Greta Thunberg: A gazdagok felelősek a klímaváltozásért

2019. június 18. 18:35

Nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói – jelentette ki a környezetvédelmi aktivista.

Az emberiség tehetős részének többet kell tennie a klímaváltozás ellen – jelentette ki Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista egy stockholmi konferencián tartott beszédében, amelynek szövegét  kedden hozták nyilvánosságra.

Thunberg a múlt hét végén a Brilliant Minds (Brilliáns elmék) elnevezésű, nem nyilvános konferencián vett részt  a svéd főváros egyik szállodájában a rendezvényre külön meghívott személyek társaságában.

A konferencián hangsúlyozta, hogy nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói felelősek az éghajlatváltozásért, hanem az olyan hatalmasok – politikusok, hírességek és üzletemberek –, akik gyakran magánrepülőgépekkel utaznak.

16 éves aktivista lány szerint a világ leggazdagabb tíz százaléka felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem feléért. Thunberg mindent átfogó szemléletváltást követelt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatti szintre lehessen szorítani.

A fiatal svéd lány most egy évre felfüggeszti tanulmányait, hogy teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának szentelhesse.

Az általa szervezett péntekenkénti  klímasztrájkok, valamint a különböző  konferenciákon és s csúcstalálkozókon való részvétele  nem volt különösebb kihatással iskolai bizonyítványára: tizennégy tantárgyból jeles, háromból jó értékelést kapott.

Ha nem sztrájkoltam és utaztam volna annyit, minden tantárgyból jelest kaptam volna" – mondta Thunberg a Dagens Nyheter című svéd lapnak. „Ennek ellenére megérte" – húzta alá a klímavédelmi aktivista.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150279

Ajánljuk még a témában