Manipulált fotók?

Kurz cáfolja, hogy már 2018-ban tudott volna Strache ügyéről

2019. június 17. 18:00

Egy hónapja tört ki a Strache-botrány, ami alapjaiban rengette meg az osztrák belpolitikát.

Hamisítványnak nevezte hétfőn Sebastian Kurz volt néppárti kancellár azokat a napokban birtokába került e-maileket, amelyek arra utalnak, hogy a politikusnak már 2018-ban tudomása volt az Ibizán készült, később a kormánykoalíció felbomlásához vezető videofelvételről.

Manipulált fotókkal próbálják lejáratni az osztrák kancellárt

Kurz a szóban forgó e-maileket megdöbbentőnek nevezte. „Kísérlet történik arra, hogy megrágalmazzanak minket, és belekeverjenek az Ibiza-botrányba” – fogalmazott.

Az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) múlt pénteken egy közvetítő segítségével juttatták el azokat az e -maileket, melyek szerint Sebastian Kurz és Gernot Blümel volt kancelláriaminiszter 2018 februárjában már tudhattak az Ibizán illegálisan készült videofelvételről. Az e-mailek ugyanis állítólag egy Kurz és Blümel közötti, a botrányt kiváltó „Ibiza-videó” keletkezésére utaló levelezést tartalmaznak.

Jelenleg azonban nem tudják megmondani, kitől származnak az e- mailek, ugyanis a Néppárt csak azok képernyőfotóját kapta meg. Azok azt a benyomást keltik, mintha az e-maileket eredetileg a Néppárt informatikai rendszeréből továbbították volna.

Az ÖVP egy külső szakértői céget is megbízott az ügy kivizsgálásával. A szakértő állásfoglalása szerint hamisítványokról van szó, az e-mailekkel kapcsolatban ugyanis számos következetlenség és technikai hiba tapasztalható; az egyik e mailt például Gernot Blümel 2018. február 27-én hétfőn küldhette el Kurznak; miközben február 27-e valójában keddre esett.

Feladóként pedig egy olyan e-mail cím is szerepel, ahonnan már 2009 óta nem lehetett üzeneteket küldeni. Az ÖVP feljelentést tett az ügyészségen, és sürgeti az ügy kivizsgálását.

Egy hónapja tört ki a Strache-botrány

Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság május 17-én robbant ki Ausztriában, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a korábbi kormánykoalíciós FPÖ azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló, Ibizán készült videofelvételt.

A rejtett kamerákkal készített videofelvételen Heinz-Christian Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150212

Ajánljuk még a témában