Robbanások rázták meg Damaszkuszt

2019. május 17. 22:57

Médiajelentések izraeli „objektumoknak” tulajdonítják a detonációkat, ez valószínűleg újabb légi csapásokat jelent a zsidó állam részéről.

Hangos robbanások rázták meg a szíriai fővárost, Damaszkuszt péntek este, a szíriai állami média Izrael irányából érkező „ellenséges objektumokról” számolt be. A szíriai légvédelem – mint a szíriai állami televízió egy meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva fogalmazott – a „megszállt terület” irányából érkező objektumokat észlelt, és leszedett közülük néhányat.

Az állami televízió felvételén az éjszakai égbolton mozgó fénypontot lehet látni, ezt követően fegyverropogás hallatszik (a Ynet izraeli hírportál közölte ezt a felvételt, fentebb ez látható). A jelentés egyelőre nem számolt be személyi sérülésekről vagy anyagi károkról. A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a robbanásokat a szíriai főváros körüli pontokat célba vevő izraeli rakéták okozták.

Izraeli részről egyelőre nem reagáltak. Az elmúlt hónapokban azonban Izrael egyre nyíltabban intézett támadásokat olyan szíriai célpontok ellen, amelyek állítása szerint a Damaszkusz közeli szövetségesének számító Iránhoz vagy a Hezbollah libanoni síita szervezethez köthetőek.

A zsidó állam politikai és katonai vezetése hivatalosan Iránt tartja a legnagyobb fenyegetésnek a térségben, a Hezbollahot pedig a szomszédos országok irányából érkező legnagyobb fenyegetésnek. Az izraeli vezetés korábban több ízben jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148602

Ajánljuk még a témában