Emberek a fűtött gyep alatt

2019. május 6. 12:00

Bősz Anett
Népszava
Két ágazat, az egészségügy és az oktatás továbbra is válságban van.

Ha egy európai társadalomszervezőt megkérdeznénk, mire költi egy magára valamit is adó modern állam az adófizetők pénzét, a tudás és az egészség fenntartása az első helyeken szerepelne. Ezzel szemben Magyarországon, hiába a nagyfokú gazdasági előrelépés, melynek forrásait most ne firtassuk (Matolcsy zsenialitásának azért vajmi kevés köze van hozzá), két ágazat, az egészségügy és az oktatás továbbra is válságban van. Se pénz, se autonómia – lám, még a Kádár-rendszer által ajánlott társadalmi szerződést sem sikerül teljesíteni.

Még akkor sem, ha Rétvári Bence büszkén hirdeti, hogy a kormány mennyi forrást juttatott az egészségügybe, és milyen sok fiatalt sikerült az ápolói pálya felé terelni.  Az igazság ezzel szemben az, hogy a szakma derékhada, a harmincas és a negyvenes korosztály egyre nagyobb létszámban hagyja el az egészségügyet. A szakmai képesítést szerző 250 ezer embernek alig 43 százaléka maradt a pályán. Aki teheti, menekül, leginkább külföldre, de nem ritka, hogy csak egy közeli élelmiszerüzlet pénztárába. A harminc- és negyvenévesek negyede hiányzik a betegágyak mellől, ami önmagában is szomorú statisztika, ám ha a bértáblát vagy a munkakörülményeket nézzük, egyáltalán nem meglepő.

Az egészségügyet a hivatásukat gyakorló, alulfizetett ápolók és orvosok igyekeznek, stílszerűen, életben tartani. Paradox módon: abban a pillanatban, hogy a bérük a megfelelő színvonalra emelkedne – vagyis nem szorulnának rá a túlórára az ápolók annak érdekében, hogy fizetésük kitartson hó végéig –, összeomlana a rendszer. Orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók, pedagógusok és gyógypedagógiai asszisztensek anélkül tartják fenn az egészségügyet és az oktatást, hogy az intézményrendszertől bármilyen segítséget vagy megbecsülést kapnának cserébe.

Az Orbán-kormánynak a 4,5 százalékos GDP-növekedésből esze ágában sincs elegendő pénzt költeni a válságágazatokra.
Ehelyett vég nélkül épülnek a stadionok, százmilliárdokból finanszíroznak sikertelen sportágakat, felépítve egy olyan támogatási rendszert, amelyben a futballcsapatok költségvetésének mindössze 3 százaléka a jegyeladásból származó bevétel – a többi pedig az adófizetők méltatlanul hozzájuk került pénze, valamint azon „nemzeti nagytőkések” támogatása, akiknek kötelességük visszaosztani a miniszterelnök hobbijára, ha fenn akarják tartani privilégiumaikat a NER-ben.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is kellene többet mondani róla. Kéne egy kis diktatúra végre, hogy ez a sejthalmaz végre elhallgasson.

Mert amikor ti voltatok kormányon akkor a közalkalmazottak jobban kerestek, mint a verseny szférában? Vagy a pedagógusok és közalkalmazottak 2010 előtt dúskáltak a pénzben?

Ismerek olyan nővért, aki 2002-ben azért szavazott rátok, mert azt igértétek neki, hogy 400E bruttója lesz. Mit gondolsz észlény, 2010-ben volt ennyi bruttója?

Ez van, ha Soros Gyuri bácsi mellényzsebből vesz egy liberális képviselői helyet a szociktól. Legalább Fodor Gabóca lusta volt...

Az egészségügyi helyzet javításának egyik legfőbb eszköze a prevenció, az egészségtudatos életmód, amiben bizony a stadionok, uszodák, sportlétesítmények fontos szerepet játszhatnak.

A jelenlegi kormány komoly forrásokat juttatott az egészségügyben dolgozók fizetésrendezésére. Ezt az "európai demokraták" elfelejtették megtenni...

Az oktatásügyhöz pedig csak egyetlen szám. 2009-ben, amikor abbahagytam 10 év után a tanítást, kevesebb, mint 100.000 forint volt a középiskolai tanári fizetésem. A feleségem jelenleg tanítóként 250.000 forint felett keres valamivel.

Khm... Bősz Anett válogatott szintű cselgáncsozó volt.

Néha szagolj ki a visszhangkabinodból, és - ahogy Björk is javasolta - tegyél egy sétát a valóságban.

A mi városunkban a stadionfelújítás egyben egy új atlétikai centrumot is eredményezett, amelyet bárki használhat szabadidős sportra. Ugyanígy az új uszodát is, amely nem mellesleg a gyerekek úszásoktatásának is helyet ad. Emellett a régi uszodából kosárlabda akadémia és vívóterem lett, mindkettő használható szabadidősport célokra is.

Nem erről van szó. A több, mint két és félszeres emelkedés az, ami figyelemre méltó. Mert bizony a ti "európai" és "haladó" időtökben kellett "ünnepelni" a 100.000 forint ALATTI fizetést. Mondok erről egy történetet.

A kétezres évek közepén a középiskolában a srácok megkérdezték, mennyit keresek. Elmondtam. Elkezdtek hangosan röhögni. Kifejtették, hogy a szüleik "kilóra megvehetnek". illetve hogy zsebpénznek többet kapnak...

Kecskemét. Ha kimentek a Platán Otthonnál lévő pályákra, játszhatok füves és műfüves pályákon. Ugyanezt meg lehet tenni a Szabadidőparkban is. Illetve az Arany János és a Mátyás király Iskolák műfüves pályáin is. Hajrá!

Senki sem mondja, hogy ez itt már a Kánaán. Annyit állítok, hogy a helyzet érzékelhetően jobb, mint a "haladó demokrata" időkben volt. A jobb azt jelenti, hogy most egyik fizetéstől a másikig meg lehet lenni, akkor meg huszadikán elfogyott a pénz.

Nyilvánvaló, hogy ez sem ideális. De sokkal jobb, mint volt. Legalábbis szerintem. Kár lenne visszacserélni a bizonyítottan alkalmatlan, tehetségtelen "európaiakra" a mostani kormányt.

Még egy adalék. Húsvétkor hallottam a Retro Rádióban, hogy rengetegen mentek szállodába az ünnepek alatt belföldön. Átlagosan két éjszakára, átlagosan 53.000 forint értékben. Nyilván nem a Seychelles-szigeteken pihentek, de ez is valami.

Szóval kár mindig ezzel a 3 millió koldus országa szöveggel jönni...

A Széktóiban bárki futhat. Nyilván az edzésidőket kivéve. Ugyanígy az atlétikai centrumban. Valamint az említett SZABADIDŐSPORT LÉTESÍTMÉNYEKBEN is lehet mozogni.

De ha már itt tartunk...

Emlékeztess, hogy mi történt sportinfrastruktúra terén a "demokrata" időkben? Már azon kívül, hogy lakóparkok meg benzinkutak épültek a régi grundok, pályák helyén.

Azt állítod (a kérdésedben), hogy
"a megépült vagy felújított sportlétesítményekben nem csak futballmeccsek vannak, hanem igen változatos programoknak és rendezvényeknek adnak otthont"

Na, én példaképp megnéztem a
debreceni Nagyerdei Stadion honlapját.
A 2018. november – 2019 május időszakban
az alábbi
"igen változatos programokat és rendezvényeket"
találtam:
2018. nov.: 1 (egy) focimeccsen kívül SEMMI
2018. dec.: 1 (egy) focimeccsen kívül SEMMI
2019. jan.: SEMMI
2019. febr.: 3 (három) focimeccsen kívül SEMMI
2019. márc.: 3 (három) focimeccsen kívül SEMMI
2019. ápr.: 3 (három) focimeccsen kívül SEMMI
2019. máj.: 1 (egy) focimeccsen kívül: május 1-i MAJÁLIS

1-4 -ig: De feledékeny vagy! 2002 -2010 között a liberálisok kormányon voltak. Az, hogy adósságaikat a magyar adófizetőkre hagytátok és egy-két"új" pártot alapítottatok, attól még tudjuk, hogy kormányon voltatok. Az szdsz nem szünt meg, csak osztódott. Sokszor, hátha nem vesszük észre, hogy ugyanazok vagytok.
5. Mi nem működött? Voltak közalkalmazottak, köztisztviselők akkor is, meg most is. Nem voltak jól megfizetve akkor sem, most sem. De ti tönkretettétek a gazdaságot, elosztogattátok a pénzt, a hiteleket meg a következő kormányra hagytátok. Akkor az ország többsége arra szavazott, hogy titeket bíz meg a kormányzással, vagyis itt senkinek nincs joga a közpénzek osztogatását emlegetni. Nektek meg különösen nincs!
6. Miféle visszamutogatás? még egyszer elmondom. Ilyen szöveg akkor lenne helyén való, ha egy előző alakulat magas bérszínvonalú közszférát és nulla adósságállományt maga mögött hagyva távozott volna a hatalomból. De ilyenről szó sincs. építeni amúgy is nehezebb, mint rombolni és a fidesz 60+12 évnyi rombolás után kezd építkezni. ehhez képest Orbán 13 éve építkezik, úgy, hogy az első négy évét leromboltátok.
7. Mondja ezt egy ápolt a bolondok házából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés