Kovács Zoltán: Sorsfordító jelentősége lehet ennek a választásnak

2019. május 26. 20:10

Írta: Kereki Gergő
A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e egy olyan összetételű Európai Parlamentet választani, amely megállítja a bevándorláspárti erők térnyerését – nyilatkozta lapunknak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az előző EP-választásokhoz képest jóval magasabb volt idén a részvétel Magyarországon. Minek tudja ezt be?

Ennek az európai parlamenti választásnak sorsfordító jelentősége lehet. Főleg, ha az európai erőviszonyokat nézzük. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e egy olyan összetételű Európai Parlamentet választani, amely megállítja a bevándorláspárti erők térnyerését.

Hogyan értékeli, hogy sikerült a mozgósítás?

A rekordmagas részvételi adatokból látszik, hogy az emberek megszólíttatva érezték magukat. Az üzetenet és a téma célba ért. Látszik, hogy a vidék jobban reagált azokra az üzenetekre, amelyeket megfogalmaztunk.

Mit szól a kormány a határon túli előzetes adatokhoz? A hírek szerint a felvidéki MKP nem jut be az EP-be, az RMDSZ pedig a vonalon van.

Nehéz lenne a magyar kormány részéről erre a kérdésre olyat mondani, ami ne lenne beavatkozás más országok belügyeibe. Az ottani választásokat a szlovákiai és a romániai választók döntik el. Azt viszont el lehet mondani, hogy a polgári kormány mindig nemzeti politikát folytat. A nemzet pedig nem csak az országhatáron belüli magyarokat jelenti, hanem a külhoni magyarokat is. Ez az első olyan európai parlamenti választás, ahol az Ukrajnában és a Szerbiában élő magyarok is szavazhatnak, ennek a magyar választásra nézve is lesznek következményei. A felfogásunk kilencedik éve töretlen, az Európai Parlamentben is a nemzet egészét képviseljük.

 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem egy harmadik jelölt lesz az elnök.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés