Kijárási tilalmat rendeltek el Srí Lankán

2019. május 14. 17:23
A szingaléz közösség tagjaiból összeverődött tömeg egy helyi mecset bezárását követelte, ami miatt vitába keveredtek a muszlimokkal.

Srí Lankán újabb országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el kedden a muzulmánellenes erőszakhullám miatt – jelentette be a szigetállam rendőrsége.

Az embereket felszólították, hogy helyi idő szerint kedd este kilenc órától szerda hajnali négy óráig ne hagyják el az otthonukat. A hatóságok a kényszerintézkedést elővigyázatosságból foganatosították az ország kilenc tartományában, hogy elejét vegyék a kisebbségi muszlimok és a többségi szingalézek közötti erőszak elharapódzásának.

A kijárási tilalmat először az Északnyugati tartományban rendelték el hétfőn, majd terjesztették ki az egész országra helyi idő szerint kedd hajnali négy óráig. A hatóságok hétfőn felfüggesztették a Facebook, WhatsApp és több más közösségi portálhoz való hozzáférést, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban, válaszul a húsvétvasárnap keresztény templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre.

Az óvintézkedések ellenére hétfőn este egy 45 éves muszlim férfi életét vesztette a csőcselékkel vívott tusájában a fővárostól, Colombótól 63 kilométerre északra található Nattandija városban. A szingaléz közösség tagjaiból összeverődött tömeg az incidenst megelőzően a helyi mecset bezárását követelte, ami miatt vitába keveredtek a muszlimokkal.

A hatóságok legalább 75 rendbontót őrizetbe vettek. A rendőrség elfogott két radikális szingaléz vezetőt is, akiket muszlimok elleni uszítással gyanúsítanak.

Ranil Vikremeszinghe kormányfő, aki kedden az Északnyugati tartomány erőszak sújtotta térségeibe látogatott, hétfő esti közleményében azt sérelmezte, hogy a felekezeti erőszak értékes forrásokat von el a merényletek kivizsgálásától.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. Az áldozatok többsége szingaléz katolikus volt, a támadások elkövetésével az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő radikális iszlamista csoportot gyanúsítanak.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés