Szomorú távozás

Keménykezű új brit vezetőre számít Madrid

2019. május 24. 16:14

Két hét múlva távozik Theresa May.

Theresa May brit miniszterelnök pénteki lemondása után a spanyol ügyvezető kormány megegyezés nélküli, „kemény Brexitre” számít – közölte Isabel Celaá szóvivő madridi sajtótájékoztatóján. „Theresa May végül bedobta a törölközőt” – fogalmazott a szocialista párti szóvivő, és hangsúlyozta, hogy ez azért történt, mert nem valószínű, hogy a brit parlament elfogadja az Európai Unióval létrejött kilépési megállapodást.

Isabel Celaá szerint a brit kormányfő távozása rossz hír azok számára, akik a rendezett uniós kiválás mellett vannak. Ezután egy „kemény konzervatív vezető, kemény Brexit és kemény idők” várhatók, de mindezért kizárólag az Egyesült Királyság és a brit kormány a felelős – fűzte hozzá.

Az ügyvezető spanyol kormány szóvivője kiemelte: Spanyolország felkészült erre az eshetőségre is, a kabinet korábban elfogadott egy készenléti tervet annak érdekében, hogy a lehető legjobban képviseljék a spanyol állampolgárok és vállalatok érdekeit. Hozzátette: a Spanyolországba ékelt, brit fennhatóságú Gibraltár ügye védettséget élvez, a kiválás után a spanyol kormány jóváhagyása kell minden olyan megállapodáshoz, amelyet erre a területre vonatkozóan köt az EU és az Egyesült Királyság.

Theresa May brit miniszterelnök saját bejelentése szerint június 7-én távozik a brit kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148963

Ajánljuk még a témában