Leégett egy 2500 hektoliteres konyakraktár Franciaországban

2019. június 17. 10:09
Összesen 1000 négyzetméternyi terület lángolt.

Tűzvész pusztított a délnyugat-franciaországi Charente megye egyik borgazdaságában, leégett egy 2500 hektoliteres konyakraktár. A tűz szombat délelőtt tört ki, délutánra sikerült a lángokat megfékeznie a hetven tűzoltónak Baignes-Sainte-Radegonde faluban.

„A tűz a napelemes panelekben ütött ki, és átterjedt egy 200 négyzetméteres alkoholraktárra, a választófal túloldalán álló lakóházra és egy silóra, összesen 1000 négyzetméternyi területre” - közölte David Bardin, a megyei tűzoltóság századosa. „Sikerült megvédeni a lángoktól egy szomszédos lepárlót, amelyben mintegy 350 hektoliter alkohol volt, továbbá tucatnyi mezőgazdasági gépet” – tette hozzá.

A tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a 2500 hektoliteres kapacitású raktárból. Azt nem tudták megmondani, mennyi szesz volt pontosan az épületben. A konyak 40 fokos égetett szesz, így nagyon gyúlékony – magyarázta Bardin százados.

Cognac térségében ritkák a szeszpárlókban és raktárakban keletkezett tűzesetek – a 2000-as évek eleje óta mintegy húsz ilyen eset fordult elő –, de nagyon veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki és kicsi a füstjük, a kék lángok alig láthatók. Az érlelés közben felgyülemlett alkoholgőz is kigyulladhat a helyiségek felső részében.

Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége. Mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, valamint mintegy ezer lepárló működik.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebből is látszik, a konyak égetett szesz...

Másodszor a sárga földig...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés