Réber világa: fehérvári lett az év kiállítása

2019. május 20. 11:42
A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-kiállítása nyerte idén Az év kiállítása címet, a különdíjat a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum nyerte el.

„Az év kiállítása” kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára, Sátoraljaújhelytől Szombathelyig tizenkét intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága hat kiállítást juttatott a második fordulóba.

A zsűri tagjai Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt és Vásárhelyi Tamás voltak.

A pályázat fődíjasa az Arcanum Kft 500.000 forint értékű szolgáltatási csomagját is elnyerte. A fődíjas és a különdíjas számára továbbá a Múzeumdigitár elkészíti a díjazott kiállítás digitális archiválását és online publikálását.

A fehérvári Réber-kiállítás részlete

A bíráló bizottság döntése értelmében Az Év Kiállítása 2019 győztesei:

„AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019” elismerést kapta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállításáért, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel. A kiállítás kurátora: Gärtner Petra, látványterv: Kemény Gyula, grafika: Mihalkov György.

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG KÜLÖNDÍJÁT nyerte el a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950–1990 című, diákok felkészítésével, majd aktív részételével készült, kiegyensúlyozott, közösséget mozgató és megszólító időszaki kiállításáért. A kiállítás alkotói: 17 gödöllői és környékbeli diák (a kiállítást létrehozó projekt tagjai), Faludi Ildikó, Kovács Éva, Kaján Marianna (kurátorok), Tóth László (grafikus).

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG OKLEVELÉT kapja:

Petőfi Irodalmi Múzeum budapesti Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeuma, Mesés bábok – bábos mesék. Arany János művei és bábtechnikák című, a jubileumi Arany kiállításhoz szervesen kapcsolódó, ám a bábművészetet önmagában is vonzóan, interaktívan bemutató időszaki kiállításáért. Alkotók: Lovas Lilla és Simándi Katalin (kurátor), Mihalkov György (látványtervező). 

Újhely és a Nagy Háború

A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, az Újhely és a Nagy Háború című, az országos megemlékezések jegyében, a város közösségének bevonásával készült, és a közönség figyelmét ébren tartó időszaki kiállításáért. Alkotók: Ringer István (kurátor), Kovács Judit (látványterv, grafikai terv), Vámosi Katalin (képzőművészeti rész koncepciója), Komporday Levente. 

A budapesti Tomory Lajos Múzeum, Ekevasba fogott madárszárny című, Kondor Béla helyi kötődését, és annak egész életére való hatását igényes vizuális megjelenéssel és gondos tartalmi válogatással bemutató állandó kiállításáért. Alkotók: Pápai Tamás László (helytörténet) Szabó Zsófia Lilla (kurátor) Szegediné Mucsi Eleonóra (műtárgyvédelem) Varga Tamás (installáció). 

A miskolci Herman Ottó Múzeum, Dinók Földjén – MezoZOOikum, című, a múzeum új épületrészébe illő, a témát kalandos kerettörténetbe ágyazó, és a felfedezések izgalmát nyújtó állandó kiállításáért. Alkotók: Szolyák Péter (kurátor), a forgatókönyvet ő és Watah Veronika Edina, Mezei Tünde, Bokros György András írták.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés