Zuglói parkolás

Benyújt, tartózkodik, aláír, majd kezeket széttár – Karácsony vesszőfutása a zuglói parkolással

2019. május 15. 07:22

Pálfy Dániel Ábel

Bár Karácsony Gergely rendszeresen Fidesz-MSZP-nagykoalícióról beszél, ő terjesztette elő és írta alá a Zuglónak két év alatt veszteséget termelő parkolási szerződést. Hétfőn úgy tűnt Zugló felbontja a szerződéseket, de a jegyző közbelépett.

Nem csupán előterjesztette a Zuglónak 739 milliós veszteséget okozó szerződést, de alá is írta azt Karácsony Gergely kerületi polgármester – ez derül ki abból a vállalkozási szerződésből, amelyet Zugló Önkormányzata kötött a C-Ware Kft. által vezetett konzorciummal 2017 áprilisában.

A zuglói önkormányzat képviselő-testülete a Fidesz javaslatára hétfőn szavazott a vitatott parkolási szerződések azonnali hatályú felbontásáról. Fideszes indítványra azt is elfogadták, hogy ingyenes lesz a parkolás a kerületben élőknek Zugló teljes területén, amíg nincs rend ezen a területen. Az MSZP nem támogatta a szerződés felmondását, mondván: a zuglói parkolás nyereséges. Az Index keddi információi szerint azonban a zuglói jegyző törvényességi kifogást nyújtott be a fideszes javaslatra elfogadott két módosító határozathoz, így lehetséges, hogy végül mégsem mondják fel a szerződéseket.

Az olcsóbb pályázót egyszerűen kizárták

Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást. Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője a jegyzőtől kikérte a fizetős parkolással kapcsolatos kiadások és bevételek adatait, amelyek azt mutatják, hogy a kialakított rendszer 2018 végéig nagyjából 739 millió forintnyi veszteséget okozott az önkormányzatnak.

A parkolási rendszer bevezetését már korábban is tervezték a kerületben, de az első közbeszerzési pályázat meghiúsult. Az MSZP-s többségű Közbeszerzési Bizottság az 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a becsült értéket, és gyorsított eljárásban szerette volna meghozni a döntést – idézte fel Várnai a kerületi parkolási rendszer visszásságait részletező hosszú blogbejegyzésében. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban indokolatlannak ítélte az eljárást, megsemmisítette a közbeszerzést és 1 millió forintra büntette az önkormányzatot.

A 204 darab parkolóóra beszerzésére, azok 60 hónapos üzemeltetésére kiírt újabb nyílt közbeszerzési pályázaton már három cég indult, de egyet kapásból kizárt az önkormányzat Közbeszerzési Bizottsága. A versenyben maradó két ajánlat közül a képviselőtestület végül azt fogadta el, amelyben a 204 automata beszerzési ára összesen nettó 78 millióval, az üzemeltetésük két éves költsége pedig több mint nettó 200 millió forinttal volt magasabb, mint a másik ajánlat. A győztes így végül a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, valamin a SIS Parking Kft. konzorciuma lett. Az ő ajánlatuk – automata-beszerzésre és üzemeltetésre – összesen több mint egymilliárd forintról szólt, miközben a kizárt DBM ajánlata csupán 806 millió forintot tett ki.

A két ajánlat közötti árkülönbségre vonatkozó tételes számítást lásd alább:
A C-Ware Kft. 2.070.000 forintos árat ajánlott egy automata beszerzéséért, ami a 204 darab automatával számolva összesen 422.280.000 forint. A havi üzemeltetési díj automatánként 69000 forint, ez 204 automata esetén 24+24 hónappal számolva összesen 675.648.000 forint. Eszerint a C-Ware pályázata alapján a beszerzés és az üzemeltetés összköltsége 1.097.928.000 forint.
A DBM Banktechnika Kft. egy automatáért 1.685.000 forintot kért, vagyis a 204 automatáért összesen 343.740.000 forintot kellett volna fizetnie az önkormányzatnak. Az üzemeltetési költség esetükben a 24 havi jótállási időtartamra 47000 forint, az azt követő 24 hónapra pedig 475000 forint havonta automatánként, vagyis 230.112.000 + 232.560.000, azaz 462.672.000 forint. Tehát az ajánlat összértéke 806.412.000 forint volt.

Forrás: Várnai László zuglói önkormányzati képviselő blogja

A C-Ware KFt. számára előnyös döntésre vonatkozó előterjesztést polgármesterként Karácsony Gergely nyújtotta be a képviselőtestület elé.

Karácsony előterjesztette, tartózkodott, majd aláírta

Bár a főpolgármesteri tisztségért induló párbeszédes politikus tartózkodott a saját előterjesztéséről való szavazásnál, „igen” szavazatára nem is volt szükség, hiszen a helyi MSZP-Fidesz többség megszavazta a határozatot. Karácsony ezek után viszont nem vétóval élt, hanem aláírta a többség által megszavazott szerződést.


A képen látható Karácsony Gergely zuglói polgármester aláírása a zuglói parkolási szerződéseken.

A szerződések elérhetőek itt és itt.

Karácsony az Átlátszónak azzal indokolta, hogy nem élt a polgármesteri vétójával, hogy „a kizárt cégnek többféle jogorvoslati lehetőség is rendelkezésre áll”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146329

Ajánljuk még a témában