Kutatás: mióta Trump az elnök, csökkent a rasszizmus Amerikában

2019. május 23. 16:16

Csökkent a feketékkel és a hispánokkal szembeni előítélet 2016 óta az Egyesült Államokban – derül ki két szociológus, Daniel J. Hopkins és Samantha Washington, a Pennsylvaniai Egyetem professzorainak kutatásából.

A két kutató 2500 amerikait kérdezett ki, akik véleményének változásait 2008 óta nyomon követik – írja többek közt a Spectator USA.

A kutatók eredetileg azt várták, hogy növekvő rasszizmussal találkoznak, főleg a republikánusok és Trump támogatói körében, minthogy szerintük az „előítélet normalizálása” és a „vezetők által megfogalmazott előítélet” a rasszizmus növekedéséhez szokott vezetni. 

Már csak azért is ezt várták, mert a szociológiai szakirodalom szerint az emberekben lappangó előítélet bizonyos események hatására aktivizálódik. 
Mégis az ellenkezője történt. Míg az Obama elnöki éveibe eső 2012-2016 között statisztikailag inszignifikáns, jelentéktelen mértékben csökkent a rasszizmus, azóta sokkal jelentősebb csökkentést tapasztaltak.

Ráadásul ez a csökkenés erősebb a republikánusoknál; kivéve a hispánokkal szembeni előítéleteket, amely erősebb a demokraták esetében. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148892

Ajánljuk még a témában