Jézus is odafigyelt a legapróbb részletekre

2019. május 15. 20:58

Fábry Kornél
777
Ma a fiatalokban van egy éhség a mélyebb dolgok iránt, az Isten-kapcsolatra, rengeteg kérdésük van. A ForrásPonton ezer imaszándékot írtak a fiatalok, úgyhogy van erre igényük! Interjú.

Ha már említetted a fiatalokat: mennyire lehet bennünket megszólítani a kongresszussal? Nálunk tényleg alaposan el kell magyarázni, hogy ez egy örömünnep lesz, nem pedig egy konferencia.

Most itt a plenáris ülés ideje alatt az egyik reggelinél megszólított itt a szállodában egy pincérlány, hogy »Találkozunk a Forrásponton!«. Tehát elég jól meg lehet szólítani a fiatalokat: én szerintem a legfontosabb – és erre hívok minden katolikust – hogy hitelesen élje az életét. Ha azt látják, hogy szépeket mondok, de egyáltalán nem úgy élek, akkor az annyit is ér. Ma a fiatalokban van egy éhség a mélyebb dolgok iránt, az Isten-kapcsolatra, rengeteg kérdésük van. A ForrásPonton ezer imaszándékot írtak a fiatalok, úgyhogy  van erre igényük! De a válaszainkat le kell tudnunk fordítani a mai kor nyelvére, és azt az eszközparkot kell megtalálnunk, amelyet ők értenek. Nem véletlen, hogy élünk a modern technika eszközeivel, hogy a ForrásPontnak például volt applikációja, vagy hogy készítettük a Misevlogot. Oda kell mennünk, ahol a fiatalok vannak! Például az sem véletlen, hogy telefontartót adtunk nekik ajándékba, mert olyan dologgal akartunk kedveskedni, amit használni is fognak: nem egy szobrot, vagy valami olyat, amellyel nem tudnak mit kezdeni. Jézus is odafigyelt a legapróbb részletekre és az igényekre: megetette az apostolait és végig figyelte, hogy mire van szükségük. 

Hogyan látod, a püspöki kar tagjai is értik a fiataloknak a vágyait, a nyelvezetét? Akár egy kapocs szereped is lehet közöttük.

Én azt látom, hogy mindannyiukban ott van a jó szándék, szeretnének mindent megtenni a fiatalokért, de az ő napjuk is 24 órából áll, és  nagyon-nagyon sok teher van rajtuk. A legfontosabbnak azt érzem, hogy az őket segítő papok legyenek nyitottak az újra, a megszokott dolgokon való változtatásra, ha az már nem hatékony a lelkipásztorkodásban. A püspökeinkben ott van a bátorság, hogy merjenek kilépni a megszokott keretekből, de az is lehet, hogy van egy pici félelem is bennük. Az a kérdés lehet bennük, hogy »merjem – ne merjem?«, vagy esetleg, hogy »mit fognak szólni a többiek?«. Ez érthető is, hiszen az egyház inkább olyan, mint egy kapus, nem pedig csatár. Ugyanakkor, ha merünk fiatalosak lenni, akkor az jó! És sok püspökben megvan ez a lelki fiatalság. Nagyon izgalmas dolog megérteni az új generációkat, ebbe bele kell állni: mi a gondolkodásmódjuk, mire vágynak. Szerintem sokan próbálkoznak azzal, hogy megszólítják őket, ezért is jó a 777 missziója, amely sok fiatalt elér és közben mégis az igazságot mondja. Be kell vonni a fiatalokat, és kölcsönös párbeszéddel kell alakítani ezt az utat!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenkinek - természetesen a fiataloknak is - el kell magyarázni lét-összefüggéseket. Ezeket mindenki értheti, mert ezek ész szerinti lét-belátások, s az ész az, amiből mindenkinek a saját véleménye szerint is sok van...Ha belátják, hogy a Szentháromság-Isten az abszolút lét, s mivel ők is léteznek, ezért biztosan van közük hozzá, akkor már minden jó akaratú ember megérti, hogy kereszténynek kell lennie. A belátást persze tetteknek kell követniük, de ez már mindenkinek egyéni dolga. Az egyház pedig segít a hiteles tanúságával, szeretetével.

Van "némi" különbség a mi püspökeink és a német püspökök között. És bizonyára van a mi papjaink és a német papok között is.
A mi papjaink nyitottak, lendületesek, Jézus követők és ezt a példát élik elénk is. Jó dolog kereszténynek, Jézus tanújának, követőjének lenni.

Kedves Zsoltkom, Ön sok mindent nem ért:
1. Az Isten mindig érthető és nem-érthető / lásd: Cusanus /.
2. Ha Ön a Szentháromságot nem érti, akkor méltóztasson itt egy rövid fejtegetést írni az egység-sokféleség legjobb megoldásáról.
3. "Kell lenni": nem érti, hogy az abszolút lét a szabadság forrása? Ott "kell" lenni, ahol az ember a legszabadabb. Vagy Ön nem így gondolja?

Nagyon találó és pontos a megfogalmazásod: az igazi érték igényt támaszt az emberrel szemben, melyet nem fizikai kényszerűséggel KELL megvalósítania, hanem az érték hívását szabadon KELL követnie! Szabadon, kell! Tehát ellent lehet mondani, de a szembeszegülés nem észszerű, és az embernek nem érdeke, mert az érték hívását elutasítva értéktelent választ...

Ne felejtsd: az egész itteni gondolatmenetedet értelmesnek mutatod be / egyébként nem írnád le /. Magyarul: az értelmesség előbb van, s az értelmesség valamilyen fokú hiányát már csak ehhez mérve lehet megállapítani. A "vanság" / a Lét, Isten / tehát lehetetlen, hogy ne legyen értelmes, mert minden más kapcsolat megalapozója. Ha a "vanság" értelmetlen lenne, akkor nem volna mérce még az értelmetlenség észlelésére sem...

Ez bizony így van. Csakhogy te Jézus felől indultál el én pedig a német papok, püspökök felől, ahogy viszonyulnak Jézus és az Egyház tanítása felé.
Azt írod, hogy:
"Jézus egyházának az összefogás az erősítője, a megosztást pedig kerülni kell, mert az másnak nyithat ajtót."

Na én is ezt írtam. Talán észrevetted, bár bizonyos esetekben szemellenzőt hordasz, - de ezt már írtam neked - hogy nem én vagyok az, aki megosztom az Egyházat.
Tehát a commentedet ne nekem írd, hanem azoknak a német papoknak, püspököknek, akik nem a jézusi tanítást követik.
Azt azért tudod, hogy mekkora a baj a németeknél. Ezek szerint nem tudod?
És ez a baj egy folyamat része. Régóta panaszkodnak a német papok, hogy alig van gyónó. Ma már arról, hogy alig van áldozó.
Vannak ott még egyéb problémák is, amiről a mandi előszeretettel szemléz.
Jobb lenne, ha legalább arányaiban a Magyar Kurírból hozna le cikkeket.
Visszatérve a commentedre Jézus valóban nem a nemzetiségük szerint tesz különbséget a felszenteltek között, de tesz a az Egyház tagjai, vezetői között, hitük és cselekedetei szerint.
Most volt a Jó Pásztor vasárnapja. Én a magyar Jó Pásztorokról beszéltem. Jó lenne, ha te is észrevennéd a mi jó pásztorainkat, mert nálunk még sok a gyónó és sok az áldozó. A templomaink is tele vannak hívekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés