Weber saját magáért lobbizik az EP-képviselőknél

2019. június 26. 14:14
Nem adja fel a CSU politikusa, bár egyre több jel arra utal, hogy jövő hétre már nem ő lesz a legfőbb uniós poszt várományosa.

Manfred Weber a Die Weltnek elküldött írásában az EP képviselőihez fordult, ösztönözve őket arra, hogy álljanak ki az úgynevezett csúcsjelölti elv mellett, amely szerint a parlamentben annak a pártcsaládnak az EP-kampányban indított csúcsjelöltjét kell megválasztani EB-elnöknek, amely a legtöbb szavazatot gyűjtötte az EP-választáson. Kiemelte, hogy az EP-választás óta a „romboló”, valaminek a megakadályozására törekvő erők érvényesülnek, és nyoma sincs a „konstruktív megközelítéseknek és javaslatoknak”, amelyek elfogadhatóak lehetnének az EP-nek.

Az uniós tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács egyes tagjai „egyszerűen le akarják söpörni az asztalról” a csúcsjelölti elvet, aminek következtében „lényegtelenné válna a választási eredmény, és egyszer csak semmi szerepe nem lenne annak, hogy masszívan emelkedett a választási részvételi arány”

Ezzel a háttérbe szorulna az átláthatóság és a demokrácia, és ismét a „hátsó szobákban”, a nyilvánosság elől elzárkózva hozott döntések határoznák meg az EU folyamatait, ami csalódottságot okozna a választók körében, súlyos károkat okozna az „európai demokráciának” és az egész EU-nak. Mindez a radikálisok malmára hajtaná a vizet, és így „győztessé válnának az EP-választás vesztesei” – fejtette ki Manfred Weber.

Mint írta, a májusban tartott EP-választás eredményének három üzenete van, először is az, hogy az EPP alkotja „messze a legerősebb frakciót”, és a tagállamok több mint felében az első számú erő, ez pedig „feladat és legitimáció pártcsaládomnak és nekem mint jelöltnek az EB-elnökségre”. A második üzenet az, hogy az európaiak nagy többsége elutasítja a jobboldali és baloldali radikálisokat, a harmadik pedig az, hogy a választók körében erőteljes a vágyakozás egy jobb, polgárközelibb és hatékonyabb EU felé mutató változásra – írta Manfred Weber.

Kifejtette, hogy a csúcsjelölti elv ugyan „biztosan nem tökéletes, de messze az eddigi legjobb ötlet az EU demokratizálására”, Európának pedig csak akkor lehet „jó jövője”, ha sikerül demokratikusabbá tenni. A folyamat kudarca komoly fenyegetést jelenthet az egész EU-ra, hiszen az emberek bele akarnak szólni az ügyekbe, és részt akarnak venni alakításukban, és „nem fogadják már el, ha a nyilvánosságon kívül és a részvételük nélkül hoznak meg döntéseket” – húzta alá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szánalmas. Veszíteni is tudni kell. Van az a pont, ami alatt már nem alázza az ember saját magát, hanem emelt fővel távozik.
Weber elmulasztotta ezt a lehetőséget.

Timmermans sem.
Mindenki titokban tartja a jelöltjét, védve a média és az ellenfelek agresszivitasatol.

Azóta Merkel is elkezdett visszakozni . Már nem biztos benne, hogy működni fog a csucsjelolti rendszer.

Új hírek:-))))
A 168 óra szerint kiszivárgott hírek alapján OV Georievat támogatja, aki valami költségvetési biztos volt. A cikk szerint ez a hölgy nem lesz elnök, mert O V támogatja:-))))))
Komolyan elhiszik, hogy idő előtt megmondja a valódi támogatottat:-)))

Ha ez így lenne, nem kellene kampányolnod saját magadért.

"az európaiak nagy többsége elutasítja a jobboldali és baloldali radikálisokat, a harmadik pedig az, hogy a választók körében erőteljes a vágyakozás egy jobb, polgárközelibb és hatékonyabb EU felé mutató változásra – írta Manfred Weber."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés