Bizalomvesztés következhet be az osztrák politikában

2019. május 21. 22:43
Az államfő arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától.

Az osztrák államfő kedd esti televíziós beszédében arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Alexander Van der Bellen Ausztria megcsúfított képének helyreállítására szólított fel minden felelős tisztségviselőt.

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok. Utalt az esetleges gazdasági következményekre, amelyek az Ausztriáról külföldön kialakult káros kép miatt az országot sújthatják. 

„Munkahelyek tízezreiről lehet szó. Ezzel a felelősséggel nem szabad játszani” – figyelmeztetett. Az államfő bátorságot és bizalmat kért az osztrákoktól, köztük a politikusoktól, a botrány nyomán kialakult politikai helyzetben. A politikusokat felelősségteljes magatartásra szólította fel Ausztria érdekében. 

„Most nincs itt az ideje a választási kampánybeszédeknek” – mondta. A politikusokat azért választották meg, hogy becsületes, helyes  döntéseket hozzanak, példaként kell szolgáljanak, nem csak a kamerák előtt – állapította meg. „A legtöbb politikus ebben az országban így is tesz. Meg vagyok győződve, hogy senki se megy a politikába azért, hogy határokat lépjen át” – vélekedett. 

Sokkal inkább az emberek életét szeretnék jobbá tenni, és ennek a célnak sok mindent alárendelnének – tette hozzá. „Olykor letérnek erről az útról, átlépnek határokat, megsértenek embereket, lerombolják a bizalmat. Ebben az értelemben bocsánatot kérek azért a képért, amelyet a politika magáról kialakított” – hangsúlyozta Van der Bellen. Az államfő szerint most az a feladat, hogy helyreállítsák az Ausztriáról kialakult képet. 

A bizalom újjáépítése csak közösen sikerülhet – hívta fel a figyelmet. Felszólított minden felelős tisztségviselőt, köztük a politikusokat, hogy arra gondoljanak, mit tehetnek Ausztriáért, ne pedig arra, hogy használ-e ez vagy az a megválasztásuknak. „Kedves osztrák férfiak és nők! Arra kérem önöket, ne forduljanak el undorral a politikától, (.) és ne felejtsenek vasárnap elmenni szavazni” az európai parlamenti választáson – fejezte be beszédét az osztrák elnök. 

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja! Felelősségteljes magatartás. Titkosszolgálati akciókkal. Csak úgy balkézről demokratikusan.

Az lenne ám az ellentábornak a pofára esés, ha a Freiheitliche Partei Österreichs, (FPÖ) az időközi választáson győzne és egyedül alakíthatna kormányt.
Hajrá sógorok, csak bátran!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés