Juncker: Azonosak az EU és Ukrajna stratégiai érdekei

2019. május 14. 17:58

A brüsszeli testület vezetője szerint „cseréljük fel a fegyverhasználatot a jogállamiságra”.

Azonosak az Európai Unió és Ukrajna stratégiai érdekei, mihamarabb fel kellene számolni a befagyott és az aktív fegyveres konfliktusokat Kelet-Európában – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke kedden.

„Cseréljük fel a fegyverhasználatot a jogállamiságra. Véget kell vetnünk a kelet-európai országok közötti kétoldalú konfliktusoknak” – mondta Jean-Claude Juncker az EU keleti partnerségének tízéves évfordulójából szervezett brüsszeli rendezvényen.

„Békét kell teremtenünk közvetlen szomszédságunkban, máskülönben nem leszünk képesek minden energiánkat az országaink közötti kohézió előmozdítására fordítani” – tette hozzá.

A brüsszeli testület vezetője hangsúlyozta, hogy a partnerség keretében sikerült szabadkereskedelmi egyezményt kötni Georgiával, Moldovával és Ukrajnával, s ezen országok állampolgárai már vízummentesen léphetnek be az EU-ba. Mind a hat érintett országgal nőtt a kétoldalú kereskedelem volumene, és több mint 125 ezer kihelyezett hitelével, illetve más intézkedéseivel az Európai Unió mintegy 30 ezer munkahely létrejöttéhez járult hozzá.

A keleti partnerség országai a következőek: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148395

Ajánljuk még a témában