Foglyul ejtett bürokrácia: így nyomul a Bertelsmann Brüsszelben

2019. május 24. 11:02

A Bertelsmann-csoport az Európa-pártiság mögé bújva szőtte be magát az uniós intézményekbe. A cégcsoport barátai Brüsszelben: Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, Viviane Reding, Elmar Brok, Günther Oettinger, Thomas Rabe, de felbukkan a kapcsolati hálóban Bajnai Gordon is.

2019. május 24. 11:02
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Sokan felhívták már a figyelmet Bertelsmann-csoport és a brüsszeli bürokrácia sajátos összefonódására. A magyar RTL Klubot is tulajdonló médiaóriás brüsszeli befolyását most terjedelmes cikkben elemzi a Politico európai kiadása.

A cikk megállapítja, hogy az európai választások közeledtével a Bizottság és a Bertelsmann Alapítvány szorosan együttműködik egymással, hogy „bevonják az európai nyilvánosságot a kontinensről szóló vitába.” A Politico szerint a jelenlegi politikai helyzetben a Bertelsmann Alapítvány kiválóan alkalmas erre erős pénzügyi hátterével és politikai befolyásával. Az alapítvány elnöke jelenleg Aart Jan de Geus, volt holland miniszter.

Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára pedig 2004-ig a Bertelsmann lobbistája volt Brüsszelben.

A lap arról is ír, hogy ez a szövetség kockázatot is hordoz magában, hiszen a Bizottság hallgatólagosan az alapítványt finanszírozó médiaóriással, és annak vállalati érdekeivel is kapcsolatba kerül. Ráadásul, az alapítvány pont azt a liberális, globalista álláspontot testesíti meg, amely ma Európa-szerte ellenállást vált ki.


Martin Selmayr, az Európai Bizottság német főtitkára. Forrás: MTI

A Bertelsmann befolyása

Az alapítvány mögött a médiaóriás, a Bertelsmann vállalat áll. A Bertelsmann tulajdonában van Európa legnagyobb kereskedelmi műsorszolgáltatója, az RTL, amely milliókhoz ér el minden nap televízió- és rádiócsatornáin keresztül. A cég irányítja a Penguin Random House-t, a világ legnagyobb könyvkiadóját, 25,5 százalékos részesedése van a Der Spiegelben, illetve a zenei világban, magazinokban, oktatásban is jelen van. Szerteágazó befolyására jó példa, hogy

a magyar nyelvű Facebook-oldalakat is egy Bertelsmann-cég, az Arvato cenzúrázza

a Facebook megbízásából. A csoport tavaly 18 milliárd eurós bevételt, és 1 milliárd euró profitot termelt, ennek a pénznek egy jelentős részét az alapítványba csatornázzák. 

A Bertelsmann Stiftung egy félig üzleti tanácsadóként, félig agytrösztként működő szervezet, amely az évi 90 millió eurós költségvetéséből szívesen nyújt tanácsot kormányoknak különböző szakpolitikák területén. A Bertelsmannt 1835-ben hozták létre Güterslohban, és cég a második világháború idejére Németország egyik legnagyobb könyvkiadójává nőtte ki magát. A háború alatt együttműködött a rendszerrel, de erre csak később, az 1990-es években derült fény. Reinhard Mohn irányítása alatt a cég a világ egyik legnagyobb médiacsoportjává vált. Mohn fontosnak tartotta, hogy jó kapcsolatokat építsen ki a politikával, helyi és nemzeti szinten is, így a háború utáni időszakban szinte az összes német kancellárral személyes viszonyt épített ki, beleértve Merkelt is. Mohn 2009-ben elhunyt, ezután özvegye, Liz Mohn vette át az irányítást, aki szintén közeli viszonyban van Angela Merkellel.

Bár a Bertelsmann hangsúlyozza, hogy a vállalat és az alapítvány teljesen elkülönülnek egymástól, nem igyekeznek túlságosan, hogy ezt a látszatot fenntartsák. A Bertelsmann elnöke általában az alapítvány vezetője is, és valójában mindkét szervezetet a Mohn család irányítja. 
A brüsszeli bennfentesek által csak Stiftungként emlegetett alapítvány a Politico szerint abban segítette a Bizottságot, hogy jobban elérje a nyilvánosságot, és jól „pozícionálja” magát. Nemrég például Passauban rendeztek egy vitát csehek, németek és osztrákok részvételével a menekültpolitika és a határokon folytatott együttműködésről, amelyen Selmayr is részt vett.

Egy másik kezdeményezés a demokrácia és a piacgazdasági reformok elősegítését célozza meg az EU szomszédságában. Ezek a projektek hasznosnak tűnnek mindkét fél, és a lakosság számára is. A Politico szerint a legnagyobb győztes azonban a vállalatóriás. Az alapítvány céljai szépen igazodnak a vállalat érdekeihez, legyen szó bármilyen szakpolitikai területről. Például, miközben az alapítvány igyekszik megnyugtatni a közvéleményt a digitalizáció veszélyeivel kapcsolatban, addig a cég a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket akarja kihasználni. Minél nyitottabbak az emberek az ilyen technológiákra, annál jobb a cégnek. 

A Bertelsmann legnagyobb előnye az alapítványból a hozzáférés. Azok a személyek és intézmények, amelyekkel az alapítvány kapcsolatba kerül, hatással lehetnek a cég lehetőségeire is pozícióikon keresztül. Az alapítvány Európa-pártisága mögé bújva

a Bertelsmann beszőtte magát az uniós intézményekbe, a kapcsolati hálóján keresztül.


Kép a Bertelsmann német médiakonszern güterslohi székházának bejáratáról. Forrás: MTI

A leginkább feltűnő példa erre Selmayr, illetve Elmar Brok EP-képviselő, aki Selmayr mentora volt a Bertelsmannál, és parlamenti szolgálata alatt is évtizedekig fizetést kapott, mint a cég alkalmazottja és vállalati tanácsadója. Brok közeli barátja, Jean-Claude Juncker sem ismeretlen a Bertelsmannál. 2013-ban, amikor Juncker a Bizottság elnöki pozíciójáért versenyzett, meglátogatta a Bertelsmann központját Güterslohban Liz Mohn meghívására, és szívélyesen nyilatkozott Mohnról és a Bertelsmannról is. Az RTL-t ugyanis Luxemburgban alapították, és jelenleg is ott van a központja, Juncker pedig az ország miniszterelnöke volt. A szintén luxemburgi Viviane Reding, volt uniós biztos, aki évekig a média és technológiai ügyekért felelt, 2014-ben csatlakozott a Bertelsmann Alapítvány igazgatótanácsához. Selmayr Reding kabinetfőnöke volt, mielőtt csatlakozott volna Juncker csapatához. Reding egészen tavalyig az EP tagja volt. Thomas Rabe, a Bertelsmann ügyvezető igazgatója is rendelkezik kapcsolatokkal a Bizottságban, hiszen ott kezdte karrierjét ügyvédként. Rabe évekig az RTL pénzügyi igazgatója volt Luxemburgban, és szintén ismeri Junckert. 

A Bertelsmann mindig megjelent az uniós döntéshozatalban, amikor az üzleteit érintő szabályozás került napirendre,

így például befolyásolhatta az EU-s adatvédelmi törvények alakítását is a tavalyi év folyamán. A másik, számára fontos terület az unió digitális piacának szabályozása, és főként az, hogy az amerikai technológiai cégek ne kapjanak kedvezményeket. E téren az alapítvány hasznos szövetségesnek bizonyult, amikor a digitális óriások igazságos adóztatásának a szükségességéről írt. A Bertelsmann – a cég is, és az alapítvány is – korábban a fő szószólója volt a transzatlanti kereskedelmi megállapodás, a TTIP megkötésének, és nagy szerepe lehetett abban, hogy az ügy ilyen magas szintekig eljutott. 

A vállalat és az alapítvány, bár külön jogi személyek, szorosan összekapcsolódva működnek.

Az alapítvány segítségével a cég közeli kapcsolatot alakít ki Európa vezetőivel,

így biztosítva, hogy a cég vezetőinek belépése legyen a legmagasabb politikai körökbe Európában. Merkel, Tony Blair, és még VI. Fülöp spanyol király is ellátogatott Güterslohba az évek során. Ezek a kapcsolatok pedig most különösen fontosak a cégnek, amikor olyan versenytársai akadnak, mint a Netflix vagy a Facebook. Rabe egy cikkében arról írt, hogy az európai törvényhozók hátrányba hozzák a kontinens cégeit az amerikai versenytársakkal szemben. Az EU az új adatvédelmi szabályozással próbálja orvosolni a problémát, amely az európai tartalomgyártók védelmét szolgálja. A Bertelsmann egyike volt a reformért lobbizóknak. Az uniós biztos Günther Oettinger, a kezdeményezés egyik kulcsfigurája, aki 2016-ig digitális biztos volt, szintén bejáratos a Bertelsmann köreibe. 

A Politico felteszi a kérdést, hogy ha Juncker, Brok és Selmayr távoznak a pozíciójukból, a cég vajon meg tudja-e tartani befolyását az európai politikában. Valószínű azonban, hogy a Bertelsmann talál majd új barátokat Brüsszelben.


Joachim Fritz-Vannahme, a Bertelsmann Alapítvány igazgatója üdvözli Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, aki előadást tart a Gazdasági Kutató Intézet, a Bertelsmann Alapítvány és a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány által rendezett konferencián. Forrás: MTI

Bajnai alapítványát is támogatta a Bertelsmann Alapítvány

Azt még 2012-ben írta meg a Heti Válasz, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök Haza és Haladás Alapítványát többek között a német Bertelsmann Alapítvány is támogatja.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2019. május 24. 18:17
a legnevetségesebb, amikor ezek a körök kifogásolják a korrupciót. Evvel nem mentegetni akarok egyetlen valósan korrupt politikust vagy gazdasági szereplőt. De ez még aljasabb mint az orvosi "hálapénz" vagy egy-egy pályázat "megzsírozása". Itt szépen "szabályozzák", "törvényessé" teszik, és "aki száz meg százezret rabol, bírája lészen annak....". (Úgy látszik, nincs új a Nap alatt.)
Tatulus
2019. május 24. 16:53
Azért szoci barátaink elődei, hatalomra kerülésük után nagyon ügyesen rátették a kezüket a tőkés-vagyonokra! Titkolt napon megjelent nyitáskor néhány komcsi, rendőrökkel - a beérkező tulajtól elvették a kulcsokat, és közölték vele,mától a cége állami! Innentől mehetett ahová akart, vagy le is tartóztatták! Kész! Ehhez persze kellet a vesztes háború, a komcsik által újjászervezett rendőrség és honvédség, a többi már könnyű!
luzitanxaver
2019. május 24. 15:53
Akkor az duo-, vagy oligolopólium - ami a monopóliumnál csak egy fokkal jobb. A tartalmat tekintve viszont inkább lehet monopolisztikus, semmint oligopolisztikus folyamatokról beszélni a német sajtóban.
Bástyaelvtárs
2019. május 24. 15:27
de ha egy magyar multi került volna be így brüsszelbe az ellen nem volna semmi kifogásotok. Vagyis nektek nem a monopolhelyzettel van bajotok hanem azzal, h nem nektek tetsző pol.i oldalú média nyomul az EU-ban. Ez a gond itt veletek, de ebből semmit nem értetek meg....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik