Románia 100: a szlovák zászló loboghat, a magyart üldözik

2019. május 20. 14:33

Demkó Attila
Mandiner
A kihaló kisebbségeket a román állam tényleg mintaszerűen kezeli. Csak a magyar zászlót, a magyar nyelvet űzik, perelik mindenhonnan.

 

Románia igyekszik a multietnikus tolerancia képét mutatni magáról. Az elmúlt évtizedben sikeresen: még az Egyesült Államok is gratulált a remek román teljesítményhez.

A kép nem is teljesen hamis, de mégis az. Mint az alábbi, az elmúlt napokban készült fotóm mutatja, a szlovák kisebbség által lakott Réz-hegységi faluban (Sólyomkővár/Sintea, a helyi többségnek Nová Huta) a szlovák zászló vígan elvan a román mellett a szlovák iskolán.

A német, a horvát es a szerb zászló is rendben van a román állami iskolákon. A nagyon kicsi vagy kihalófélben lévő kisebbségeket a román állam tényleg mintaszerűen kezeli.

Csak a magyar zászlót, a magyar nyelvet űzik, perelik mindenhonnan,

elsősorban a hivatalos épületekről, de nem csak onnan.

Amit meg nem tudnak eltüntetni, amellé odatesznek valamit, ami román: kőkeresztet, templomot, emléktáblát.

A cél az, hogy semmi magyar tér sem maradjon, csak mintegy mellékesen, a román margóján és árnyékában. Nem véletlen az Úz-völgyi katonai temető ügye, az egy hosszú sorba illeszkedik be. Multikultiként próbálják eladni, de nem az, hanem tudatos, mélyen nacionalista politika a magyarok megalázásara.

A világ ezt nem látja, elhiszi a boldog, multietnikus Romániáról sugárzott képet. Ha baja is van Romániával, akkor másért kritizál.

Pedig ez a súlyos kettős mérce, a megalázás tudatos politikája nem szolgálja a román-magyar megbékélést. A Nyugat egységét sem, és ennek a politikának az árát nem csak a két nemzet, hanem Európa is megfizetheti egy nap.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A románokat nem lehet észérvekkel meggyőzni, és tisztességes bánásmódot várni is felesleges. Az egyetlen megoldás az lehet, ha a magyarság számbeli fölénybe tud kerülni Erdélyben.

Remélem, hogy ettől kezdve mi csináljuk a történelmet, nem a románok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés