Peterson védelmében: elég a jobboldal jobbra tolásából!

2019. június 3. 14:48

Szilvay Gergely
Mandiner

A józan, mérsékelt liberális-konzervatív Jordan Peterson elleni folyamatos hadjárat is emlékeztethet minket: a jobboldalnak nem szabad hagynia, hogy a szélsőbaloldal a jobbszélre szorítsa őt.

Az új jobboldal és az alt-right sztárjának nevezte a Qubit szerzője Jordan Petersont a kanadai pszichológus Brain Baron elmondott előadása kapcsán. 

Nem tudom, mindezt honnan szedte, de kétségtelen, hogy

a nemzetközi és hazai baloldali sajtó valamiféle szélsőjobboldali szörnynek állítja be Petersont,

ahogy sokan másokat is.

Miközben amúgy Jordan Peterson klasszikus angolszász liberális, némi konzervatív attitűddel keverve – ennél hagyományosabb angolszász mérsékelt jobboldali pozíciót nehéz volna elképzelni. 

 

 

Hogy éppen az „új jobboldal” is kedveli esetleg Petersont – miért ne tehetné?

A balos identitáspolitikai mozgalomban egyértelműen megfigyelhető törekvés az, hogy

a hétköznapi józan ésszel teljesen normálisnak tartott álláspontokat megpróbálják szélsőjobbnak beállítani,

azaz a hagyományos és új mérsékelt jobboldal radikálisnak egyáltalán nem nevezhető elképzeléseit egy drámai hisztiroham közepette lefasisztázzák, és megpróbálják szalonképtelenné tenni.

Annyira nem új ez: a hidegháború idején Konrad Adenauer kereszténydemokrata szociális piacgazdaságos elképzelései, a német gazdasági csoda megvalósítói is fasiszták voltak a Vörös Hadsereg Frakció szerint.

Persze a szélsőbalról nézve ez nem csoda, onnan tekintve minden, ami kicsit jobbra van, az fasizmus. És hát tudjuk, hogy Molotov szerint kik a fasiszták: akiket a kommunisták épp annak neveznek.

Peterson beállítása szélsőjobboldalinak és alt-rightnak, vagy posztmodernül fogalmazva: Peterson és a középjobb megkonstruálása, mint szélsőjobb, régi erőlködés a baloldalon. Emlékszünk, amikor a Southern Poverty Law Center Amerikában minden kicsit is jobboldali álláspontot, think-thanket, mozgalmat, keresztény felekezetet lerasszistázott (és még mindig teszi). 

Vagy ott van a brit hadsereg legújabb belső útmutatója, ami szerint ha valaki hazafinak tartja magát, akkor jó okkal feltételezhető, hogy szélsőjobboldali. Mindezt a hadseregben, ami a hazafiság letéteményese kellene, hogy legyen, per definitionem. 

A jobboldalnak, legyen angolszász, kontinentális, amerikai, akármilyen, legyen reakciós, ellenforradalmár, klasszikus liberális, libertárius, konzervatív, új, populista, bármi,

nem szabad hagynia, hogy a szélsőbaloldal verbálisan a jobbszélre szorítsa őt.

És ugyanúgy azt sem szabad hagynia, hogy a hazai és nemzetközi nyilvánosság hangadói az új középnek, a világ természetes alapállásának fogadtassák el az eszement szélsőbaloldali pozíciókat.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149366

Ajánljuk még a témában