Budapesten járt a filozofáló brazil külügymininiszter

2019. május 9. 13:40
A bevándorlás, a keresztényüldözés, Donald Trump és a Nyugat eszméje is szóba került Ernesto Araújo budapesti látogatásán, aki az első brazil külügyminiszter volt, aki hazánkba érkezett. A nagyívű elmélkedéseiről ismert brazil külügyminisztert a Mandiner is kérdezte a sajtótájékoztatón.

Aláírta a Brazília és Magyarország közti kiadatási egyezményt Ernesto Araújo brazil és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten – közös sajtótájékoztatójukon részt vett lapunk is. 

Az érdekes gondolatfutamairól ismert Ernesto Araújóról szóló portrécikkünket itt olvashatják: Trump a Nyugat megmentője? – így filozofál az új brazil külügyminiszter.

Szijjártó az eseményen elmondta: diplomáciatörténeti pillanatokról van szó, mivel

ez az első alkalom, hogy brazil külügyminiszter látogat hazánkba.

Szijjártó szerint Brazíliában számos változás történt az utóbbi időkben. A dél-amerikai ország a világ ötödik legnagyobb országa, terület és népesség tekintetében is, és a nyolcadik legnagyobb gazdaság a világban.

A két kormány 415 milliós hitelkeretet nyitott az Exim Banknál brazil-magyar vállalati befektetések elősegítésére – fejtette ki a magyar diplomácia vezetője, megjegyezve: az oktatás területén 498 brazil hallgató jelentkezett magyarországi ösztöndíjra. 

A két kormánynak hasonló a megközelítése a világpolitikában a jelentős kérdések vonatkozásában – derült ki Szijjártó szavaiból.

A külügyminiszter elmondta: büszke arra, hogy mindkét ország azon hat ország közé tartozunk, amelyek nemmel szavaztak az ENSZ bevándorlási csomagjára, mert fenntartjuk a jogot, hogy mi magunk döntsük el, kit engedünk be a saját országunkba. Ezért a két politikus megállapodott abban is, hogy folyamatosan egyeztetik az álláspontjukat a migáricó tekintetében az illetékes szervezetekben. 

Szijjártó Péter kifejtette azt is: elfogadhatatlan, hogy keresztényüldözés van a világban, s hogy ezt a mai napig sokan tagadják; egyben elutasította azt a megközelítést is, ami szerint a keresztényüldözés az utolsó elfogadható üldözés a világban. 

Mind a brazil vezetés, mint a magyar kormány a nemzeti érdek alapján cselekszik, támogatjuk a brazilok tagságát az ENSZ biztonsági tanácsban és az OECD-ben – szögezte le Szijjártó, megjegyezve: egyetértettek brazil kollégájával abban is, hogy számunkra a szabadkereskedelmi megállapodások jelentik a garanciát, hogy sikeresek legyünk a gazdaság területén.

„Együtt sokat tudunk tenni; nem félünk más elvekkel konfrontálódni”

– jelentette ki  Ernesto Araújo brazil külügyminiszter a média képviselői előtt, megjegyezve: kiváló a kapcsolat Bolsonaro elnök és Orbán Viktor között, valamint közte és Szijjártó Péter között. 

Araújo kifejtette: az új brazil vezetés számára központi fogalom a nemzeti identitás. Egy sokkal versenyképesebb Brazíliát szeretnének, mert szerinte a korábbi rossz intézkedésektől szenvedtek a brazil emberek. Brazília nagyon nyitott a migrációra, de ez az ország ügye kell, hogy legyen, és nem nemzetközi intézményeknek kell diktálnia – tette hozzá. 

Szijjártó kérdésekre válaszolva elmondta: hogy Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke miként gondolkozik, az érdekes, de nem releváns, nem ő dönt arról, hogy a Fidesz melyik pártcsoport tagja legyen. Egyelőre arról vitáznak, hogy merre nyisson a Néppárt, Daul szerint balra, a Fidesz szerint jobbra lenne érdemes.

Szijjártó hozzátette: új korszak nyílik a magyar-brazil együttműködés tekintetében, és a politikai kapcsolatok ehhez mindig jó alapot jelentenek. 

Ernesto Araújo a Mandiner kérdésére, hogy a hagyományosan USA-ellenes dél-amerikai közegben Brazília miért USA-barát, elmondta: az USA-val való szoros együttműködés és kapcsolat nagyon természetes Dél-Amerika számára, s ezt olyan kormányok negligálták, amelyek a gazdaság erős állami felügyelete mellett álltak,

az új brazil vezetés viszont nyitottabb gazdaságot szeretne.

Amikor azt kérdeztük, még mindig a nyugat megmentőjének látja-e Donald Trump amerikai elnököt, kifejtette: Trump szerinte csak azt a munkát csinálja, amit már meg kellett volna csinálni korábban.

Araújo szerint Donald Trumpot olyan elvek vezérlik, amelyek már régen nem voltak jelen, és amelyekért érdemes harcolni. Ilyen például a Nyugat eszméje.

(Nyitókkép: MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindkét ország szégyene, hogy brazil külügyminiszternek ez az első látogatása Magyarországon.
A két nép ugyanis valamiféle rokon abban az értelemben, hogy mindkettő a könnyedség híve - a futballban.
Elnézést, tudom, hogy ez a futball-összehasonlítás - tekintve az utóbbi 50 évet - Brazília számára kényelmetlen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés