Egymást mészárolták a pápuák

2019. július 10. 13:45
Törzsi leszámolások és vérbosszú Pápua Új-Guineában.

Legalább huszonnégyen meghaltak Pápua-Új-Guineában egy törzsi leszámolásban, amelyet rivális falvak követtek el egymás ellen – írja a BBC. A Hela tartományban történt konfliktus reakció egy korábbi támadásra, amelyet szintén ártatlanok ellen követtek el. A mostani áldozatok között két terhes nő és több gyerek volt. A helyi média szerint az áldozatok száma tovább nőhet. „Ez egy nagyon szomorú eset” – nyilatkozta a BBC-nek a tartomány kormányzója, Philip Undaliu. 

A konfliktusban előbb hét embert mészároltak le Munima faluban, majd az áldozatok hozzátartozói 16 embert Karidában. Pápua Új-Guineában gyakorinak számítanak az erőszakos cselekmények. 

Pápua Új-Guinea miniszterelnöke, James Marabe a kormány tehetetlenségére hívta fel a figyelmet: Hela tartományban ugyanis négyszázezren élnek, miközben hatvan rendőr szolgál ott, ami a miniszterelnök szerint „sebtapasznak is kevés”

 

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Túlszaporodtak, visszaszabályozás, evolució.

Akkor ők is demokratikus szocialisták.

A tömeges, teljesen öncélú és szadisztikus emberáldozat azért nem hasonlítható a csaták emberveszteségeihez. És az idő a spanyol hódítók céljait igazolta. Most sem olyan f.sza hely Közép- és Dél-Amerika, de a lakosok feltehetőleg nem sírnák vissza sem az olmék, sem a tolték, sem a maja, azték v. inka "civilizációt".

Én nem teljesen így látom.
Inkább így: egyes népcsoportok, törzsek az évezredek során életmódjukból fakadóan olyan szelekciós nyomást hoztak létre, mely révén a tagok genetikai szinten váltak agresszívabbakká, kegyetlenebbekké. Ahol a férfivá válás (és családalapítás, szaporodás) feltétele a szomszéd törzs egy tagjának a feje, ott nem lehet csodálkozni, hogy a legerőszakosabb, legagresszívabb tagok kiválasztódtak, és sikerrel adták tovább génjeiket. (Erről nagyon világosan, közérthetően ír a Nobel-díjas Konrad Lorenz az Agresszió című könyvében.)

A bíbíszí megálapította, hogy Orbán gyűlöletpolitikája már Pápua Új-Guinea törzseit is megfertőzte.

Nem teljesen. Mindig van egy egyensúlyi helyzet adott feltételek mellett. Az agresszió káros és előnyös is egyben. Egy nagy tömegek szoroa együttélését hozó civilizációban alacsonyabb szint az ideális, törzsi körülmények között a magasabb.

Azok a spanyol zsoltosok bacijai voltak. Három brutális himlőjárvány tényleg eltüntette az indián őslakosság 90%-át, de ez akkor is így történt volna, ha Szent Benedek szerzetesiei szállnak partra kolostort építeni.

Ami magukat a spanyolokat illeti, amúgy elég normális hódítók lettek volna. Az azték birodalom azért omlott össze kártyavárként, mert az aztékokat gyűlölő törzsek fölszabadítókat láttak meg a spanyolokban, és azték uraik ellen fordultak.

Ez az egész akár jó sztori is lehetett volna, de jött a himlő, és mindent agyonvágott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés