Lánczi Tamás: Patthelyzet van Európában

2019. május 27. 16:13

Írta: Jerez Julio
A XXI. Század Intézet igazgatója szerint Gyurcsány Ferenctől karnyújtásnyira van az, hogy a magyar ellenzék vezére legyen.

A XXI. Század Intézet igazgatója, Lánczi Tamás az intézet hétfői, EP-választásról szóló konferenciáján kijelentette: a vasárnapi eredmények sokkal rendhagyóbbak, mint ahogy azt a nemzetközi média „próbálja sugallni”, a nyugat-európai média óriási erőfeszítéssel próbálja bebizonyítani, hogy semmi sem változott, pedig épp ellenkezőleg, sok minden megváltozott.

„Európa polgárai valami mást szeretnének, valami másra vágynak”

– jelentette ki Lánczi.

Megdöbbentő európai párteredmények

Kijelentette: az általános tendencia, hogy a mainstream pártok meggyengültek, de úgy tűnik, erről nem hajlandók tudomást venni, „próbálnak úgy mosolyogni, mintha nem lenne ez a változás drámai és megrendítő”. A CDU – Európa „bizonyos szempontból legfontosabb pártja” – történelmi mélypontra süllyedt, a 28 százalék önmagában is „katasztrofális szám” – jelentette ki. A Zöldek és az AfD előretörésének mellérakásával még inkább az az érzés, hogy Németországban valami megváltozott – tette hozzá. Nagy-Britanniában a kétszáz éves torykat megsemmisítette egy új párt, ez „egészen megdöbbentő eredmény” egy olyan országban, ahol az euritív fejlődés, a lassú változás hívei az emberek.

Általánosságban a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó és védelmező erők erősödtek, mint Franciaországban és Olaszországban, de ez egy patthelyzethez vezetett. mert a mainstream pártok még tartják a pozícióikat, az újak viszont még nem erősödtek meg annyira, hogy elsöprő erővel rendelkezzenek. Emiatt

„egy új dealnek kell következnie Európában”

– fogalmazott Lánczi Tamás. Szerinte ez kell ahhoz, hogy az európai jólét, a civilizáció fennmaradjon, de ha a mainstream tagadás folytatódik, akkor „a patthelyzet bénultsághoz fog vezetni”, az pedig a nemzetközi színtéren azt fogja eredményezni, hogy a kontinenst riválisai lekörözi, és Európa belesüllyed a kisstílű „intrikákba”.

Kijelentette: Európának kell foglalkoznia a klímakérdéssel, de ezt ne egyoldalúan tegye, mert ha a zöldgazdaságot egyoldalúan erőlteti, akkor annak drámai hatásai lehetnek a kontinens versenyképességére.

Európai-léptékű történelmi Fidesz-győzelem, átformálódó magyar ellenzék

A magyar EP-választás eredményére utalva kijelentette: történelmi Fidesz-győzelem született, példa nélküli ugyanis, hogy egy párt nem kétpárti rendszerben 53% körüli eredményt ér el – ugyanis ennyire számít a beérkező levélszavazatokkal együtt –, ez pedig szerint kiemelkedő, párját ritkító eredmény.

(Itt megjegyezte: Máltát nem sorolja a kontinenshez, és nem csak azért, mert nem tudni, melyik kontinentális talapzaton van, hanem azért is, mert a sziget tulajdonképpen egy városállam, kétpártrendszerrel.)

Főleg azért is „történelmi” a fideszes győzelem, mert egy évvel az országgyűlési választások után a kormányzó párt megszerzi az emberek több mint felének támogatását. Mint elmondta, ez azt mutatja meg, hogy „valamit nagyon-nagyon jól csinál” a Fidesz. Soha ilyen jó eredményt nem ért el a Fidesz EP-listás választáson, eddig 1,6 millió szavazat volt a rekord, most közel 1,8 millió – emelte ki.

Meglepetést okozott az ellenzék, na de nem abban az értelemben, hogy javította volna a helyzetét – jelentette ki Lánczi, aki szerint az ellenzék történelmi vereséget szenvedett. Ennek nyomán pedig két változás indult meg véleménye alapján,

az egyik a DK és Gyurcsány Ferenc irányába mutat, a másik pedig a Momentuméba.

Szerinte most az ellenzéki oldalon egy új játék indul, a „Csak egy maradhat” nevű. Most Gyurcsány Ferenc fogja játszani, mint egy győztes hadvezér: „most végighalad a csatamezőn, és még megpróbálja leszúrni a még agonizáló” ellenzéki vezetőket. Karnyújtásnyira került tőle az évek óta áhított győzelme a baloldalon. A most megerősödött Momentum is nehéz helyzetben van, mert Gyurcsány megpróbálja meghódítani az ellenzéki teret.

Az MSZP-vel kapcsolatban elmondta: hiába bizonygatja a párt vezetése, hogy vannak egyezségek az őszi választásokra, Lánczi szerint az az egyezség, amit bizonygatni kell, az olyan, mintha nem is lenne: szerinte már jelei vannak annak, hogy újra fogják tárgyalni az önkormányzati választásra kötött egyezségeket.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobboldali pártok nyertek az:
olaszoknál, franciáknál, belgáknál, bulgároknál, lengyeleknél, szlovéneknél , görögöknél, angoloknál és nálunk.
Van egy folyamat, ami elindult.....

Lánczi elemzése most is meggyőző. A sok nyitott kérdés miatt azonban még a meggyőző elemzések is sok más egyéb szempont bevonására szorulnak rá.

Nem tudom, honnan tudod, hogy mi hol leszünk? Várd ki a végét.
Szerintem rossz a tipped.

Az Egyesült Királysággal 170 millió a blokkoló kisebbség.
Nem lehet tudni, hogy amikor az elnök személyének a megválasztása sorra kerül az Egyesült Királyság még tagja lesz e az EU-nak.
Az sem biztos még, hogy a frakciók összetétele változatlan marad.
Megtörténhet, hogy az EPP frakció kettéválik.
Nem tudni, hogy Macronnak milyen elképzelései vannak.
Így jelen pillanatban eléggé patthelyzetet mutat a EB elnökének a megválasztása.

A patthelyzet azonban nemcsak az Elnök és a Bizottság vezetőire vonatkozik, hanem a működésre is. Azoknál a feladatoknál amelyekhez minősített többség szükséges. Ilyen a kétharmados, a négyötödös és az egyhangúság.
Ugyanakkor a tagországoknál a jövőben a kormányok, kormányfők is változhatnak. A legtöbb országban kettő vagy több pártból áll a koalició, ahol a koalíciós partnereket köti a koaliciós megállapodás.

A politikában pedig a patthelyzet azt jelenti; egyik fél sem érheti el az eredeti kitűzött eredeti célját.

Emmanuel Macron francia államfő nem szeretné, ha Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje lenne az unió legfőbb végrehajtó szervezetének vezetője - indítja cikkét a Financial Times (FT). Az anyag címéből kiderült, hogy a Párizs és Berlin az európai parlamenti választás éjszakáján elkezdett manőverezni az unió legfelesőbb vezetői posztjainak elosztása körül.
.....
Macron azzal indított az EP-választás másnapján, hogy kijelentette: olyan vezetőt kell választani az Európai Bizottság élére, aki képes összehozni a pártmegosztottságokon átívelő többségi álláspontokat. Ez világos célzás volt arra, hogy az egy pártcsalád támogatását élvező Webert nem tartja erre alkalmasnak. Pártja második embere, Pascal Canfin - látva az EPP jelentős mandátumvesztését - még választás napján élesebben fogalmazott: Webert teljesen diszkvalifikálta ez az eredmény.
https://www.napi.hu/nemzetkozi..

Kemény tárgyalások lesznek, de nem látok olyan patt helyzetet, mint ami a görögöknél volt. A két nagy frakció gyengült, három
( szkeptikusok, zöldek és a liberálisok) meg erősödtek. Az persze lehet, hogy új csúcsjelöltek lesznek, azon még huzakodhatnak, az UK "ideiglenes" képviselői azonban még bekavarhatnak...

Az Uniónak nincsen igazából vezetője mert ez az ME-k Tanácsa. A Parlament és a Bizottság ( kormány) egymással együttműködve kell működjön, a jogszabály tervezetek egyre nagyobb hányadát egyetértésben kell elfogadniuk.

Ti beszéltek agyhalottakról? Mégis mi t gondoltok ti az Európai Egyesült államokról, amire olyan lelkesen szavaztok? Ahol majd többségi akarattal a franciák és a németek érdekein kívül senkié sem fog számítani?

Ti agyhalottataztok, amikor az egyetlen üzenetetek az, hogy O1G és ezzel mozgalmat tudtok szervezni?

Ti agyhalottaztok, amikor egy szétvert Zugló és Rákospalotáról egy kukkot sem mertek szólni? Hogy az ottani lopásokról kussoltok
Ti agyhalottaztok, amikor éppen ugyanazt gondoljátok a melegházasságról, és az LMBT szarságról, amit mi csak kussoltok, mert ehhez szoktatok 60-70 éve?

Mi meg birkák vagyunk, mert nem akarjuk tőletek a szokásos kioktatást az ingyen ebédről, mert nem felejtjük el, hogy a fideszeseknél százszor többet és pofátlanabbul loptok. Hogy szavazóbázist gyártotok a segélyezett szegény rétegből? É hogy ezért kell nektek a "menekült is, mert 1-2x rátok szavaz majd, mielőtt iszlamizálja Magyarországot?

Nem vagyunk mi olyan régóta jólétben, csak az elmúlt 9 évben lett jobb, hogy ezt le tudjátok nyomni a torkunkon. Az öntelt nagyképűségeteken kívül meg semmit nem tud felmutatni a balliberális oldal.

Demokráciadeficit. Ezzel éltek 30 éve és nem tudtok adoptálódni akkor, ha nincs sajtófölényetek!

Hát igen, a Fideszhez képest az Mszp harcias antikommunista párt volt, a _vezetőségben_ pedig egyetlen átmentett káder sem volt :D

Talán az, hogy az ellenzéki összefogás régi-új idolja, az összefogás középpontja, Gyurcsány is onnan jött, a teljes gárdájával együtt? És természetesen tudjuk, hogy ha nem lett volna rendszerváltás, akkor ugyanők lettek volna az MSZMP élén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés