Az MTA átalakítása ellen tüntetnek

2019. június 2. 16:43

A Magyar Tudományos Akadémia intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen demonstráltak a Budapesti Corvinus Egyetem előtt, a Fővám téren az Oktatói Hálózat és az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezésében.

„Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának” jelszó alatt hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra. A demonstráció előzménye, hogy a Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben elkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakításának tervezetét – írja az Index.

A szervezők délután kettőre hirdették meg a gyülekezőt a Fővám téri Corvinus Egyetemhez, innen vonulnak az MTA-épülethez, érintve „a kormány tudományosság elleni intézkedéseinek stációit”, így az ELTE Bölcsészettudományi kart és a CEU-t. 

A tüntetésen az Index szerint több ezren vannak ott, MTA-s kitűzőkkel és táblákkal. Mint írják, pontos számot nehéz mondani, mert a vonulás miatt a tömeg eloszlik, de körülbelül ötezren lehetnek, a Vadhajtások helszínen lévő közvetítői viszont kétezerre saccoltak. „Az államosítás nem innováció”, „Hetedik parancsolat: Ne lopj! (És ne tőlünk!)”, „Az állam nem támadhat rá a nemzet tudósaira”, „Töriből csak a Rákosi-korszakig jutottatok?” – olvasható többek között a táblákon.

A tömegben ott van a Momentum Fekete-Győr András vezetésével, a DK Gréczy Zsolttal, látni Párbeszéd-zászlót is, valamint ott van az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is, mellette Pálinkás József volt MTA-elnök és volt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnök. Néhány rendőr biztosítja az eseményt. 

Mint az Index írja, Deák Dániel egyetemi oktató beszédében azt mondta, ha a kutatóintézetek dolgozói behódolnak, vagy nem állnak ki az igazukért a kormány nyomásával szemben, akkor azzal megalkusznak. A nagy kérdés, hogy érdemes-e így dolgozni. Deák szerint nem.

Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja kijelentette: „Nem tűrjük, hogy kormányhivatalnokok döntsenek kutatásokról, kutatói munkáról. Ilyen a világon sehol sincs, egyetlen demokratikus államban sem.” Majd azt is mondta, a fiatalok, köztük fiatal kutatók tömegesen hagyják el az országot. Ezután feltette a kérdést: Ki fog kutatni ebben az országban?

A tömeg ezután a körúton a város irányába, az ELTE Bölcsészettudományi karához vonult át egy rövid megállóra. Itt Egressy G. Tamás, a Spirita Társulat vezetője, rendező és színész szavalta el A walesi bárdokat. A vonulás következő megállója a CEU, ahol Molnár Áron, noÁr, színész, rapper szólalt fel. Azt mondta, akkor is ki kell mennünk, amikor a klímaváltozásról vagy a kilakoltatásról van szó, majd elmondta Tanulni akarunk! című költeményét – írja az Index.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149421

Ajánljuk még a témában