentősen csökkentsük a karbonkibocsátás, és így ezzel Európa szénlábnyomát is.

4. A Bizottság munkáját átláthatóbbá és hatékonyabbá kell tenni, csökkenteni kell a bürokráciát, és kompetens, az európai értékek iránt elkötelezett biztosokat kell választani.

5. Egyértelmű elköteleződést várunk a valódi európai digitális gazdaság megvalósítása és az innováció támogatása mellett.

Csak akkor tudjuk támogatni von der Leyen minisztert az Európai Bizottság elnöki posztjára, ha többek között világos és egyértelmű elkötelezettséget tud vállalni ezeken a területeken.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151501

Ajánljuk még a témában