ENSZ: közel 71 millióan menekültek el a hazájukból

2019. június 20. 9:13
Az otthonuk elhagyására kényszerültek fele pedig gyermek.

Az ENSZ legújabb jelentáse szerint a szíriai háború mellé az elmúlt években a Venezuelát sújtó válság is felsorakozott azon okok közé, amelyek menekülésre késztetik az adott országban élőket – írja az Euronews.

A gazdaság katasztrofális állapota miatt a dél-amerikai országot már több mint négymillióan hagyták el. Így már a 71 milliót közelíti meg azoknak a száma, akik hazájuk elhagyására kényszerültek. Az otthonuk elhagyására kényszerültek fele gyermek.

Gonzalo Vargas Llosa, ENSZ Menekültügyi Hivatalának uniós képviselője úgy véli, a menekültek ellátásának szempontjából a befogadó országoknak mindössze egy elenyésző hányada felel meg a minimális követelményeknek, az Európai Unión belül és kívül is egyaránt. Szerinte emiatt a szóban forgó államok az eddiginél jelentősebb anyagi támogatást igényelnek.

Az otthonukat elhagyók számában még mindig a polgárháború sújtotta Szíria áll az első helyen, második Afganisztán, őket követi Dél-Szudán, Mianmar és Szomália.

Törökország az első a befogadó államok sorrendjében, Pakisztánt, Ugandát és Szudánt megelőzve. Az európán belüli államok közt Németország vezet.

Az Euronews szerint kiemelt fontosságú téma volt a migrációs hullám, a világszinten érzékelhető egyenlőtlenségek felszámolásának terve Brüsszelben, az Európai Fejlesztési Napokon is. David Miliband, a Nemzetközi Mentési Bizottság elnöke így fogalmazott: „Több menekült van a Földön mint valaha, és a világ nem rendelkezik azzal a humanitárius rendszerrel, amellye kezelni tudná ezt az embermennyiséget, és amivel táomgatást tudna nyújtani a befogadó állomknak. Minden kormánynak kutyakötelessége kezdeni valamit a menekültáradattal. Nem tehetjük ezeket az embereket felelőssé. Ők az életüket menekítették el a háborúk elől, nem tehetjük meg őket bűnbaknak!”

Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának éves globális tendenciákról szóló jelentése alapján megállapítható, hogy a világon lakóhelyüket elhagyni kényszerülő népesség már közel kétszerese az egy évtizeddel korábbinak.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt nem írták, hogy azért mert az ENSZ olyan jól működik?

Ezért csinálta az ENSZ a migrációs tervezetét, miszerint emberi jog a migráció és a migráns mondja meg, hol kíván letelepedni. A fogadó államnak kutya kötelessége lenne befogadni és eltartani.

Örülök, hogy jól keresel:-)
De tényleg:-))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés