Boris Johnson: Nagyon csekély a megállapodás nélküli Brexit valószínűsége

2019. június 27. 20:59
Az EU folyamatosan jelzi, hogy nem lehetséges a brit kilépés feltételeinek újratárgyalása.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint rendkívül csekély az esélye annak, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az Európai Unióból, de ha ez elkerülhetetlenné válik, kormánya tagjainak – ha ő lesz a következő brit miniszterelnök – ebbe is bele kellene törődniük.

Johnson a favorit

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel verseng a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. A párt új vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke a távozó Theresa May utódjaként. A közvélemény-kutató cégek és a fogadóirodák egyaránt Johnsont tartják a vezetőválasztási verseny favoritjának.

A Conservative Home nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló igen befolyásos online politikai fórumnak adott, csütörtökön ismertetett interjúban Boris Johnson kijelentette: jelentős károkat okozott a Konzervatív Pártnak és a politikába vetett bizalomnak, hogy Theresa May kétszer is kezdeményezte a Brexit elhalasztását. Hozzátette: a két elmulasztott Brexit-határidő okozta a Brexit Párt, illetve a Liberális Demokraták „pöfeteggomba-szerű felduzzadását”.

EP-választás

A májusi brit európai parlamenti választásokat Nigel Farage alig másfél hónappal korábban indult radikálisan EU-ellenes Brexit Pártja nyerte, és a második helyre kerültek a Brexitet határozottan elvető, a brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták.

Boris Johnson a Conservative Home-nak adott csütörtöki interjúban úgy fogalmazott, hogy „nagyon-nagyon-nagyon csekély” esélyét látja a megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitnek, de miniszterelnöksége esetén kormánya tagjainak „meg kellene békülniük” e lehetőséggel is. Johnson nem fejtette ki, hogy miképp kívánja elfogadtatni a parlamenttel a Brexit feltételrendszeréről Theresa May kormánya és az Európai Unió által novemberben elért megállapodást – amelyet a londoni alsóház eddig háromszor visszautasított –, illetve miként kívánna új egyezményről megállapodásra jutni az EU-val.

Boris Johnson már vezetőválasztási kampányát elindító beszédében kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem.

Későbbi nyilatkozataiban mindazonáltal árnyalta álláspontját, kijelentve: az ő célja sem a rendezetlen kilépés, de a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének fenntartása „életfontosságú eleme” az EU-val folytatandó tárgyalásoknak egy olyan megállapodásról, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.

Az Európai Unió azonban folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy nem lehetséges a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodás újratárgyalása.

Jeremy Hunt

Johnson versenytársa, Jeremy Hunt a vezetőválasztási kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására az október 31-i határnapig, akkor „nehéz szívvel ugyan”, de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

A japán külügyminiszter mindazonáltal éppen csütörtökön figyelmeztette Londont arra, hogy kérdésessé válhat a Nagy-Britanniában tevékenykedő japán vállalatok további jelenléte a brit gazdaságban, ha a brit EU-tagság rendezetlen módon, megállapodás nélkül szűnik meg. Kono Taro a BBC rádió csütörtöki hírmagazinjában felfedte: Boris Johnsontól és Jeremy Hunttól egyaránt személyesen és nyomatékosan kérte a megállapodás nélküli Brexit elkerülését.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés