Börtönbüntetésre ítélték a Harry herceget megfenyegető rasszista tinédzsert

2019. június 18. 21:15
A nyomozók a fiatal férfinél rasszista anyagokat is találtak, illetve az Al-Kaida iszlamista terrorszervezet kézikönyvét.

Négy és fél év börtönbüntetésre ítélt egy londoni bíróság egy brit tinédzsert, mert rasszista kijelentést tett Harry brit hercegre és megfenyegette őt. 

A bíróság a kedden meghozott ítélet szerint a 19 éves Michal Szewczukot terrorizmusra való buzdítás miatt két vádpontban, terrorizmusra utaló anyagok birtoklása okán öt vádpontban találta bűnösnek. 

Néhány hónappal azután, hogy Harry brit herceg feleségül vette az afroamerikai felmenőkkel is rendelkező Meghan Markle amerikai színésznőt, Szewczuk 2018 augusztusában a Gab szélsőjobboldali online platformon közölt egy képet, amelyen vérrel borított háttér előtt látható a herceg arca, fejéhez pisztoly van szorítva. A képen a nácizmus jelképévé vált horogkereszt is látható, a posztban pedig Szewczuk többek között azt írta: „Még látjuk egymás, fajáruló”

A nyomozók a fiatal férfinél rasszista anyagokat is találtak, például egy „fehér rasszistáknak szóló ellenállási kézikönyvet” és az Al-Kaida iszlamista terrorszervezet kézikönyvét. 

Szewczuk tízévesen érkezett Lengyelországból Nagy-Britanniába, ahol az észak-angliai Leedsben élt. Vele együtt elítéltek egy 18 éves férfit is, akinek terrorizmusra való buzdítás miatt 18 hónapot kell börtönben töltenie. 

Rebecca Poulet bíró a két vádlott interneten tett kijelentéseit „visszataszítónak és büntetendőnek” nevezte, mert nyilvánvaló céljuk a terrorista cselekedetek támogatása.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brit állampolgársága van?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés