Zöld-foki szigeteki konzulátus nyílt Budapesten

2019. június 14. 13:08
Megnyílt a Zöld-foki Köztársaság magyarországi konzuli képviselete Budapest VI. kerületében pénteken. A mintegy 550 ezer lakosú afrikai ország tiszteletbeli konzuli feladatait Vándor Péter Antal egykori karrierdiplomata látja el.

Az ünnepélyes alkalomból Suha György, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa óriási eredménynek nevezte, hogy egy újabb afrikai ország létesít állandó budapesti képviseletet.

A két ország az 1970-es évek óta ápol diplomáciai kapcsolatokat egymással, ugyanakkor nem tartottak fenn nagykövetségeket a fővárosokban. Magyarország tiszteletbeli konzuli irodát működtet Praiában, a zöld-foki fővárosban.

Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök idén márciusi Zöld-foki látogatásának előkészítésekor is kereste a magyar fél annak lehetőségét, hogy az afrikai köztársaság is nyisson konzuli képviseletet Budapesten. „Ez a legideálisabb helyzet arra, hogy kétoldalú kapcsolatok  gyakorlatiasabbá váljanak" – értékelte Suha György.

A tiszteletbeli konzul személyéről a miniszteri biztos közölte: Vándor Péter Antal több nyelvet beszélő klasszikus diplomáciai karriert maga mögött tudó multilaterális diplomata, az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO) vezető afrikai munkatársaként is dolgozott.

A szervezők írásos tájékoztatása szerint már az afrikai köztársaságban tett miniszterelnöki látogatással egyidejűleg megkapta kinevezési okiratát az ország első Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulja, akinek jelölését a magyar fél előzetesen jóváhagyta.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés