Lánczi Tamás: Patthelyzet van Európában

2019. május 27. 16:13

A XXI. Század Intézet igazgatója szerint Gyurcsány Ferenctől karnyújtásnyira van az, hogy a magyar ellenzék vezére legyen.

A XXI. Század Intézet igazgatója, Lánczi Tamás az intézet hétfői, EP-választásról szóló konferenciáján kijelentette: a vasárnapi eredmények sokkal rendhagyóbbak, mint ahogy azt a nemzetközi média „próbálja sugallni”, a nyugat-európai média óriási erőfeszítéssel próbálja bebizonyítani, hogy semmi sem változott, pedig épp ellenkezőleg, sok minden megváltozott.

„Európa polgárai valami mást szeretnének, valami másra vágynak”

– jelentette ki Lánczi.

Megdöbbentő európai párteredmények

Kijelentette: az általános tendencia, hogy a mainstream pártok meggyengültek, de úgy tűnik, erről nem hajlandók tudomást venni, „próbálnak úgy mosolyogni, mintha nem lenne ez a változás drámai és megrendítő”. A CDU – Európa „bizonyos szempontból legfontosabb pártja” – történelmi mélypontra süllyedt, a 28 százalék önmagában is „katasztrofális szám” – jelentette ki. A Zöldek és az AfD előretörésének mellérakásával még inkább az az érzés, hogy Németországban valami megváltozott – tette hozzá. Nagy-Britanniában a kétszáz éves torykat megsemmisítette egy új párt, ez „egészen megdöbbentő eredmény” egy olyan országban, ahol az euritív fejlődés, a lassú változás hívei az emberek.

Általánosságban a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó és védelmező erők erősödtek, mint Franciaországban és Olaszországban, de ez egy patthelyzethez vezetett. mert a mainstream pártok még tartják a pozícióikat, az újak viszont még nem erősödtek meg annyira, hogy elsöprő erővel rendelkezzenek. Emiatt

„egy új dealnek kell következnie Európában”

– fogalmazott Lánczi Tamás. Szerinte ez kell ahhoz, hogy az európai jólét, a civilizáció fennmaradjon, de ha a mainstream tagadás folytatódik, akkor „a patthelyzet bénultsághoz fog vezetni”, az pedig a nemzetközi színtéren azt fogja eredményezni, hogy a kontinenst riválisai lekörözi, és Európa belesüllyed a kisstílű „intrikákba”.

Kijelentette: Európának kell foglalkoznia a klímakérdéssel, de ezt ne egyoldalúan tegye, mert ha a zöldgazdaságot egyoldalúan erőlteti, akkor annak drámai hatásai lehetnek a kontinens versenyképességére.

Európai-léptékű történelmi Fidesz-győzelem, átformálódó magyar ellenzék

A magyar EP-választás eredményére utalva kijelentette: történelmi Fidesz-győzelem született, példa nélküli ugyanis, hogy egy párt nem kétpárti rendszerben 53% körüli eredményt ér el – ugyanis ennyire számít a beérkező levélszavazatokkal együtt –, ez pedig szerint kiemelkedő, párját ritkító eredmény.

(Itt megjegyezte: Máltát nem sorolja a kontinenshez, és nem csak azért, mert nem tudni, melyik kontinentális talapzaton van, hanem azért is, mert a sziget tulajdonképpen egy városállam, kétpártrendszerrel.)

Főleg azért is „történelmi” a fideszes győzelem, mert egy évvel az országgyűlési választások után a kormányzó párt megszerzi az emberek több mint felének támogatását. Mint elmondta, ez azt mutatja meg, hogy „valamit nagyon-nagyon jól csinál” a Fidesz. Soha ilyen jó eredményt nem ért el a Fidesz EP-listás választáson, eddig 1,6 millió szavazat volt a rekord, most közel 1,8 millió – emelte ki.

Meglepetést okozott az ellenzék, na de nem abban az értelemben, hogy javította volna a helyzetét – jelentette ki Lánczi, aki szerint az ellenzék történelmi vereséget szenvedett. Ennek nyomán pedig két változás indult meg véleménye alapján,

az egyik a DK és Gyurcsány Ferenc irányába mutat, a másik pedig a Momentuméba.

Szerinte most az ellenzéki oldalon egy új játék indul, a „Csak egy maradhat” nevű. Most Gyurcsány Ferenc fogja játszani, mint egy győztes hadvezér: „most végighalad a csatamezőn, és még megpróbálja leszúrni a még agonizáló” ellenzéki vezetőket. Karnyújtásnyira került tőle az évek óta áhított győzelme a baloldalon. A most megerősödött Momentum is nehéz helyzetben van, mert Gyurcsány megpróbálja meghódítani az ellenzéki teret.

Az MSZP-vel kapcsolatban elmondta: hiába bizonygatja a párt vezetése, hogy vannak egyezségek az őszi választásokra, Lánczi szerint az az egyezség, amit bizonygatni kell, az olyan, mintha nem is lenne: szerinte már jelei vannak annak, hogy újra fogják tárgyalni az önkormányzati választásra kötött egyezségeket.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149104

Ajánljuk még a témában