Félelmetes nemzet

2019. június 07. 10:14

A beszélőnek nincs fogalma a jó meg a szép értelméről, e két szó jelentésének mély különbségéről.

2019. június 07. 10:14
Czakó Gábor
Magyar Hírlap

„A rádióban televízióban dolgozó munkatársaknak, ma már nem kell úgynevezett mikrofonengedélyt szerezniük.

Ehhez hajdan vizsgázni kellett, s bemutatni, hogy a jelölt nem az orrában képzi a hangokat, alaposan ismeri a magyar nyelvet, s nem vét hibát. Vagy éppenséggel vét? Hogy is van ez? Csak nem úgy, hogy »Gyors belső védőről van szó«, »Két méter magas kapusról beszélünk«, mondja Szószaporítovics Péter a mikrofonba. Beszél, hadar, ontja a szót, nyilván egyetemi végzettsége is van, vagy legalább a tanárképzőtől kapott papírt, de nem tudja, hogy a magyarban nem kötelező az igei állítmány, mint számos más európai nyelvben, tehát az első mondat maga a jelzős szerkezet: gyors belső védő, vagy két méter magas kapus és semmi beszélünk. Az üres locsogás.

Az ősrégi »jó napot« köszönés helyére benyomult a »szép napot«.

Miért baj ez? Azért, mert a beszélőnek nincs fogalma a jó meg a szép értelméről, e két szó jelentésének mély különbségéről. Ezáltal hallgatói nyelvismeretét is összegányolja. Az előbbi jelző ugyanis tágabb értelmű az utóbbinál. A jó minőséget, mégpedig belső minőséget jelent: jó asszony, jó ember, jó idő. A szép asszony vagy szép ember nem föltétlenül jó: könnyen lehet gonosz, csapodár – tudjuk már a Grimm testvérek Hófehérke meséjéből is, melyben a gyönyörű gonosz mostohának egyszer ezt mondja a csodatükre: »Szép vagy, úrnőm, szebb a Napnál, de Hófehérke szebb náladnál.«

A hiú némber menten elküldte a kislányt az erdőbe az udvari vadásszal, hogy a gyereket ölje meg, szívét pedig vágja ki tette bizonyságául.

A vad viharban is gyönyörködhetünk – különösen, ha biztos fedél alól nézegetjük. A szép küllemű étel lehet ehetetlenül rágós, vagy éppen romlott. Tehát a szép meg a jó nem azonos értelműek, sőt, egymás ellentétei is lehetnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezért regisztráltam
2019. június 08. 20:02
A "bunkókám" itt megszólítás, ami után (amennyiben nem mondatzáró, és persze előtte is, ha nem mondatkezdő) vessző dukál. Az "és"-sel történő mondatkezdés "nem javasolt" státuszára megadhatnál netán valami hivatkozást.
lazio154
2019. június 07. 19:08
Nekem 2 kedvencem van: -Kifűteni a lakást ,fel vagy be helyett -Okafogyottá vált . Tárgytalanná, vagy idejét múlt helyett.
terra
2019. június 07. 16:18
Nekem két "kedvencem" van. Az egyik a "szép napot", a másik pedig, amikor az eladó a boltban azt mondja egy árura, hogy "ő".
zakar zoltán béla
2019. június 07. 14:53
Se több!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik