Így használja fel Greta Thunberget egy lobbihálózat

2019. június 26. 10:47
A világhírűvé vált Greta Thunberg diáklány körül szervezkedő személyek komplett politikai, pénzügyi és ipari lobbihálózatot alkotnak Svédországban és a nagyvilágban – írja a brit Standpoint magazin. Kik húznának hasznot a zöld közhangulatból?

Greta Thunberg klímaharcai mögött „árnyékban maradó lobbisták szövetsége húzódik meg, befektetők és energiavállalatok, amelyek profitot remélnek a zöld üzletből” – írja a Standpoint brit hetilap új száma. A lap arról ír: Thunberg „felfedezője” és első hírverője egyben

egy befolyásos svéd politikai, ipari, pénzügyi és szakszervezeti vezetőket tömörítő agytröszt vezetője is.

Thunberget, az Asperger-kóros klímaaktivista svéd iskoláslányt Ingmar Rentzhog, a We Don't Have Time (Nincs Több Időnk) közösségimédia-platform alapítója ismertette meg a világgal azzal, hogy 2018. augusztus 20-án, a Thunberg által a svéd parlamentnél szervezett klímatüntetés alkalmából megosztotta fotóját a saját Facebook-oldalán. Aznap délután a Dagens Nyheter című svéd napilap már közölte is a tüntetés történetét, s ezzel Greta egy csapásra ismert lett. 

Ingmar Rentzhog, aki eleinte azt állította, nem tudott a tüntetésről – mint a Standpoint írja –, később azt  mondta, hogy egy héttel a tüntetés előtt értesítették egy Bo Thorén nevű klímaaktivista levelezőlistáján, aki egy bizonyos Fossil Free Dalsland nevű csoport vezetője. Rentzhog a Standpoint szerzőjével való levelezés során előbb azt állította, korábban nem ismerte Gretát vagy szüleit, de ugyanebben a levelezésben később mégis arról beszélt, hogy 3-4 hónappal korábban már megismerte Greta édesanyját, Malenát egy Climate Parliament nevű eseményen.

Ingmar Rentzhog

Rentzhogot Bill Clinton egykori demokrata párti amerikai elnök alelnöke, az azóta alarmista klímamozgalmár Al Gore Climate Reality Projectjében képezték ki, s 2017-ben indította el a We Don't Have Time-t, amivel a célja az volt, hogy a vezetőket és vállalatokat felelősségre vonja, és cselekvésre kényszerítse klímaügyekben.

Mint a Standpoint rámutat: Rentzhog és vezérigazgatója, David Olsson azonban

nem környezetvédelmi aktivistaként kezdték, hanem pénzügyi szakemberként.

Rentzhog a Laika nevű befektetési kapcsolatokkal foglalkozó cég alapítója, Olsson pedig a Svenska Bostadsfondennél, Svédország egyik legnagyobb ingatlanos cégénél dolgozott, aminek boardjához 2017-ben csatlakozott Ingmar Rentzhog is. A We Don't Have Time egyik befektetője pedig Gustav Stenbeck, akinek a családja irányítja az egyik legnagyobb svéd befektetési vállalatot, a Kinneviket. 

Greta Thunberg, a 16 éves iskolás diák 2018 novembere és 2019 januárja közt úgyszintén tagja volt a We Don't Have Time tanácsadói testületének.

Rentzhog és Olsson együttműködése nem állt meg itt: 2018 májusában boardtagok lettek a Global Utmaning (Globális Kihívás) nevű agytrösztnél, aminek alapítója, Kristina Persson korábban szakszervezeti karriert tudhatott magáénak, egyben szociáldemokrata politikus, valamint a svéd központi bank helyettes igazgatója, 2014-2016 között a szocdem kormány jövőügyi minisztere volt. De nem csak erről híres: reinkarnációit állítása szerint halottakkal vitatta meg.

 

 

A Global Utmaning tízfős boardjában ott van Petter Skogar, Svédország legnagyobb munkáltatói szövetségének az elnöke; Johan Lindholm, az Építőiparban Dolgozók Uniójának elnöke (egyben a szociáldemokraták végrehajtó bizottságának tagja); Anders Wijkman, az alarmista Római Klub elnöke és az Environmental Objectives Council (Környezeti Célok Tanács) tagja; valamint Catherina Nystedt Ringborg, a Swedish Water volt vezérigazgatója, a Nemzetközi Energiaügynökség tanácsadója, és a svéd-svájci energia-óriáscég, az ABB volt elnökhelyettese. 

Ringbord – teszi hozzá a Standpoint – úgyszintén tagja a zöldenergiában utazó, kockázatitőke-befektetési cégként ismert Sustainable Energy Angelsnek (SEA). A lap kiemeli: a SEA tagjai a svéd energiaipar ismert személyiségei. Tizenhét tagja közül négy, valamint elnöke és befektetési bizottságának vezetője mind volt ABB-s. 

A Global Utmaningnak tagja Anders Wijkman is, aki a Római Klub vezetője. A Római Klub 1972-es A Limit To Growth? (A növekedés határa?) című jelentése a zöld alarmista mozgalom egyik legfontosabb dokumentuma. A We Don't Have Time és a Global Utmaning 2018 decemberében bemutatta a Római Klub legújabb figyelmeztetését, a Climate Emergency Plant (Klímasürgősségi Terv). Greta Thunberg tulajdonképpen ezt a tervet is népszerűsíti, minthogy amit mond, azt gyakran ebből veszi. 

A Global Utmaning boardja

Wijkman szerint – írja a Standpoint –

Gretának jó tanácsadói vannak,

például Kevin Anderson klímakutató, aki sokat beszélget vele, és kijavítja a kéziratait. Szerinte Anderson rengeteg tanácsot adott Gretának. 

Eközben Greta új sajtófőnöke egy bizonyos Daniel Donner lett, aki a European Climate Foundation (Európai Klímaalapítvány) brüsszeli lobbicsoportnak dolgozik. 

„Akármit is gondol, akármit is tud Greta vagy a szülei, tevékenysége növeli az olyan törvényalkotások és befektetések esélyét, amelyek hatalmas profitot fognak hozni az olyan szervezeteknek, mint a Global Utmaning, a We Have No Time és a Sustainable Energy Angels” – vonja le a következtetést az angol jobbközép hetilap. „A svéd energiaóriásoknak a föld megmentése kormányzati szerződéseket jelent. A zöldenergia-lobbisták populista pánikkeltő taktikákat és a gyermekek keresztes hadjáratát alkalmazzák, hogy megkerüljék a választott képviselőket: céljuk nem a demokrácia, hanem a technokrácia, és nem az újraelosztás, hanem a profit.”

A lap szerint

Gretát, a woke-kapitalizmus gyermekét arra használják, hogy nyugalmas legyen az átmenet a zöld korporatizmusba.

A Standpoint szerint ha valaki megkérdőjelezi Greta és szülei – a „mindennapi szülők” – motivációit („ők csak meg akarják menteni a bolygót”), akkor azt kockáztatja, hogy klímaváltozás-tagadónak fogják mondani (denier), vagy pedig azzal vádolják meg, hogy egy szegény, Asperger-kóros kislányt támad.

„De a Greta-jelenség magához vonzotta a zöldlobbistákat, pr-szélhámosokat, öko-akadémikusokat és egy agytrösztöt, amit egy jómódú svéd szociáldemokrata exminiszter alapított, jó kapcsolatokkal az ország energiavállalataihoz” – összegez a brit lap.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lényeget már kezdettől fogva abban látom, amit a Standpoint brit hetilap írásának a szerzője fogalmaz meg: „árnyékban maradó lobbisták szövetsége húzódik meg, befektetők és energiavállalatok, amelyek profitot remélnek a zöld üzletből”, a politikusok pedig támogatást a gazdasági szereplők részéről, amely politikai győzelemhez vezet.

Az egésznek a valódi háttere, hogy a lejáratott szociáldemokráciát
sötétzöld papírba újra tudják csomagolni. Az európai parlamenti
választásokon ez már erősen előjött.

Ingmar Rentzhog, David Olsson, Gustav Stenbeck, Kristina Persson, Petter Skogar, Johan Lindholm, Anders Wijkman, Catherina Nystedt Ringborg,
Ez ugyanaz, mint Sztálin Politbürója volt és a többi bolsevik-kommunista, nyújorkból létrehozott, pénzelt szervezet, csak éppen a nevek és az időpont változott.
Bolsevik, Kommunista, szocialista, liberális, zöld=egy fialás...
...A Rothschild-hatalom elfedése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés