Hartwig Löger az új, ideiglenes osztrák kancellár

2019. május 28. 13:04
Sebastian Kurz parlamenti megbuktatása után kedd délelőtt Alexander Van der Bellen osztrák államfő az eddigi pénzügyminisztert, Hartwig Lögert bízta meg a kormányzati ügyek továbbvitelével.

Kinevezte kedden délelőtt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök a régi tagokból álló új kormányt. A kancellári székbe Hartwig Löger eddigi néppárti pénzügyminiszter került, Sebastian Kurz visszavonult a kormányzatból.

A váltásra azután került sor, hogy hétfőn az osztrák szövetségi parlamentben az ellenzéki szocdemek a Szabadságpárttal (FPÖ) összefogva bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták Sebastian Kurz eddigi néppárti kancellárt.

Még lesz egy másik kancellár őszig

Löger csak ideiglenesen veszi át a kancellári teendőket, mivel Van der Bellen a pártok vezetőivel egyeztetve egy olyan szakértői kormányt akar mihamarabb létrehozni, amely az őszre tervezett előrehozott választásokig stabilan tudná vezetni az országot.

Hartwig Lögerre így is komoly feladatok várnak: kedd folyamán rögtön neki kell Ausztriát képviselnie az EP-választás utáni, fontos ügyekben döntő európai tanácsi ülésen.

Löger 1965-ben született Stájerországban, közgazdászként végezve a biztosítási szférában dolgozott, a kétezertízes években az Uniqa Österreich és az osztrák Sportunió vezetője volt. 2017-ben nevezte ki Sebastian Kurz az osztrák kormány pénzügyminiszterének. Löger nős, két gyermeke van.

Kurz elvonásodik

Sebastian Kurz leváltott osztrák kancellár nem veszi át az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői posztját, parlamenti mandátumát sem veszi fel –közölte kedden Sebastian Kurz szóvivője az APA hírügynökséggel. 

 Az ÖVP frakcióvezetője August Wöginger marad, aki e pozícióban már a korábbiakban is kitűnő munkát végzett, és Kurz bizalmát élvezi – tette hozzá a szóvivő. Közölte továbbá, hogy az ÖVP-t vezető Kurz a fizetését sem veszi fel.

Kurz most mindenekelőtt „mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet az ügyvivő kormánynak” – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy ezt követően Kurz országjárásra indul Ausztriában, hogy „támogatást szerezzen az emberektől irányvonalának folytatásához”.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés