Varga-Damm: Sneider Tamás helyében már felajánlottam volna a lemondásomat

2019. május 27. 20:19
Minden ilyen kudarc következményekkel kell, hogy járjon. Ha én lennék ebben a helyzetben, mint elnök, én biztos azonnal felajánlottam volna a lemondásomat – mondja Varga-Damm Andrea jobbikos politikus a párt EP-eredményéről a Mandinernek. Interjúnk.

Hat százalékot szereztek az EP-választáson. Milyen a hangulat a Jobbikban? Mit szólnak az eredményekhez?

Nagy örömködés nincsen. Inkább elcsendesedés van. Nagyon helyesen végig kell gondolnunk, hol voltak a hibák, hiszen hibáknak lenni kellett. Természetesen

nem a választópolgárban van a hiba, hanem a politikai közösségben,

azzal együtt is, hogy az iszonyatos kormánypárti médiafölény nem segíti az ellenzéki pártokat. De aki politikára adja a fejét, annak ilyen körülmények között is meg kell találnia az eszközöket, hogy meggyőzze a polgárokat, rá szavazzanak.

Mire jutottak: miben látják a hibát?

Odáig nem jutottunk, még nem is tudtunk beszélgetni egymással, tekintve, hogy vasárnap este 11-kor közölték az eredményt, s akkor a közösség nagy része már otthon volt. Ma délelőtt aztán bizottsági ülések voltak, egy órakor pedig ülés kezdődött a Parlamentben. Esélyünk sem volt, hogy beszéljünk egymással. Nemsokára lesz frakcióülés, ahol gondolom valamifajta elemzést nyújt felénk az elnökség. Nekem semmilyen tisztségem nincs a pártban, így most leginkább szemlélődő vagyok.

Ön minek tudja be az eredményt?

Szerintem ez nagyon komplex. Azért mondom, hogy elcsendesedtem, mert még nem jutottam végső következtetésre. Sok szempont adta együtt ezt az eredményt. Például biztos vagyok abban, hogy Vona Gábor távozása máig hat, a tavaly ránk szavazók sokan miatta szavaztak a Jobbikra. A mai napig kapok leveleket, amiben kérik, hogy hívjam őt vissza. Rengeteg szavazatot vesztettünk a távozása miatt, és ezek a szavazók lehet, hogy nem is mentek sehova, egyszerűen az mondták, nincs kire szavazniuk.

A másik a törés: a kiválások, kizárások. Egy új politikai erő a mi régi retorikánk megjelenítésével próbált szavazatokat szerezni. Amennyi szavazatot kaptak, annyi a szélsőjobboldali szegmensben van. Pont annyi voksot kaptak, amennyire lehet számítani: ennyi ember látja egy ilyen típusú pártban az üdvözítőt.

Emellett

a Jobbikban nem tudtunk karakteres megkülönböztetést tenni,

hogy mi mit gondolunk másként a többiekhez képest, miért szavazzanak nekünk bizalmat. Ezt a Fidesz, a DK és a Momentum megtette, egy-egy nagyon erős üzenetük volt, amivel meg tudták magukat különböztetni másoktól. Ez pedig átment annak a társadalmi rétegnek, akik szerettek volna elmenni szavazni. Az EP-választásokon mindig 20-30 százalékkal kevesebb a szavazó, mint az országgyűlési választáson. Az is lehet, és szerintem ennek nem kis súlya van, hogy a szavazóink nem érezték, a Jobbik az európai színtéren meg tudott szólalni hatékonyan, valami értéket fel tudott mutatni, tényezővé tudott válni. Nem érezték a szavazóink, hogy értelme van megmozdulniuk, mert nem látták korábban, hogy a Jobbik az EP-ben a haza és az ő előnyükre dolgozott volna.

A kommunikációval volt gond vagy a teljesítménnyel?

A teljesítménnyel. Balczó Zoltán egyedül nem tudta betölteni egy háromfős parlamenti csapatnak a láthatóságát, a színét, az értelmét. Ezt be kell látni. Kovács Béla, ahogy láttam, gyakorlatilag semmit nem csinált, Morvai Krisztina pedig ellenünk dolgozott. Volt a maradék Balczó Zoltánunk, aki elképesztő energiával próbálta menteni a menthetőt, de ő egyedül nem csinál nyarat.

Most egy képviselőt küldhetnek. Mi lesz így?

Hát ez az. Nagyon erőteljes új belföldi retorikával kell meggyőzni a polgárokat, hogy van nálunk mit keresniük, ebben a politikai erőben van annyi elkötelezettség és állhatatosság, hogy érdemes bizalmat szavazni neki, aztán majd a legközelebbi európai parlamenti választásra jól felerősödni. Ehhez eszméletlen sokat kell dolgozni, teljesen újfajta kommunikáció kell majd, és szerintem sok színesebb arc kellene, társadalomközpontú tevékenységek, látható tettek.

Számos új dolog kell ahhoz, hogy visszanyerjük a bizalmat,

és csak reménykedni tudok abban, hogy ezt a párt vezetése is így gondolja.

A mostani kiutazó Gyöngyösi Márton lesz?

Fogalmam sincs. Én tegnap úgy hallottam, hogy megy, aztán kijött egy közlemény, hogy majd szerdán dől el, ki megy. Egyelőre fogalmam sincs.

Ha ő megy, tőle mire számíthatunk?

Az ő igazi terepe a diplomácia. Én látom, ő mit szenvedett attól, ami egy pártelnökhelyettes és egy frakcióvezető feladatrendszere. Ebben a diplomácia a legkevesebb. Az itthoni szerepkörök nem igazán voltak az ő területei, de nagyon becsültem azért, hogy elvállalta, kitartott és végig csinálta. A diplomácia viszont tényleg az ő világa, egy ilyen helyen tudna kibontakozni. Az majd kiderül, ki megy ki.

Párton belül lesznek személyi következményei a választási eredménynek?

Nem tudom, a részemről nem, hiszen nem vagyok semmilyen tisztségben.

Más részéről várhatóak lemondások? Várható például Sneider Tamás lemondása?

Én azt gondolom, minden ilyen kudarc következményekkel kell, hogy járjon. Hogy ez személyi következmény is, vagy egyszerűen csak a rendszer, a tevékenység, a kommunikáció átalakítása, az majd a jövő döntése lesz.

Ha én lennék ebben a helyzetben, mint elnök, én biztos azonnal felajánlottam volna a lemondásomat,

de én egy másfajta ember vagyok. Úgy érzékelem, a tagságunk vette, mi történt, látja, mi vezethetett ide, mi a kudarc oka, és elég erős jelzéseket fognak küldeni a vezetőség felé, hogy mit szeretnének: személyi konzekvenciákat is akarnak, vagy szervezeti struktúra-átalakítást, vagy mi egyebet. Én örömmel bízom ezt a tagságunkra, mert az nagyszerű társaság.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na hiszen... :)))))))))))))

Nehéz hónapok, évek előtt állsz, Tunya. :)

Miért nem Sneider beszélt a választások után a színpadon?

Így olyan színtelen volt a paletta. Se Sneider se Bangóné.

Pontosan! Megköszönték egyáltalán Morvai Krisztinának azt a rengeteg munkát, amit végzett értünk Brüsszelben?

Még hogy Balczó Zoltán sokat dolgozott?
Ja, a magyarok ellen, úgy elhiszem.

Amikor én Morvai Krisztináról először beszéltem peninek, ez az alak, még lelkesedett érte.

Ja, Vonának is és itt csápolt nekik.

A XXI. század modern ideológiája a Jobbikos Varga-Damm Andrea felvezetésében
Persze az sem zárható ki, hogy a XXI. századi modern politikai szélhámosság

Milyen párt most a Jobbik?

Nagyon jó kérdés, én is sokat gondolkozom ezen. Nekem sokat segített, amikor Vona Gábor azt mondta, hogy a Jobbik egy modern konzervatív párt. Ez remek kiindulópont saját identitásunk meghatározásához. Szociális ügyekben totál baloldali programunk van, az Európai Unió érdekviszonyaival és hazánk nemzetközi szerepével kapcsolatos politikánkat nézve egy nemzeti alapokon nyugvó konzervatív párt vagyunk. A bérviszonyok, a munkaviszonyok tekintetében, az értéket teremtő dolgozók megbecsülésében
majdhogynem liberális, baloldali gondolatokkal átszőtt politikát képviselünk.

Egyes témák képviseletét nézve az egész politikai paletta megjelenhet a Jobbik programjában. -válaszolja Varga-Damm Andrea
https://mandiner.hu/cikk/20190..

Majd Simicska lesz a Jobbik pártelnöke, Varga-Damm Andrea pártigazgató és pénztárnok.
Bunda szaküzlete is lesz a Jobbiknak. Gyöngyösi Márton meg a bunda külügyekkel foglalkozik az EP-ben,

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés