Nem szeretnék „a társadalmi lelkiismeretként” feltűnni!

2019. július 1. 10:26

Závada Pál
HVG
Az elmúlt tíz- húsz évünk tele van félrevezető történelmi tanulságokra vonatkozó epizódokkal. Interjú.

„Legújabb regénye, a Hajó a ködben a Weiss Manfréd-vállalatbirodalom örököseinek az SS-szel kötött paktumán keresztül az ellenállás és a helytállás kérdéseit feszegeti. Öntől tudjuk, hogy a szőnyeg alá söpört múlt, „a történelmi bűnök hulláinak kilógó végtagjai” miatt kezdett történelmi regényeket írni. Csalódott, hogy a napi politikai célokat szolgáló történelemhamisítás felülírja a tisztánlátás igényét?

Nem szeretnék »a társadalmi lelkiismeret« vagy emlékezetpolitika helyes értelmezőjének a szerepében feltűnni. Ezek amúgy is csak legföljebb járulékos hatásai lehetnek egy irodalmi műnek. Magyarország és Közép-Európa XX. századi történelmének szégyenletes, elhazudott vagy meglehetősen súlyos lelkifurdalásokat okozó eseményeivel íróként foglalkozom. Az elmúlt tíz- húsz évünk tele van ilyen, a hazugságokra, a politika által befolyásolt vagy félrevezető történelmi tanulságokra vonatkozó epizódokkal. A tisztázás helyett további torzítás, a múlt kisajátítása, szelektív használata, kifordítása zajlik, ahelyett hogy européer módon tekintenénk például a közösségünk bűneire, és nem csak az áldozati mivoltunkra koncentrálnánk.

Ez a magyarázata a Horthy-korszak iránti kormányzati nosztalgiának?

A Horthy-korszak mellett a magyar történelem számos korszakából fel lehet ismerni motívumokat: a Kádár- és a Rákosi-korszakra jellemzők mellett Monarchia kori nosztalgiák is léteznek. Mindezt a felemás polgárosodásnak és a gyötrelmes közép-európai fejlődésnek szokták egyebek közt betudni. A történelmünk során nem az autonóm, önálló döntésre képes, az európai közösség legjobb mintáit követő értékrend vert gyökeret. A rendszerváltás utáni eufóriát követően kiderült, hogy nagyon erős fogadókészség van az autokratikus berendezkedésre. Sokkal mélyebbek a bizonytalanságaink, a szorongásaink, az egzisztenciális félelmeink, mint a demokratikus értékrendünk. A tekintélyelvűségnek errefelé több évszázadra visszanyúló gyökerei vannak; alapja pedig a kiszolgáltatottság. Vidéken akkora hatalomra, uralomra és vagyonra tettek szert egyes helyi kiskirályok, az oligarchák, mint a Horthy-rendszerben. Azzal a különbséggel, hogy az akkori birtokviszonyok között még öröklődés volt, manapság meg inkább afféle központosított rablással alakulnak ki hatalmas vagyonkoncentrációk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az interjú tényleg elhangzott ebben a formában? Ezek a rávezető kérdések olyanok mint valami pártutasításra írt propagandaszövegek lennének.

Igen, ez a lényeg, de azért volt ott sok rémség is, ami később szülte a rosszra való készséget széles társadalmi rétegeknél.

Nem kell hátrafelé sem nézni, sem ítélkezni.

Most kell a lehetőségek szerint egy jobb magyar világot megteremteni, mint az előzők.

Mindenesetre, a Horthy korszaknál hosszabb NEM demokratikus és NEM eredményes (az eladósítás nem eredmény) rendszer híveinek nem indokolt a Horthy éra sommás elítélése.

Sohasem volt könnyű, minden a fejben dől el, társadalmilag a vezetés színvonalán.

Amit velünk szemben elkövettek, nem lehetett alulmúlni.

"Az elmúlt tíz- húsz évünk tele van ilyen, a hazugságokra, a politika által befolyásolt vagy félrevezető történelmi tanulságokra vonatkozó epizódokkal."
Az elmúlt tíz-húsz?...
Hova lett a pápa pénze, amit Dózsának küldött?
Hogy került a magyar birtokrendszer idegen kezekbe a kiegyezés utáni, mindössze 30-40 év alatt?
Hogy-miből jött létre a Galilei Kör, kik szponzorálták?
Hogy-miből jött létre a kunbélizmus, a Tanácsköztársaság, az "eszmét" kik találták ki, kik dobták a magyarság nyakába körmönfontan? - egészen a Trianoni "csodáig"?
Hogy-miből jött létre a magyar eladósítás, Fekete János-i útja?
Hogy-miből jött létre a spontán, az suchmanni, surányi-s, bokrosi szuperprivatizáció, a mindent "eladás", miért ütötték szét az antalli MRP-t?
Hogy-miből jött létre, hogy Mészáros Lőrinc a magyarság kirablója, mert van pofája az össz-magyar közbeszerzések 1,5%-át elnyerni?
Hogy Mészáros Lőrinc be merészelt kerülni Közép-Európa 100 leggazdagabbja közé, mindjárt a 100. helyen.

Folytassuk, Závada f.szfej?
Ja, hogy te ilyen földhözragadtságokkal nem foglalkozol.
Te és a bandád.
Pedig mindezt te és a bandád hozta a nyakunkra.

Nem német-római császár?

Úgy volt ő magyar király, mint ahogy lengyel király volt az orosz cár, miután az 1815-ös bécsi kongresszuson megalakították a lengyel királyságot, az orosz birodalom részeként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés